ΚΕΠΕΑ Φιλίππων: Ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι βιβλίου στην αρχαία αγορά [φωτογραφίες]

Σε έναν ανοικτό ιστορικό χώρο, όπως αυτός της αγοράς/Forum στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, μαθητές σχολείων από Καβάλα και Δράμα αναβίωσαν την αρχαία εμπορική οδό στήνοντας μαγαζάκια και πάγκους  - όχι για να πουλήσουν  -  αλλά για να χαρίσουν βιβλία

Με χαρά και ενθουσιασμό αγκαλιάστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς η δράση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ) δια της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την Εφορεία αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, με θέμα «Ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι βιβλίου στην αρχαία αγορά». Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 6, 7 και 20 Δεκεμβρίου 2022 στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων.

Σε έναν ανοικτό ιστορικό χώρο, όπως αυτός της αγοράς/Forum στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, απόλυτα ταυτισμένο με την κοινωνική ζωή, επίκεντρο εμπορικής δραστηριότητας αλλά και της δημόσιας και πολιτικής ζωής, η δράση είχε στόχο να αναδείξει τη σημαντικότητα της προσφοράς, της αυθεντικής διάδρασης και της αχρήματης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων. Σε μια εποχή όπου η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται και η ανάγκη για επαφή, επικοινωνία, ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων είναι μεγάλη, η καλλιέργεια της αχρήματης ανταλλαγής κρίνεται πολύ σημαντική.

Έτσι, οι μαθητές  περιηγήθηκαν τον ιστορικό χώρο της Αγοράς της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και αναβίωσαν την αρχαία εμπορική οδό στήνοντας μαγαζάκια και πάγκους  – όχι για να πουλήσουν  –  αλλά για να ΧΑΡΙΣΟΥΝ βιβλία, δικά τους αγαπημένα!

Επιπρόσθετα, στον χώρο κοντά στην αρχαία Βιβλιοθήκη, στην ανατολική πλευρά του Φόρουμ, υλοποιήθηκαν παράλληλα εργαστήρια φιλαναγνωσίας με τίτλο «Περπατώ περπατώ στην αρχαία αγορά, βιβλίο βιβλίο είσαι εδώ;» με δραστηριότητες εμπνευσμένες και βασισμένες στα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Αμάλια» (εκδόσεις Ίκαρος) και του Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή «Χαριστική βιβλιοθήκη» (εκδόσεις Πατάκη). Τα βιβλία, έδωσαν στα παιδιά έμπνευση για το πώς να «διαλαλούν» όμορφα και ποιητικά τα βιβλία τους, αλλά και πώς να χαρίζουν βιβλία με την καρδιά τους. Δημιούργησαν αφίσα κάνοντας κολάζ με τους αγαπημένους ήρωες να περιδιαβαίνουν το φόρουμ και κάνανε επίκληση στη Θεά Τύχη, την προστάτιδα της αρχαίας πόλης, να τους φέρει το καλύτερο δυνατό βιβλίο – διαφορετικό για τον καθένα, μιας και καθένας μας είναι μοναδικός!

Με το τέλος της δράσης οι μαθητές/τριες φεύγοντας, πήραν μαζί τους νέους χάρτινους φίλους και χάρτινες φίλες, όπως την Αμάλια και τον Σοφοκλή ενώ το βιβλίο που τους διάλεξε θα συνοδεύουν εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα από ένα  φανταστικό ταξίδι σε μια άλλη εποχή, από ένα αλλιώτικο παζάρι για παιδιά. Πού; Στην αρχαία αγορά των Φιλίππων!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς: Τοπαλίδη Γεώργιο, Κασπάρη Ελένη και Τουμπαλίδη Μιχαήλ από το 9ο ΔΣ Δράμας. Νταντινάκη Ειρήνη από το Δ.Σ. Παληού Καβάλας. Βασιλειάδου Σταυρούλα και Τουτουντζή Δέσποινα από το ΔΣ Φιλίππων Καβάλας. Ταχτσή Τάνια, Παρασκευοπούλου Άννα και Κακατόλη Γιάννη από το ΔΣ Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Βουλγαρίδου Ιωάννα και Γιακουμή Αθηνά από το ΔΣ Μελισσοκομείου Καβάλας. Παχούμη Παγώνα, Ζαρκάδα Ηλέκτρα και Καρβουνίδου Ελευθερία  από το 24ο ΔΣ Καβάλας. Κετσιμπάση Αναστασία από το 11ο ΔΣ Δράμας. Και φυσικά τους καταπληκτικούς μαθητές και τις καταπληκτικές μαθήτριες για τον ενθουσιασμό, τη συμμετοχή και τη χαρά τους!