Κορονοϊός: Πλησιάζουν νέα μέτρα και στον… κοντινό ορίζοντα ολικό lockdown

Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς «βλέπουν» ως τον βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων ορισμένοι ειδικοί-Το τρίτο κύμα της διασποράς του ιού και ένα θετικό μήνυμα από τις μεταλλάξεις

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές για ένα νέο ολικό lockdown, την ώρα που φαίνεται πως η κατάσταση στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη χειροτερεύει. Το ολικό lockdown είναι το δραστικότερο (και το τελευταίο) μέτρο της Κυβέρνησης προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού. Ωστόσο την ίδια ώρα στελέχη της Κυβέρνησης διαμηνύουν πως τα στοιχεία δεν είναι τόσο ανησυχητικά ώστε να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο.

Πάντως όπως έχουν τονίσει πολλές φορές η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι δυναμική και πλέον Κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να μην επαναληφθεί ξανά αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αρμοδίων βρίσκονται και ημίμετρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 στην Αττική, τα οποία σε περίπτωση που ληφθούν, θα έχουν ως στόχο την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν πως είμαστε με «το ένα πόδι» στο τρίτο κύμα και πως αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται τελικά να «ενδώσουμε» στο μένος του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου και έτσι μία αύξηση στους κρίσιμους δείκτες είναι φυσιολογική. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, τότε πλέον θα μιλάμε για μεγάλη διασπορά του ιού.

Την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς είναι αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η  διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα την οποία πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

Εξαδάκτυλος: Σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα

Το άνοιγμα των σχολείων «βλέπει» ως τον βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιων Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει».

Ως ασθενής στην ανάρρωση ο ίδιος, είπε ότι «και ο διάκος με τη μετάλλαξη πίστευε πως “καθάρισε” αλλά ο ιός είναι εδώ», αναφερόμενος στην κληρικό που διαγνώστηκε με την αφρικανική μετάλλαξη, λίγο καιρό αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως «δεν είναι μόνον η Αττική στο “κόκκινο”, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη», εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας.

«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό», πρόσθεσε, τονίζοντας πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω» και διευκρίνισε πως «δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα εισηγηθούμε νέα μέτρα»

Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η Επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου». Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα, ενώ στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο, από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια ενδέχεται να μην «προλάβουν» τις μεταλλάξεις του ιού είπε πως «για την ώρα, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά, είπε πως «μπορεί όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, να τον δούμε να εξαφανίζεται. Έτσι εξαφανίζονται οι ιοί, από τις μεταλλάξεις».

Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων.

«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην “κόκκινη” ζώνη είτε έχουν δυναμική από “πορτοκαλί” να μπουν σε “κόκκινη”. Η αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε.

«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετανία όπου επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών, καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα», σημείωσε.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τρίτο κύμα

«Για το συγκεκριμένο κορονοϊό έχουν εντοπιστεί πάνω από 2.000 μεταλλάξεις. Η πλειονότητα δεν είχαν κλινική σημασία και εξασθενούσαν τον ίο» διευκρίνισε. «Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις, δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό να αυξήσει τη μεταδοτικότητά του» εκτίμησε.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος» διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

«Ήδη από την εποχή των εμβολιασμών της γρίπης η κάλυψη σε εμβόλια ήταν πολύ μικρή στο υγειονομικό προσωπικό και υπήρχε το ερώτημα της υποχρεωτικότητας» επισήμανε από πλευράς του στον σταθμό μας ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Πέραν των εμβολίων όμως, υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε», πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης.

*Πηγή: in.gr