ΚΚΕ Καβάλας: Μόνο εθιμοτυπικές δεν ήταν οι συναντήσεις του Αμερικάνου πρέσβη με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Το σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για τον παρουσία του Ελληνοαμερικάνου πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργου Τσούνη στην περιοχή

Η θερμή υποδοχή που έτυχε ο Ελληνοαμερικάνος πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης από τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στην πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή, ήταν το αντικείμενο της έντονης κριτικής που άσκησε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, που επισημαίνει ότι η παρουσία του μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μόνο εθιμοτυπικές δεν ήταν οι συναντήσεις του πρέσβη των ΗΠΑ με το Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, αφού μαζί με τα «κόκκινα χαλιά» και τα προσωπικά φληναφήματα, το μενού περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία:

Από την αναπαραγωγή των γνωστών ΝΑΤΟϊκών αφηγημάτων για τα «οφέλη που προκύπτουν από την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών», δηλαδή από την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό του πολέμου που διεξάγουν ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, μέχρι και προτάσεις για «προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων» με αντάλλαγμα την παράδοση υποδομών που ανήκουν στο λαό (όπως το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β»).

Όπως είναι φανερό όμως κάποια πράγματα διέλαθαν της προσοχής του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη:

– οι «μεγάλες αμερικάνικες επενδύσεις του τελευταίου διαστήματος» δεν μπορούν να κρύψουν την ένταση της εκμετάλλευσης σε αυτές, τη συνολική επιδείνωση της θέσης και του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Μόλις προχθές από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώθηκε ότι στον ιδιωτικό τομέα, ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 340 ευρώ!

– η «αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» συνοδεύεται με αύξηση των προσφυγικών ροών, με πρόσφατη την απάνθρωπη μεταχείριση των 92 γυμνών προσφύγων στον Έβρο, ένταση της επιθετικότητας της τούρκικης αστικής τάξης, στοχοποίηση της Αλεξανδρούπολης, των υποδομών και του ίδιου του λαού από αντίπαλα στρατόπεδα, όπως επισήμως και πολλές φορές έχει εκφραστεί.

– από το σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο θα μεταφέρεται το πανάκριβο αμερικάνικο LNG, ωφελημένοι θα βγουν οι εφοπλιστές, που θα το μεταφέρουν και οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Gastrade, που θα το εκμεταλλεύονται. Ο λαός της περιοχής θα συνεχίσει να βιώνει τη «βαρυχειμωνιά» του πληθωρισμού, της ενεργειακής φτώχειας, των απολύσεων, όπως συμβαίνει με τους αγωνιζόμενους εργάτες που απολύθηκαν από τα πετρέλαια Καβάλας. Βέβαια, το γεγονός ότι η μοναδική εξορυκτική μονάδα πετρελαίου της χώρας παραμένει κλειστή με ευθύνη της «Ενεργειακής» και της κυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες «ενεργειακής κρίσης», φαίνεται ότι δεν απασχολεί τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη!

Ο Δήμαρχος που καλοδέχτηκε τον Αμερικάνο Πρέσβη, ο Αντιπεριφερειάρχης που του επιφύλαξε υποδοχή με τόσα μεγάλα λόγια και τιμές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας που τον συνόδευε σε όλη του την περιοδεία και μετά το «θα ξαναματώσουμε στο πλευρό σας», δήλωσε πως «μπορούμε να εμπιστευτούμε τους συμμάχους και αυτοί, σε αυτό το δύσκολο καιρό, είναι κοντά μας», είναι υπόλογοι απέναντι στον καβαλιώτικο λαό και τα φιλειρηνικά του αισθήματα. Γιατί αυτός ο λαός ούτε κοντή μνήμη έχει για να ξεχάσει τα εγκλήματα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, το ρόλο τους την περίοδο 1946-1949, στην επτάχρονη δικτατορία 1967-1974, στο κυπριακό, ούτε «τρώει αμάσητα» τα παραμύθια για την «ασφάλεια», την «ανάπτυξη», την «ευημερία».

Και μια ρητορική ερώτηση: το αναμνηστικό δώρο που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στον Αμερικάνο πρέσβη, το ιστορικό λεύκωμα για την Ανατολική Μακεδονία, περιελάμβανε κάτι από τα παραπάνω»;