Κορονοϊός: 7 διατροφικές συμβουλές για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού

Όπως ισχύει σε κάθε εποχιακή ή όχι ίωση, έτσι και στην περίπτωση του Corona Virus (Covid-19), χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ώστε εάν νοσήσουμε, να τη «βγάλουμε» στα «μαλακά»...


 

Του Ιορδάνη Ψωμόπουλου

 


Σε συνθήκες πανικού, συνήθως αναζητούμε μία γρήγορη, αποτελεσματική και σχεδόν μαγική λύση. Αγαπημένος συμβουλάτορας… το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα η Google. Στην αναζήτηση πληροφοριών για τη σχέση της διατροφής και του γενικότερου τρόπου ζωής με την άμυνα του οργανισμού μας, θα βρούμε διάφορα. Από μαγικά μαντζούνια, μέχρι σοβαρές επιστημονικές τοποθετήσεις.

Τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα σκευάσματα υπόσχονται γρήγορη και εύκολη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα δε στις ημέρες του Covid-19, πολλά φαίνεται να «ειδικεύονται» στον τομέα αυτό. Από την άλλη, οι επιστημονικές τοποθετήσεις είναι πολλές φορές δυσνόητες και πολύπλοκες. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας και με απλά λόγια την πραγματικότητα στο θέμα «Διατροφή και άμυνα του οργανισμού».

Όπως ισχύει σε κάθε εποχιακή ή όχι ίωση, έτσι και στην περίπτωση του Corona Virus (Covid-19), χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ώστε εάν νοσήσουμε, να τη «βγάλουμε» στα «μαλακά». Θα διαβάσατε ίσως πολλοί από εσάς για τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από την φαρμακευτική ουσία ιβουπροφαίνη και τον κορονοϊό (Covid-19). Ένα πρώτο στάδιο σε μία νόσο, είναι πολλές φορές η δημιουργία φλεγμονής. Έτσι, κάποιοι θεώρησαν, πως εάν «πλακώσουν» τα αντιφλεγμονώδη, θα προστατευτούν. Ευτυχώς βέβαια έσπευσαν οργανισμοί υγείας και επιστήμονες, να σταματήσουν την παράλογη κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και τέλος καλό, όλα καλά.

Προσέξτε παρακαλώ τα κάτωθι:

1Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης κατά των φλεγμονών, είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά, τουτέστιν, πολλά φρούτα και λαχανικά! Έτσι, όλοι θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2-3 φρούτα και τουλάχιστον 1 μερίδα σαλάτα, είτε ωμή, είτε βραστή.

Σημαντική οδηγία: Μία πιρουνιά φαγητό, τρεις πιρουνιές σαλάτα.

Όσοι έχετε διαβήτη, μπορείτε επίσης να κάνετε το ίδιο. Τα φρούτα δε θα ανεβάσουν το σάκχαρο σας. Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, θα το κάνουν. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η ποικιλία. Όχι μόνο ντομάτα και μπανάνες. Τα αντιοξειδωτικά που έχουμε μέχρι σήμερα ταυτοποιήσει, είναι περισσότερες από 5000 διαφορετικές ενώσεις. Έτσι, όσο μεγαλύτερη η ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, τόσο το καλύτερο. Οι ξηροί καρποί αποτελούν σπουδαία επίσης πηγή, αλλά εάν το παρακάνουμε θα παχύνουμε. Με μέτρο λοιπόν! Γενικά, αυξήστε τις τροφές φυτικής προέλευσης και μειώστε λιγάκι το κρέας και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα.

2Διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Όσο το βάρος μας αυξάνει, τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε σε διάφορες παθήσεις, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται το αναπνευστικό μας σύστημα. Ο Covid-19 φαίνεται να δίνει εύκολα πνευμονίες. Τα παχύσαρκα άτομα, έχουν συνήθως κακές διατροφικές συνήθειες και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

3Ξεκινήστε άσκηση. Χρειαζόμαστε συστηματική φυσική δραστηριότητα. Ότι μπορεί βέβαια ο καθένας να ακολουθήσει, με βάση τον τρόπο ζωής του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η άσκηση βοηθά κάθε λειτουργία του οργανισμού μας και φυσικά συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

4Σωστή οργάνωση των γευμάτων. Ας υποθέσουμε ότι ακολουθούμε όλα τα παραπάνω. Εάν για παράδειγμα δεν τρώμε καθημερινά πρωινό και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας της ημέρας, το σώμα μας θα αναγκαστεί να καταστρέψει μέρος του μυϊκού μας ιστού, να χάσει υγρά και να μειώσει τις καύσεις του. Αυτό θα συμβεί λόγο της έλλειψης δυνατότητας παραγωγής γλυκόζης από τις τροφές, οπότε επόμενη επιλογή για τον οργανισμό θα είναι η μυϊκή μάζα (το ψαχνό, όπως μου είπε κάποιος σήμερα). Πιθανό επακόλουθο, πτώση της άμυνας, αφυδάτωση και ευκολότερη αύξηση βάρους.

Τρώμε πάντοτε πρωινό και μοιράζουμε σωστά τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας.

5Νερό. Μην το ξεχνάτε. Πόσο νερό χρειάζομαι καθημερινά; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν όμως καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά (σπουδαία πηγή νερού) και δεν ξεχνάτε να πίνετε μερικά υγρά, θα είστε μια χαρά! Να θυμάστε, πίνω πριν διψάσω!

6Είναι καιρός να θυμηθούμε τις ρίζες μας και να επιστρέψουμε στην Μεσογειακή Διατροφή, για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενη διατροφική αναφορά. Όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, θαλασσινά και με μέτρο γαλακτοκομικά και ακόμη πιο περιστασιακά τα κρεατικά, είναι ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά.

7Χρόνος! Ο χρόνος είναι μία παράμετρος που συχνά ξεχνάμε. Είμαι για παράδειγμα καπνιστής. Τεράστια σημασία έχει, πόσο καιρό καπνίζω! Η διάρκεια μίας κακής ή καλής συνήθειας, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της υγείας μου, της άμυνας του οργανισμού μου, ακόμη και τον ρυθμό της γήρανσης!

Θα μπορούσα να γράφω ώρες, οπότε ας βάλω κάπου εδώ μία τελεία. Τέλος, μακριά από τα συμπληρώματα διατροφής άνευ λόγου και αιτίας. Πολλά θρεπτικά συστατικά συνδέονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η χρήση συμπληρωμάτων θα λειτουργήσει προληπτικά σε παθήσεις ή θα ενισχύσει την άμυνα μας, απέναντι σε ιώσεις. Ακόμη και σε δημοφιλείς περιπτώσεις όπως είναι η βιταμίνη C, τα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν για αποδείξουν πως η χορήγηση συμπληρωμάτων βοηθά την άμυνα μας. Αφήστε λοιπόν τα συμπληρώματα και ακολουθήστε τη Μεσογειακή Διατροφή.

Διαβάστε μερικές ακόμη φορές τα παραπάνω και κοινοποιήστε τα σε φίλους, ώστε να τα εμπεδώσετε. Καλή τύχη!


Ο Ιορδάνης Ψωμόπουλος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
[www.ediet.net.au]