Νέος διπλός κυκλικός κόμβος στην «Καρολίνα»: Αλλάζει ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του δρόμου Ηρακλείτσας–Περάμου

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του κόμβου σε σχήμα «8» στο σημείο σύνδεσης με Εγνατία Οδό, Άγιο Ανδρέα και λιμάνι Ελευθερών – Θετική εξέλιξη και για το Φράγμα Μαρμαρά των 11,5 εκατ. ευρώ

Ένα έργο που έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την κυκλοφορία σε ένα από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία του παραλιακού οδικού άξονα του Δήμου Παγγαίου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για τον νέο διπλό κυκλικό κόμβο στη θέση «Καρολίνα», για την κατασκευή του οποίου υπεγράφη την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η σχετική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη.

Η παρέμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της θέσης του κόμβου: βρίσκεται πάνω στη 10η επαρχιακή οδό, στο τμήμα που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με τη Νέα Πέραμο, στη διασταύρωση με τον δρόμο που οδηγεί προς την Εγνατία Οδό, τον Άγιο Ανδρέα και το λιμάνι των Ελευθερών.

Διπλός κυκλικός κόμβος σε σχήμα «8»

Ο σημερινός ισόπεδος κόμβος παρουσιάζει περιορισμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ενώ δέχεται ιδιαίτερα αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν η κίνηση προς Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμο και συνολικά το παραλιακό μέτωπο πολλαπλασιάζεται.

Στη θέση του προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας διπλός ισόπεδος κυκλικός κόμβος σε σχήμα «8», με στόχο να βελτιωθούν τόσο η ασφάλεια όσο και η ροή των οχημάτων προς το υπεραστικό δίκτυο, την Εγνατία Οδό και τις παραλιακές περιοχές.

Πρόκειται για τον τέταρτο κυκλικό κόμβο που δημιουργείται στον Δήμο Παγγαίου, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν γίνει ή σχεδιαστεί στη Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο και την ανατολική είσοδο της Ελευθερούπολης.

Τοψίδης: Στην τελική ευθεία και το Φράγμα Μαρμαρά

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης αναφέρθηκε και σε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη για την περιοχή του Παγγαίου: το Φράγμα Μαρμαρά, ένα πολυαναμενόμενο έργο προϋπολογισμού περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχει υπογραφεί η τελική ένταξη του έργου, ενώ έχουν εγκριθεί και οι όροι δημοπράτησης, με αποτέλεσμα το έργο να περνά στην τελική φάση πριν από τη δημοπράτησή του.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί η μελέτη για τα δίκτυα μεταφοράς του νερού προς τις αγροτικές εκτάσεις. Στόχος, σύμφωνα με την Περιφέρεια, είναι η καλύτερη θωράκιση της περιοχής απέναντι στη λειψυδρία και η στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

«Συνεχίζουμε σταθερά, με συνεργασία, σχέδιο και σκληρή δουλειά, να σχεδιάζουμε το μέλλον και να επιλύουμε χρόνια προβλήματα για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της Περιφέρειάς μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Στέλιος Ιγνατιάδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στη συνεργασία του Δήμου με τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.