Από τον ξεριζωμό στη νέα πατρίδα! Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά για τους πρόσφυγες του 1922 στην Αν. Μακεδονία

Με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας και της Διευθύντριας του ΓΕΛ Κρηνίδων ο Ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος παρουσίασε την έκδοση των πρακτικών με θέμα: «100 χρόνια μετά – Οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Μαΐου στο Γενικό Λύκειο των Κρηνίδων, με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας και της Διευθύντριας του εν λόγω σχολείου, Αρετής Κώτση, καθώς και τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και καθηγητών τους.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός και τέως προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας, Κυριάκος Λυκουρίνος, παρουσίασε την έκδοση των πρακτικών της Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με θέμα: «100 χρόνια μετά – Οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας».

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των στοιχείων του κ. Λυκουρίνου, παρουσία του Αντιδημάρχου Παιδείας, Χριστόδουλου Μιχαλάκη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να του θέσουν ερωτήσεις για την εγκατάσταση των προσφύγων στα χωριά της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, ενώ οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου αναφέρθηκαν σε προσωπικές τους ιστορίες και στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισαν οι πρόγονοι τους την περίοδο που προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε νέες εστίες, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Δηλώσεις

Ιστορικός, Κυριάκος Λυκουρίνος: «Είχα τη χαρά να βρεθώ σήμερα στο Λύκειο των Κρηνίδων, στο οποίο δίδαξα πριν από 41 χρόνια, και να παρουσιάσω την έκδοση των πρακτικών της Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Καβάλας. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μου έκαναν πολλές ερωτήσεις. Ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση».

Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Κρηνίδων Αρετή Κώτση: «Ήταν μια πολύ εποικοδομητική παρουσίαση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της Α’ και Β’ τάξης του Σχολείου μας. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, μετά το 1922. Μάθαμε, επίσης, με ποια κριτήρια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας και πως διαμόρφωσαν τις οικονομικές και συνθήκες εκείνης της περιόδου».

Αντιδήμαρχος Παιδείας Χριστόδουλος Μιχαλάκης: «Η σημερινή εκδήλωση με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Παρουσιάστηκαν στοιχεία που πολλοί λίγοι από εμάς τα γνωρίζουν. Ο Δήμος Καβάλας θα πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής μας».

Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης
Δελτίο Τύπου