Φωτεινή Κόγια: Δέχτηκα πλειάδα τηλεφωνημάτων από πολίτες για να αλλάξει το όνομα της Βιβλιοθήκης

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας εξηγεί πώς το Συμβούλιο έφτασε να συζητά για την αλλαγή του ονόματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης»

Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σήκωσε η απόφαση της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, Φωτεινής Κόγια να φέρει ως θέμα στην τελευταία συνεδρίαση την αλλαγή του ονόματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης».

Την απόφαση αυτή επιχείρησε να εξηγήσει και να υπερασπιστεί η κ. Κόγια σε δηλώσεις της στο ALPHA Radio 88,6 τονίζοντας πως δεν μπορεί ένας βουλευτής να υπερασπίζεται τον Κουφοντίνα, προσθέτοντας πως οι δημότες της Καβάλας με τηλεφωνήματα και μηνύματα ζήτησαν να φύγει το όνομά του και συμπλήρωσε πως εξαρχής οι περισσότεροι Καβαλιώτες ήταν αντίθετοι στην ονοματοδοσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το όνομα του συγγραφέα.

Οι δηλώσεις της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας

Δέχτηκα πλειάδα τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που μου λέγανε «πρόεδρε, πρέπει να αλλάξει το όνομα»

«Δεν την περίμενα αυτήν την ένταση και όλα αυτά που ακούγονται, δεν τα περίμενα. Δεν ήταν μία δική μου απόφαση, εγώ δεν είμαι δημοτική σύμβουλος, είμαι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβάλας. Το Τοπικό Συμβούλιο εκφράζει τις απόψεις των συμπολιτών μας, των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την Καβάλα και μας ψήφισαν και έφεραν εμένα πρώτη σε ψήφους και πρόεδρο. Μετά τις δηλώσεις του κ. Βασιλικού που τον τιμούμε και όλοι έχουμε διαβάσει τα βιβλία του, δέχτηκα πλειάδα τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που μου λέγανε “πρόεδρε πρέπει να αλλάξει το όνομά του”, δεν είναι δυνατόν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να εκφέρει άποψη και να λέει αλίμονό μας αν πάθει κάτι ο “κύριος” Κουφοντίνας, ο οποίος έχει αφαιρέσει 11 ζωές. Εμείς δεν θα κρίνουμε γιατί, αφαίρεσε όμως 11 ζωές γιατί είχε έναν σκοπό. Δεν έδωσε σε κανέναν από τα θύματά του δικαίωμα να πει την άποψή του».

Δεn μιλάω για αποκαθηλώσεις, δεν είναι σταυρωμένος για να τον αποκαθηλώσουμε, εγώ μιλάω για μετονομασία…

Από όταν δόθηκε το όνομα του κ. Βασιλικού στη Βιβλιοθήκη υπήρχαν πολλές φωνές που ήταν αντίθετες

«Τα τηλεφωνήματα τα δέχτηκα από συμπολίτες μας, σήμερα άκουσα που βγαίναν και στα τοπικά ραδιόφωνα και λέγανε “επιτέλους” και “ναι”! Εκείνο που θέλουν οι συμπολίτες μας είναι να τιμήσουν τον αείμνηστο δήμαρχό μας Λευτέρη Αθανασιάδη, που με βρίσκει και εμένα απόλυτα σύμφωνη. Δε μιλάω για αποκαθηλώσεις, δεν είναι σταυρωμένος για να τον αποκαθηλώσουμε, εγώ μιλάω για μετονομασία, γιατί έτσι το λέει ο νόμος. Και όμως εξ αρχής που δόθηκε το όνομα του κ. Βασιλικού στη βιβλιοθήκη υπήρχαν πολλές φωνές που ήταν αντίθετες στην ονοματοδοσία. Τον έχω διαβάσει, τον σέβομαι σαν συγγραφέα, όμως πάνω από όλα και από όλους σέβομαι τους συνδημότες μου και τιμώ τον αείμνηστο δήμαρχό μου».

Να προσέξουμε τι θα πάθουμε; Να πάθουμε τι και από ποιον;

«Εγώ διαβάζοντας τις δηλώσεις του αισθάνθηκα φόβο. Αυτές τις αποφάσεις τις πήρε η ελληνική δικαιοσύνη, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος να έχει καταδικαστεί για 11 εγκλήματα κατά νέων ανθρώπων. Να αρχίσω να κάνω και εγώ απεργία πείνας, γιατί έχω χαρακτηριστεί από το πρωί σαν εκδικητική; Δεν υπάρχουν αυτές οι λέξεις στο λεξιλόγιό μου, όπως η εκδίκηση. Μόνο και μόνο που είπε “προσέξτε”, μου δημιούργησε φόβο, να προσέξουμε τι; Να προσέξουμε τι θα πάθουμε; Να πάθουμε τι και από ποιον; Θα επανέλθουμε στα παλιά, θα φοβόμαστε να περπατάμε στον δρόμο;».

Και εγώ έχω έναν συγγενή μου που είναι στη φυλακή, τον ρώτησε ποτέ κανείς αν έχει πάθει κορονοϊό;

Θα χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα, υπέρ ποιου;

«Βεβαίως έχουν δικαιώματα οι κρατούμενοι, όμως το σε ποια φυλακή θα πάει ο κάθε κρατούμενος δεν είναι απόφαση δικιά μας, είναι απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Η μάνα του Αξαρλιάν έβλεπε τον Κουφοντίνα να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας, εγώ πονούσα και όχι μόνον εγώ, αλλά πολύς κόσμος. Και ρωτώ τον κ. Βασιλικό, να προσέξουμε τι; Να φοβόμαστε; Δεν θα φοβόμαστε, δημοκρατία έχουμε. Θα χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα υπέρ ποιου; Αυτός έχει αφαιρέσει 11 ζωές, εγώ ποτέ μου δε μίλησα στη ζωή μου για αυτά τα θέματα, ούτε μίλησα για τον Κουφοντίνα ποτέ. Που έχουμε χάσει συναδέλφους αστυνομικούς, που έχουν χάσει μανάδες παιδιά. Να ξεσηκωθεί τέτοιος μεγάλος ντόρος, να ακούμε Έλληνες βουλευτές μην πάθει κάτι; Και εγώ έχω έναν συγγενή μου που είναι στη φυλακή, τον ρώτησε ποτέ κανείς αν έχει πάθει κορονοϊό;».

Να αρχίσω να κάνω και εγώ απεργία πείνας, γιατί έχω χαρακτηριστεί από το πρωί σαν εκδικητική…

Ήταν Καβαλιώτης για ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά έφυγε

«Έχει την καταγωγή του από την Καβάλα για ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά έφυγε και δεν ήταν από μία οικογένεια σαν τη δικιά μας, από τη Θάσο ήταν η καταγωγή του δικηγόρου πατέρα του. Ο κ. Βασιλικός, ο έγκριτος αυτός συγγραφέας, με τα έργα του να είναι μεταγλωττισμένα σε πολλές γλώσσες, που μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αρμενικά, τελείωσε το Ανατόλια. Δεν ήταν μια οικογένεια σαν την δική μου, εμείς και χούντα να ήτανε, δε θα μπορούσαμε, όσο και να ήμασταν αντίθετοι, να πάμε στην Αμερική, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν, όποιος και να είναι, να γεμίζει τη ζωή μου με φόβο και να λέει “γιατί θα δείτε τι θα πάθετε”, υπάρχει δικαιοσύνη και ελληνική δημοκρατία. Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση, την Παρασκευή οι τοπικοί σύμβουλοι θα αποφασίσουν και θα γνωμοδοτήσουν αν θα μετονομαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από τότε που δόθηκε η ονομασία, οι περισσότεροι ήταν αντίθετοι».