Πολιτική ανεπάρκεια ή λαϊκισμός προς άγραν ψήφων;

Κάποιοι μάλλον έχουν μπερδέψει τους… ρόλους τους


 

Του Ιωάννη Κ. Τσίγκα

 


Στην προεκλογική περίοδο του 2006, ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Διοίκησης Εριφυλλίδη Τάκης Θεοδοσίου είχε κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο για να προπαγανδίσει την εκ νέου υποψηφιότητά του, όπως άλλωστε είθισται.

Σε αυτό το φυλλάδιο υπήρχε μια φωτογραφία του κ. Αντιδημάρχου να… μιλάει στο τηλέφωνο (κοιτώντας πάντα προς το φακό, χαμογελαστός), πλαισιωμένη από το σύνθημα «Ο άνθρωπός σας» (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Και από δίπλα, με ευμεγέθη (sic) στοιχεία, το κινητό τηλέφωνο του κ. Θεοδοσίου. Άλλωστε, ήταν πάγια τακτική του Αντιδημάρχου να δίνει συχνά-πυκνά τον προσωπικό του αριθμό όταν μιλούσε στα τοπικά ΜΜΕ, προτρέποντας τους πολίτες να τον καλούν «όποτε έχουν κάποιο πρόβλημα».

Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος, να το σημειώσουμε…

Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την πόλη της Καβάλας, «είδαμε» το φαινόμενο αυτό να… επανέρχεται. Στελέχη της Διοίκησης, όπως ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Ζήσης Μπόνιας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος «κοινοποιούσαν» με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα «προς εξυπηρέτηση των δημοτών».

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η τακτική θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ζέση» και αυξημένο ενδιαφέρον για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Μια δεύτερη «ανάγνωση» όμως, θα έπρεπε να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας οι επικοινωνιακές αυτές κινήσεις της «αμεσότητας» προδίδουν ένα καθαρό διοικητικό έλλειμμα!

Και ο κ. Μπόνιας και ο κ. Ξανθόπουλος και όλοι οι Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Οργανισμών ή Επιχειρήσεων της Αυτοδιοίκησης είναι πολιτικοί προϊστάμενοι. Οι φορείς που διοικούν έχουν και Διευθυντές και Προϊσταμένους και αυτοί (θα έπρεπε να) είναι επιφορτισμένοι με τα όσα άπτονται της εύρυθμης καθημερινής λειτουργίας τους.

Κάποιοι μάλλον έχουν μπερδέψει τους… ρόλους τους.

Ο πολιτικός προϊστάμενος, είτε λέγεται Αντιδήμαρχος είτε πρόεδρος, είναι αυτός που δίνει τις κατευθύνσεις, που καθορίζει το πλαίσιο και που, κατόπιν, ελέγχει τη σωστή εφαρμογή. Να φροντίσει για την ένταξη του φορέα που διοικεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τον εκσυγχρονίσουν, να προχωρήσει σε διοικητική αναδιάρθρωση, άντε και να… ενημερώσει τα τοπικά ΜΜΕ. Μέχρις εκεί.

Το να μιλήσει στο κινητό του τηλέφωνο απευθείας με έναν δημότη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και να… μεσολαβήσει έτσι ώστε αυτό το πρόβλημα να λυθεί, σε τίποτε δεν προσθέτει στο «λειτούργημά» του. Αντιθέτως, αφαιρεί…

Ενδεχόμενα όμως να… προσθέτει ψήφους! Κι αν αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα, ζήτω που… αποκλειστήκαμε.

Φωτογραφία: Γιάννης Γκουζίδης