Η Πρωτοβουλία κατά της αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο κάνει τον απολογισμό της συναυλίας διαμαρτυρίας

«Ο αγώνας συνεχίζεται» τονίζει η Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για μαζική συμμετοχή και στήριξη από καλλιτέχνες και πολίτες

Ανακοίνωση με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2026 στην παραλία της Καβάλας εξέδωσε η Πρωτοβουλία ενάντια στην αποθήκευση CO₂ στον κόλπο της Καβάλας, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας κατά του σχεδιαζόμενου έργου συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η συναυλία είχε ως στόχο την ενίσχυση της κινητοποίησης ενάντια στο έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο και συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν, όπως αναφέρεται, σε μια εκδήλωση με έντονο παλμό και μεγάλη συμμετοχή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των μελών της Πρωτοβουλίας, η οποία εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο δραστηριοποιείται με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης του έργου, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, την ασφάλεια και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολή των τοπικών καλλιτεχνών, τους οποίους η Πρωτοβουλία ευχαριστεί για τη συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι η μουσική και ο πολιτισμός αποτέλεσαν μέσο έκφρασης και ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα.

Στο ίδιο κείμενο ασκείται κριτική τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση του έργου, ενώ γίνεται λόγος για διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανεπαρκή, κατά την άποψη των συντακτών της ανακοίνωσης, αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας.

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι η ενημερωτική της δράση έχει συμβάλει στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της Καβάλας και της Θάσου γνωρίζουν πλέον τις διαστάσεις του σχεδιαζόμενου έργου και θα συνεχίσουν να αντιδρούν στην υλοποίησή του.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα: «Ο τόπος μας δεν πωλείται, το μέλλον μας δεν αποθηκεύεται».