Το «Νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στις σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία

Τι ευαγγελίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και τι έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και το κόμμα του ως κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας


 

Του Δήμου Ζαχαριάδη

 


Το προηγούμενο διάστημα , εν μέσω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα παραχώρησε συνέντευξη τύπου προβάλλοντας την πρότασή του «για ένα νέο ΕΣΥ» Για να την εξετάσουμε  και να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα, είναι σωστό να δούμε:

  1. πού κινείται πολιτικά αυτό το κόμμα και
  2. αν το κόμμα αυτό έχει δείξει δείγματα γραφής, δηλ. αν άσκησε εξουσία και τι μέτρα πήρε τότε.

Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσίπρας και τι έκανε ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-19.

Αλ. Τσίπρας«Η πανδημία μάς έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, δεν μπορεί να υπόκειται στους  όρους της αγοράς, και  δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών…».

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αυτό ήταν το κριτήριο που ώθησε και τη δική του κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς – πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρήσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.

Αλ. Τσίπρας:Το κόστος του ΕΣΥ  «θα φορτωθεί στον «εθνικό» και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗ: Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη κατρακύλησε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώθηκε παραπέρα η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (-45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρτωσε τη δαπάνη στα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλ.Τσίπρας: Το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς».

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τα ίδια έλεγε και ως κυβέρνηση. Τα μνημόνια τον «εμπόδιζαν» να υλοποιήσει τις διακηρύξεις του, όμως δεν τον εμπόδιζαν να «δουλεύει» τον κόσμο ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις μετρώντας ξανά και ξανά τους ίδιους επικουρικούς κάθε φορά που ανανέωνε τις συμβάσεις τους!

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε και τυπικά τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία, με τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα! Αρνήθηκε προσλήψεις, διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο και επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».

Αλ. Τσίπρας: «Δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει το 7% του ΑΕΠ που αποτελεί τον μέσο όρο της χρηματοδότησης της Υγείας στην ΕΕ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η αξία των διακηρύξεών του για δημόσιο σύστημα Υγείας εκμηδενίζεται έχοντας ο ίδιος πρωτοστατήσει για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, σε επιχειρήσεις δηλαδή, ενώ σήμερα δεν κρύβει ότι θέλει έναν ιδιωτικό τομέα «με λόγο και ρόλο», αλλά με «όρια στην κυριαρχία της αγοράς», διότι η «ζωή είναι πάνω από τα κέρδη». Τον άκουσαν οι επιχειρηματίες και φοβήθηκαν… Οι επιχειρηματίες που επενδύουν στο χώρο της Υγείας το κάνουν  με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία διαλύθηκε απ’ τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που την αντιμετώπισαν σαν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας.

Αλ. Τσίπρας: Μίλησε για «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που έχει πάρει η κυβέρνησή του, όπως η παροχή του δικαιώματος των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η δαπάνη αυτής της ρύθμισης φορτώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους.

Όντας δεσμευμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που επιδείνωσαν ραγδαία και συνολικά τους όρους ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, είτε αυτά αφορούσαν εργασιακές σχέσεις είτε ωράριο εργασίας είτε συνταξιοδότηση κ.λπ. Μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προκαλούν και πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων κι ας «έκλινε σε όλες τις πτώσεις» την αξία της ΠΦΥ και της πρόληψης. Ως «αντιπολίτευση» συνεχίζει να δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Στο φόντο αυτό είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζεται σαν σωτήρας της δημόσιας Υγείας. Αλλωστε, τα μέτρα που εφάρμοσε και η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση, αντίστοιχα, εφαρμόστηκαν στα άλλα καπιταλιστικά κράτη πριν από την κρίση και ανεξάρτητα αν είχαν μνημόνια ή όχι την περίοδο της κρίσης.

Αλ. Τσίπρας: «Το νέο ΕΣΥ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα. Να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές. Να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας».

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014 για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.Στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία – ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας έρχεται να εκμεταλλευτεί την ανησυχία του λαού που σε συνθήκες πανδημίας διογκώθηκε, καθώς ήρθαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, για τις οποίες είναι κι αυτός υπεύθυνος για τα χρόνια που ήταν στην εξουσία κι όχι μόνο.Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αποκοπεί απ’ αυτό το πλαίσιο, ούτε είναι δυνατόν να αποτελέσει μια απάνεμη νησίδα όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τριγύρω λυσσομανά η βαρβαρότητα του συστήματος σφυροκοπώντας κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά τις αντιστρατεύεται. Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος. Αυτό το δικαίωμα μπορεί να θωρακιστεί στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του κι όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι στέλεχος του ΚΚΕ