Τι γίνεται με το έκτακτο επίδομα Μαθητείας;

Προβληματισμός για το τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα Μαθητειών το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι μαθητές και οι σπουδαστές, παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας

 

 

Του Δημήτρη Κωνσταντινίδη

 

Με την υγειονομική κρίση, η οποία έχει μπει στην ζωή μας από το 2019, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα έως σήμερα και είναι δεδομένο να μην ζούμε με την ίδια ελευθερία, όμως παράλληλα προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρο μας, φορώντας μάσκα.

Παράλληλα έχουν αλλάξει και πολλά και στον εργασιακό τομέα, ειδικά για τους Μαθητές – Σπουδαστές που είναι σε πρόγραμμα μαθητείας και περιμένουν να λάβουν κάποιοι ακόμη τις μισθοδοσίες τους. (Για όσους/ες δεν είχαν ενημερωθεί διαβάστε εδώ την είδηση και την έρευνα η οποία είχε γίνει για τις μαθητείες).

Τον Ιούνιο του 2020 το κράτος ψήφισε νόμο, ώστε να μπορεί να γίνει έκτακτα η πληρωμή των μαθητών, με το επίδομα των 700 ευρώ, με σκοπό την αποζημίωση των μαθητών, εφόσον η επιχείρησή τους είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Ο νέος νόμος που είχε ψηφιστεί, με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», θεσπίζει μέτρα στήριξης των μαθητευόμενων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.) και του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας, οι οποίοι ήταν ενεργοί κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων λόγω του κορονοϊού COVID-19.

Βάση νομοθεσίας που ορίζει το κράτος για τη μαθητεία, αν ο εργοδότης κλείσει για κάποιο διάστημα την επιχείρησή του, θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι εργοδοτικές εισφορές και ο μισθός στον μαθητευόμενο, πράγμα που δεν είχε γίνει και οι εργοδότες χρωστούσαν μισθοδοσίες έως και τέλος Ιουνίου του 2020.

Σήμερα έγινε σχετικό ερώτημα στον κύριο Σιωμόπουλο για το τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα μαθητειών το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι μαθητές.

Η εργατολόγος κ. Παπαθανασοπούλου απάντησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο: «Αποτελεί δέσμευση του κράτους το επίδομα για τους μαθητές και σπουδαστές των προγραμμάτων μαθητειών, όπου ακόμη δεν έχει εξοφληθεί και είναι εν αναμονή. Παράλληλα, όσοι επιχειρηματίες μπαίνουν σε καθεστώς αναστολών είναι υποχρεωτική η τηλεργασία για το 50% του προσωπικού».

Οι μαθητές και σπουδαστές των προγραμμάτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (IEΚ), αλλά και του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας, ζητούν από το κράτος την απόδοση του έκτακτου επιδόματος των 700 ευρώ και παράλληλα καλούν κάθε βουλευτή ανεξαρτήτως κόμματος να φέρει το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο ή στη Βουλή με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το χρωστούμενο, από τον Ιούνιο έως σήμερα, επίδομα.


Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης είναι Προγραμματιστής Εφαρμογών & Sr. Web Developer και μέλος της ΟΝΝΕΔ