Συμπληρώνονται φέτος 112 χρόνια από τις μάχες που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, πέριξ του Παγγαίου.
Σε ανάμνηση των μαχών αυτών ο Δήμος Παγγαίου το 2012 ανήγειρε μνημεία στους οικισμούς του Παλαιοχωρίου, των Δωματίων, του Δημαρά – Καραβαγγέλη και της Εξοχής .
Η ύπαρξη των μνημείων αυτών σε συνδυασμό με το προ υπάρχον μνημείο στην θέση Βάζοπέτρα του οικισμού των Ελευθέρων, συμβάλλουν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης , μιας μνήμης που μας θυμίζει ότι η ελευθερία που απολαμβάνουμε στην σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι και κυρίως δεν υπήρξε ποτέ κάτι το αυτονόητο , αλλά γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες άλλων παλαιότερων Ελλήνων.
Σε ανάμνηση των Μαχών των Ελευθέρων, Εξοχής, Δωματίων και Παλαιοχωρίου που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 1913 και τιμώντας την μνήμη των ηρωικών πεσόντων και όσων αγωνίσθηκαν σε αυτές, ο Δήμος Παγγαίου καλεί τους ενδιαφερόμενους στην εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο των Δωματίων, την Κυριακή 11 Μαΐου και ώρα 11:30.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση, θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία για την Μάχη των Δωματίων από τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή, Θεόδωρο Λυμπεράκη.