« (…)Θειάφι οσμιζόταν και χρεμέτιζε/και ας μην ήταν άλογο, λέοντας, δέντρο ή θαλασσινό θεριό,/κι ας μην ήτανε θεός./ Τον γνώρισα από την εγκατάλειψη που σκόρπιζαν τριγύρω τα μαλλιά του (…)»
Μια σπουδαία καλλιτεχνική σύμπραξη φέρνει στη ζωή την όπερα «Φαέθων», ένα έργο που γεννήθηκε από τη δημιουργική συνάντηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η νέα παράσταση, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, σηματοδοτεί την ιστορική επιστροφή της ΕΛΣ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων μετά από 25 χρόνια.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γάλλου μπαρόκ μουσουργού J. B. Lully, ο «Phaëton» σε λιμπρέτο του Philippe Quinault, διασκευάζεται από την καταξιωμένη συνθέτιδα, Βασιλική Λεγάκη, συνομιλώντας γόνιμα με την πρωτότυπη δημιουργία. Την σκηνοθεσία του νέου έργου αναλαμβάνει η Σοφία Αντωνίου, μια από τις πιο ξεχωριστές θεατρικές φωνές της γενιάς της στην πρώτη της σκηνοθεσία όπερας μετά την ερευνητική της πορεία πάνω σε κλασικά κείμενα, ενώ τους διάφορους ρόλους ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι μονωδοί: Γιώργος Ιατρού, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη και ο ανερχόμενος βαρύτονος Πάρης Δημάτσας στην πρώτη του πρωταγωνιστική εμφάνιση.

Η «λυρική τραγωδία» του Φαέθοντα, όπως ονομαζόταν τότε, αντλεί την έμπνευσή της από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου και τοποθετεί στο κέντρο της, την ίδια την πράξη της μεταμόρφωσης καθώς παρουσιάζει τους ήρωες να μεταμορφώνονται διαρκώς σε ζώα, πουλιά και θαλασσινά τέρατα—συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύμπαν μουσικοθεατρικού πλούτου, που την έκανε τόσο δημοφιλή, καθιερώνοντάς την ως η «Όπερα Του Λαού». Πάνω απ’ όλα, όμως, ο «Φαέθων» παραμένει ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της εξουσίας, της αλαζονείας και της απληστίας των προνομιούχων που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα της: τις ζωές των απλών ανθρώπων, τη μοίρα του κόσμου μας.
Σημείωμα Σκηνοθέτριας:
“Here Phaethon lies: in Phoebus’ car he fared, and though he greatly failed, more greatly dared.” Η ιστορία ενός παιδιού χωρίς πατέρα, που προσπαθεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως θεϊκό, ανεβαίνει στο άρμα του Ήλιου και το οδηγεί στην καταστροφή. Η πορεία του καίει το σύμπαν. Η πτώση του αφήνει πίσω της καμένη γη. Μια εικόνα πτήσης και πτώσης, παιδικού τραύματος, αλαζονείας και τιμωρίας. Ο μύθος του Φαέθοντα ξαναγράφεται εδώ μέσα από μια γλώσσα που ενώνει την μπαρόκ όπερα με τη σύγχρονη ποίηση.
ΦΑΕΘΩΝ
Όπερα σε τρεις πράξεις,
βασισμένη στην όπερα “Phaeton” του J. Β.Lully σε λιμπρέτο Philippe Quinault.
Συμπαραγωγή: Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Σύλληψη-Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη)
Δραματουργία-Μουσική διασκευή-Ενορχήστρωση- Live electronics: Βασιλική Λεγάκη
Σκηνοθεσία : Σοφία Αντωνίου
Ποιητική Σύνθεση : Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου
Σκηνικά : Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Κοστούμια : Ελένη Καββάδα
Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος
Φωτογραφίες: Έλλη Ιατρού
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):
Πάρης Δημάτσας, Γεώργιος Ιατρού, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη
Μουσικοί:
Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν), Βασιλική Λεγάκη (live electronics), Ελευθερία Τόγια (βιόλα)
ΦΑΕΘΩΝ – Όπερα
Εθνική Λυρική Σκηνή – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Τετάρτη 15 Ιουλίου / 21:30
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τιμές εισιτηρίων: 15€ Γενική Είσοδος • 10€ Μαθητικό, Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών, ΑμεΑ, Τρίτεκνοι
Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/faethwn-arxaio-theatro-filippon-2026/
Προπώληση
Καβάλα: Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του χώρου της εκδήλωσης από τις 19:30 το απόγευμα.
Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090
*Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της παράστασης.
**Για άλλη μία χρονιά, θα υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς θεατών από λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας από και προς το αρχαίο θέατρο Φιλίππων με την επίδειξη εισιτηρίου της εκάστοτε θεατρικής παράστασης και ειδικό αντίτιμο 4.40€.
Αναχώρηση από το ΚΤΕΛ Καβάλας στις 19.15 και επιστροφή μετά το πέρας της παράστασης.
Σημ. Οι κάτοχοι ονομαστικών προσκλήσεων του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων καλούνται να δηλώσουν την πρόθεσή τους να τις χρησιμοποιήσουν έως τη Δευτέρα 13/7, ενώ ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται στην είσοδο του θεάτρου τη μέρα της παράστασης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10:00-14:00).