Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεψε τουλάχιστον 38 οχήματα

Η κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και οι εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, οδήγησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπραξαν πλήθος κλοπών οχημάτων και τα μεταπωλούσαν με απατηλό τρόπο σε ανυποψίαστους πολίτες σε περιοχές της Αττικής, της Δράμας και της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν 13 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης, συμμετοχής, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, απάτης, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και για φορολογικές παραβάσεις και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Ακολούθως, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την 23-11-2016, στους νομούς Αττικής, Δράμας και Καβάλας, συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, εκ των οποίων 6 ημεδαποί, ηλικίας 50, 50, 47, 47, (άνδρες) και 53, 49  (γυναίκες) ετών και μία 41χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, μέλη της οργάνωσης. Στην επιχείρηση, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών και Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας.

Η μεθοδολογία και η δομή της οργάνωσης

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης συστηματικής αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2010 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016, λειτουργούσε έχοντας ιεραρχική δομή, διαρκή και δομημένη δράση, ενώ τον ηγετικό ρόλο κατείχε 55χρονος ημεδαπός. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της  αφαιρούσαν αυτοκίνητα, κυρίως από περιοχές του νομού Αττικής και στη συνέχεια παραποιούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμούς πλαισίου και κινητήρων), με στοιχεία οχημάτων ίδιας μάρκας και τύπου για τα οποία είχε δηλωθεί ακινησία ή ολική καταστροφή. Έτσι δημιουργούσαν «κλώνους» οχημάτων τα οποία πωλούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες ανά την Ελλάδα. Τα οχήματα αυτά αναρτούσαν σε αγγελίες στο διαδίκτυο, με τηλέφωνα επικοινωνίας που αντιστοιχούσαν σε τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν ενεργοποιηθεί από άτομα Ασιατικής καταγωγής («αχυρανθρώπους») ή τα πωλούσαν σε επιχειρήσεις εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και επιχείρηση που διατηρούσε το αρχηγικό μέλος σε περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, προέβαιναν σε υπεξαίρεση οχημάτων τα οποία παραλάμβαναν από τους ιδιοκτήτες, με την πρόφαση της εμπορικής εκμετάλλευσής τους και τα παραλάμβαναν χρησιμοποιώντας δελτίο ταυτότητας θανόντος προσώπου, προσποιούμενοι αυτόν. Έτσι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αντιλαμβάνονταν την απάτη σε βάρος τους, στρέφονταν ποινικά κατά ατόμου το οποίο είχε αποβιώσει. Μάλιστα, με τη χρήση του προαναφερόμενου δελτίου ταυτότητας και προσποιούμενοι το θανόν πρόσωπο, κατάφερναν να πραγματοποιούν μεταβιβάσεις οχημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι τα οχήματα τα διέθεταν σε τρίτα άτομα για τέλεση αξιόποινων πράξεων, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

Δεν έμειναν μόνο στην κλοπή αυτοκινήτων

Παράλληλα με την προαναφερόμενη δραστηριότητά τους προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της οργάνωσης, διέπραξαν και άλλες παράνομες πράξεις και συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των στοιχείων του θανόντος ή πλαστών στοιχείων άλλων ατόμων, προέβαιναν στη σύσταση εικονικών εταιριών, εκδίδοντας εικονικά – πλαστά παραστατικά με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από την μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, εκτιμάται ότι έχουν υπεξαιρεθεί τουλάχιστον τριάντα οκτώ (38) οχήματα, ενώ έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια ύψους άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στην κατοχή των δραστών, καθώς και σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους – μεταξύ άλλων – βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 6.200 ευρώ
  • 2 ΙΧΕ αυτοκίνητα
  • Πλαστές αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια
  • 42 κινητά τηλέφωνα
  • Σφραγίδες και καταστατικά εταιρειών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται
  • Πλαστικοποιητής
  • Πλήθος φορολογικών εγγράφων
  • Πλήθος πλαστών εγγράφων
  • 29 φυσίγγια κρότου
  • 2 φυσίγγια των 9mm

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.