Art Colony: Μια εικαστική «αποικία» η οποία φιλοξενεί και τον «δικό μας» Κώστα Γκουρτζή [φωτογραφίες]

Σπουδαστές και απόφοιτοι Εικαστικών Σχολών από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα έργα τους με σημείο αναφοράς το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τα μνημεία της Καστοριάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Art Colony στην πόλη της Καστοριάς, που διήρκεσε από τις 29 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022. Στη δράση συμμετείχε και ο Καβαλιώτης εικαστικός και ζωγράφος, Κώστας Γκουρτζής με μια σειρά από δικά του έργα τα οποία δημιούργησε εμπνεόμενος από την καθημερινότητα της Καστοριάς.

Το έργο του Κώστα Γκουρτζή

Ο νεοσύστατος θεσμός στοχεύει στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην περιοχή. Πρόκειται για ένα δημιουργικό εργαστήρι και έκθεση έργων, με σημείο αναφοράς το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τα μνημεία του Δήμου Καστοριάς.

Έργο της Ανθής Λέκκα

Στην «Αποικία» συμμετείχαν σπουδαστές και απόφοιτοι Εικαστικών Σχολών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Καστοριά προκειμένου να εμπνευστούν από τον τόπο, να συλλέξουν υλικά και εμπειρίες και στο τέλος του προγράμματος να παραδώσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Έργο της Δέσποινας Βαξεβανίδη

Τους καλλιτέχνες υποδέχθηκαν η project developer, Αθηνά Δίτσιου και οι Αρχαιολόγοι Γιάννης Σίσιου και Δημήτρης Σίσιου, ξεναγώντας τους στο Αρχοντικό Μπασάρα όπου γίνονται τα εργαστήρια της Αποικίας Νέων Καλλιτεχνών.

Έργο του Ευστράτιου Χατζηευστρατίου

Η ομάδα κατά την παραμονή της παρακολούθησε σεμινάριο Δημιουργικής Σκέψης από το Code Lab του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Παναγιώτη Κυράτση και μια εισήγηση σχετικά με τους μύθους και τις αναφορές τους στην ιστορία της γούνας από την Ελένη Μεντεσίδου.

Έργο της Θεανούς Γιαννέζη

Επίσης, επισκέφθηκαν την Ομορφοκκλησιά, τα πλίθινα χωριά των Κορεστείων, το Φαράγγι της Κορομηλιάς, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Καστοριάς.

Έργο της Μαρίας Τσιρουκίδου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

  • Δέσποινα Βαξεβανίδη
  • Θεανώ Γιαννέζη
  • Κώστας Γκουρτζής
  • Αλέξανδρος Καπετάνου
  • Ανθή Λέκκα
  • Σοφία Μυλωνά
  • Όλγα Σουβερμέζογλου
  • Πέτρος Στράγκας
  • Μαρία Τσιρουκίδου
  • Ευστράτιος Χατζηευστρατίου
Έργο του Αλέξανδρου Καπετάνου
Έργο της Όλγας Σουβερμέζογλου
Έργο του Πέτρου Στράγκα
Έργο της Σοφίας Μυλωνά

Ποιος είναι ο Κώστας Γκουρτζής

Ο Κώστας Γκουρτζής γεννήθηκε το 1980 στην Καβάλα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα διδάσκει ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.