Χρήστος Ποτόλιας: Τα σχολεία δεν είναι απλά κτίρια. Είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί…

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τη Δημοτική Αρχή της Καβάλας να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση που επικρατεί ενόψει τους ανοίγματος των σχολικών μονάδων στις 11 Ιανουαρίου 2021

Άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας «βλέπει» ο Χρήστος Ποτόλιας και ζητά από τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της.

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τα μέλη του ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζει την επιτακτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πέρα από όλες τις άλλες συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας, από τις πιο σημαντικές είναι η κατάσταση με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Συνέπειες που έχουν να κάνουν με τους κοινωνικούς, μορφωτικούς, ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς παράγοντες που συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και τελικά επιδρούν στις παιδικές και νεανικές προσωπικότητες.

Να ληφθεί υπόψη ότι η νεολαία ζει σε μια ασφυκτική κατάσταση από κάθε άποψη. Σε κρίσιμες ηλικίες χάνεται η συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση. Παρουσιάζονται φαινόμενα ψυχολογικής κόπωσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και βρεφονηπιακών. Το θέμα δεν είναι βέβαια απλά η ανακοίνωση ημερομηνιών από τα Υπουργεία, αλλά η λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα.  Το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Τα σχολεία δεν είναι απλά κτίρια. Είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας. Νέα χρονιά, νέα επιστροφή στα σχολεία και στις αίθουσες, χωρίς καμία αλλαγή από την προηγούμενη φορά που οι μαθητές ήταν εκεί και που να δικαιολογεί το δίμηνο κλείσιμο που προηγήθηκε.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί γονείς στο δίλημμα μεταξύ της ανάγκης να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και του φόβου από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους. Από τις ανακοινώσεις του υπουργείου το άνοιγμα γίνεται περίπου με τους ίδιους όρους του φθινοπώρου χωρίς να ικανοποιείται κανένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών, που παλεύουν και διεκδικούν: επιπλέον αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση και μέτρα εκεί που εντοπίζονται κρούσματα.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή είναι ανάγκη να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα που ανακύπτουν και το σχεδιασμό που υπάρχει για την αντιμετώπιση τους».