Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού!

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μάς δείχνει τον τρόπο για να περιγράψουμε μια δυναμικότερη ανάπτυξη και να ορίσουμε το μέλλον μας καλύτερα!


 

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

 


Αν θέλουμε να ορίζουμε την έννοια του game changing θα λέγαμε ότι είναι η θετική «αναστάτωση» μιας κατάστασης με στόχο την δραστική αλλαγή της προς το καλύτερο. Επί το ελληνικότερον, πρόκειται για αποφάσεις καταλυτικής σημασίας που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Και μπορεί η έννοια αυτή να μην είναι προσφιλής σε όλους, σύντομα όμως θα γίνει πράξη μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει. Αλλάζει τους όρους της ανάπτυξης στη χώρα μας. Και με αυτό τον τρόπο αλλάζει την πατρίδα μας προς το καλύτερο.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, είχε γίνει αντιληπτό ότι για να απορροφηθούν οι οικονομικοί κραδασμοί της παγκόσμιας πανδημίας θα έπρεπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να κινηθούμε τάχιστα και ρεαλιστικά προς την κατεύθυνση ενός new deal ή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ ως αντίδραση για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μετά Covid εποχή.

Και μπορεί οι αρχικές διαπραγματεύσεις για αυτό που σύντομα εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να έφεραν κάποιες στερεοτυπικές αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων κρατών – μελών, ωστόσο πρυτάνευσε ο ρεαλισμός σε βαθμό που σήμερα να μιλάμε για το εν δυνάμει μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε τάχιστα και μεθοδικά. Κατάρτισε άμεσα και κατέθεσε έγκαιρα το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, για το οποίο πήραμε ήδη τα εύσημα από τους εταίρους μας. Και καθώς είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ολοκληρώνει επιτυχώς αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει εντός του φετινού καλοκαιριού.

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί το Σχέδιο αυτό από κάποιες άλλες χρηματοδοτήσεις και μας κάνει τόσο υπερήφανους και τόσο αισιόδοξους, και μάλιστα μέσα σε μια συγκυρία με αρνητική φόρτιση λόγω του επαχθούς κόστους σε οικονομικό αλλά κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο;

Είναι ότι μέσα από τις 2.000 σελίδες του Σχεδίου μπορούμε πλέον να περιγράψουμε με ευκρίνεια το άλμα προς τα εμπρός. Να ορίζουμε το αναπτυξιακό μας όραμα και να το δομήσουμε πάνω στις βάσεις που συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές της εποχής.

Είναι ότι μπορούμε να στηρίξουμε την αναπτυξιακή μας οργάνωση σε 4 πυλώνες που περιγράφουν τις προτεραιότητές μας: την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

Είναι ότι μέσα από το Σχέδιο μας δίνεται η μοναδική δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας μέσα από την κινητοποίηση σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, με συνολικό κεφάλαιο που μπορεί να ανέλθει σε 57 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ότι προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής, την αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και την υλοποίηση προγραμμάτων για την κατ’ οίκον περίθαλψη, αλλά και την αναβάθμιση και την ανάδειξη του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του πολιτισμού μας.

Είναι ότι δίνει τη δυνατότητα μετασχηματισμού της χώρας μέσα από τη μετατροπή της σε ψηφιακή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή χώρα με φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις, με εμβληματικά έργα υποδομής, όπως ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης κι ο άξονας Ε65 που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό, αλλά και τη δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Είναι ότι καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, μέσα από τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας αλλά και την αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία.

Και αυτό είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη η χώρα όχι μόνο για να επουλώσει τις συνέπειες της πανδημίας αλλά για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους όρους για την αποτύπωση του δυναμισμού της οικονομίας μας. Μέχρι τώρα, απέναντι στην αποδιοργανωτική λαίλαπα της πανδημίας δώσαμε, δίνουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε πειστικές απαντήσεις.

Στο υγειονομικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας απαντήσαμε πειστικά με την ενίσχυση και τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο οικονομικό στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε όλες και όλους που έχουν ανάγκη. Και τώρα, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε, καθώς με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είμαστε έτοιμοι να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μάς δείχνει τον τρόπο για να περιγράψουμε μια δυναμικότερη ανάπτυξη και να ορίσουμε το μέλλον μας καλύτερα.

Και είναι σημαντικό για ένα κυρίως λόγο: γιατί είναι πάνω απ’ όλα εθνικό. Και είναι εθνικό γιατί απλά αφετηρία και τερματισμός των επιδιώξεών του είναι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας.

Πρώτη δημοσίευση: capital.gr


O Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας