Ρομποτικός Σκύλος Κύων: Τα μάτια και τα αυτά της τεχνολογίας στην υπηρεσία των Δασών

Στην Καβάλα το επόμενο «ραντεβού» για την τεχνολογική αναβάθμιση των Μεσογειακών δασών, όπου θα κάνει την εμφάνιση του ο ρομπορικός σκύλος ο οποίος θα αξιοποιηθεί στις δράσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη συνάντηση 11 κρατών στο δάσος της Λιμνιάς

Ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται σε εντατική προετοιμασία για τη φιλοξενία της δεύτερης διακρατικής συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου Horizon Europe «DigiMedFor- Ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογικά συστήματα για τη βιώσιμη διαχείριση των δασικών πόρων της Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έργου του Δήμου Καβάλας, σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στις 7 και 8 Μαΐου στο Δάσος της Λιμνιάς, την καθορισμένη πιλοτική περιοχή του έργου για τον Δήμο.

Κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν ο ενδελεχής συντονισμός των οργανωτικών λεπτομερειών για την διεξαγωγή της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου 2025 στην Καβάλα. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συγκεντρώσει ειδήμονες στην διαχείριση δασών από 21 διακρατικούς φορείς από 11 χώρες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ευρεία διεθνή απήχηση και την κρίσιμη σημασία του έργου, του οποίου ηγείται το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II.

Το έργο DigiMedFor αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παρακολούθησης και διαχείρισης των δασικών πόρων. Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της δασικής παραγωγής, στην αποτελεσματική παρακολούθηση της ιχνηλασιμότητας της ξυλείας και στην ολοκληρωμένη παροχή πολύτιμων οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το Δελτίο Τύπου, ξεχωριστή θέση κατέχει ο “ΚΥΩΝ”, ο ρομποτικός σκύλος που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του έργου DigiMedFor από το Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και θα αξιοποιηθεί στις δράσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διακρατική συνάντηση στην Καβάλα.

Με τις εντυπωσιακές του δυνατότητες κίνησης σε δύσβατα εδάφη και ακραίες καιρικές συνθήκες, την στερεοσκοπική όραση 360 μοιρών και τους προηγμένους αισθητήρες συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιθεώρηση, ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση μοτίβων στο πιλοτικό δάσος της Λιμνιάς, αναδεικνύοντας την καινοτόμο προσέγγιση του έργου στην ψηφιακή διαχείριση των δασών.