«Οδικός χάρτης» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι εξίσου σημαντική με αυτή των εξετάσεων και η κατάλληλη επιλογή των σπουδών είναι το πρώτο βήμα της καριέρας σας! Κάντε το να αξίζει!


 

Της Άσπας Καρποζήλου

 


Κορυφώνεται η αγωνία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι την Τρίτη στις 28 Ιουνίου θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα.

Οι μαθητές  μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους από τις 13:00 και μετά, είτε από την πλατφόρμα [εδώ] χρησιμοποιώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους είτε στα Λύκεια όπου θα έχουν αναρτηθεί  οι πίνακες με τα αποτελέσματα, είτε με sms εφόσον ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία [εδώ] μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Η συνέχεια της διαδικασίας, περνάει και πάλι στα χέρια των μαθητών, αφού καλούνται να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους και να δηλώσουν τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να φοιτήσουν. Το Kavala post αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει τα βασικά σημεία που χρειάζεται να γνωρίζουν οι μαθητές για την ορθότερη συμπλήρωση του μηχανογραφικού  και σας δίνει μερικά tips για να κάνετε την επιλογή που βρίσκεται πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σας.

Ε.Β.Ε., συντελεστές και η δυνατότητα κατάθεσης άλλων δύο μηχανογραφικών δελτίων

Η Ε.Β.Ε (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) έχει μπει στη ζωή της εκπαιδευτικής κοινότητας από πέρυσι. Μετά  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,  θα βγει ο Μ.Ο.Μ.Ε  (Μέσος Όρος Μέσων Επιδόσεων) για κάθε πεδίο και αυτός θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή που έχουν ήδη δώσει όλα τα τμήματα των Πανεπιστημιακών σχολών και  κυμαίνεται για τα βασικά μαθήματα από 0,80 ως 1,20 και για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες από 0,70 ως 1,10.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται από τη διαδικασία της συμπλήρωσης μηχανογραφικού για τα Πανεπιστημιακά τμήματα, όσοι μαθητές  έχουν μέσο όρο επίδοσης μικρότερο από τον Μ.Ο.Μ.Ε του πεδίου που έχουν επιλέξει επί 0,80, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να δηλώσουν μόνο τις σχολές στις οποίες  πιάνουν την Ε.Β.Ε.

Η αλλαγή που ισχύει από φέτος σε σχέση με τη συγκέντρωση και τον υπολογισμό των μορίων, είναι οι συντελεστές βαρύτητας ανά εξεταζόμενο μάθημα. Και αυτοί οι συντελεστές έχουν ορισθεί από κάθε τμήμα, εκφράζονται με ποσοστό επί τοις 100 (%), δεν μπορούν να είναι μικρότεροι από 20% και το άθροισμά τους πρέπει να ισούται με 100%. Έτσι ένας μαθητής του 2ου πεδίου που ενδιαφέρεται να περάσει σε κάποιο τμήμα Φυσικής θα συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια για το τμήμα της Αθήνας  και διαφορετικά για το τμήμα της Κρήτης, καθώς τα δύο τμήματα έχουν διαφορετικούς συντελεστές ανά μάθημα. Δεν θα μιλάμε λοιπόν για μόρια, αλλά για εύρος μορίων.

Επίσης και φέτος δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου για τα Πανεπιστήμια Κύπρου και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Συγκεκριμένα οι  Ελλαδίτες μαθητές μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό για τα τμήματα του  Πανεπιστημίου Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό.  Η διαδικασία δήλωσης των τμημάτων ενδιαφέροντος για την Κύπρο, ξεκινάει στις 15 Ιουλίου και λήγει στις 28 Ιουλίου. Η κατάθεση μηχανογραφικού για τα Δ.Ι.Ε.Κ γίνεται παράλληλα με το μηχανογραφικό των Πανεπιστημίων σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας.

Tips για την αποτελεσματική συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Οι μαθητές, μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις νιώθουν ότι έχουν τελειώσει με τις υποχρεώσεις τους! Η διαδικασία της συμπλήρωσης μηχανογραφικού είναι εξαιρετικά σημαντική και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Χρειάζεται να αφιερώσουν λίγο χρόνο και αρκετή μελέτη για να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σπουδών.

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουν οι υποψήφιοι φοιτητές, είναι να συγκεντρώσουν όλες τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν με βάση την Ε.Β.Ε., ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα για τις  δυνατότητες των επιλογών τους (η πλατφόρμα για την κατάθεση του μηχανογραφικού, εμφανίζει μόνο τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν οι μαθητές) Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να κάνουν μια έρευνα για τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν.

Το πρώτο σημείο προσοχής, είναι  τα μαθήματα της σχολής, καθώς αυτά δείχνουν το κύριο αντικείμενο της μελλοντικής εργασίας τους. Η επόμενη σημαντική πληροφορία είναι  τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε τμήματος. Υπάρχουν τμήματα με την ίδια ακριβώς ονομασία, αλλά με σημαντικές διαφορές στα επαγγελματικά δικαιώματα. Χρειάζεται ενδελεχή μελέτη, ώστε να αξιοποιηθούν οι  ευκαιρίες.

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζουν τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν αποφοιτώντας από μία σχολή.  Αυτό βοηθάει τους μαθητές να μην απορρίψουν μια σχολή που τους αρέσει  μένοντας στα στενά όρια που προδιαγράφουν οι σπουδές για το εργασιακό τους μέλλον. Αν για παράδειγμα ένας μαθητής αγαπάει τη Φιλολογία, αλλά δεν θέλει να γίνει εκπαιδευτικός, θα βρει πολλές εναλλακτικές επιλογές  καριέρας, όπως η μοντελοποίηση της γλώσσας , η μετάφραση, η διαφήμιση και η επικοινωνία κ.α. Η σειρά προτεραιότητας είναι το επόμενο βήμα. Τοποθετούμε στις αρχικές θέσεις τις σχολές που επιθυμούμε περισσότερο να φοιτήσουμε και όχι αυτές που έχουν υψηλότερη βάση! Μια σχολή με υψηλή βάση, σημαίνει ότι έχει μεγάλη ζήτηση και όχι ότι είναι ιδανική για όλους.

Η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι εξίσου σημαντική με αυτή των εξετάσεων και η κατάλληλη επιλογή των σπουδών είναι το πρώτο βήμα της καριέρας σας! Κάντε το να αξίζει!


Η Άσπα Καρποζήλου είναι Career and Business Trainer
Περισσότερα εδώ