Καβάλα: Βεντέτα φοβούνται οι Αρχές μετά το διπλό φονικό στη Χρυσούπολη

48ωρη προθεσμία πήρε ο δράστης του φονικού από την ανακρίτρια-Για «κόκκους» προμελέτης κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας των θυμάτων - Τι ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής

Προθεσμία ζήτησε και έλαβε για να απολογηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 ο 42χρονος κατηγορούμενος για το διπλό φονικό στην Ποντιάδα Χρυσούπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο 42χρονος σκότωσε με την καραμπίνα του μία 67χρονη και τον 42χρονο γιο της στην Ποντιάδα του δήμου Νέστου έπειτα από έντονο διαπληκτισμό των δύο οικογενειών (διαβάστε εδώ και εδώ τα ρεπορτάζ).

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο δικηγόρος του δράστη Μιχάλης Τικόπουλος εξήγησε πως ο δράστης βρίσκεται σε σύγχυση και πως έχει μετανιώσει για την πράξη του, ενώ γνωστοποίησε πως θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα προστασίας των συγγενών του δράστη υπό τον φόβο βεντέτας!
Για ενδεχόμενο προμελέτης του εγκλήματος έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας των δύο θυμάτων Μανώλης Βονικάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ φως στις συνθήκες που βρήκαν τον θάνατο μητέρα και γιος ρίχνει η ιατροδικαστική μελέτη του Νίκου Κιφνίδη που εξέτασε τις δυο σορούς.

«Ζήτησε εκ νέου προθεσμία για την απολογία του για την Τετάρτη στις 9:00 το πρωί»

Εξερχόμενος της αίθουσας της ανακρίτριας στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας ο δικηγόρος του δράστη Μιχάλης Τικόπουλος δήλωσε: «Σήμερα προσήλθε ο κατηγορούμενος, ενώπιον της κ. ανακρίτριας και ζήτησε εκ νέου προθεσμία για την απολογία του για την Τετάρτη στις 09:00 το πρωί. Από τη μελέτη της δικογραφίας προκύπτουν διάφορα συνεχώς νέα στοιχεία, θα τα αξιολογήσουμε και θα ετοιμάσουμε την απολογία μας όπως πρέπει».

«Είναι και μάρτυρες οι οποίοι έχουν καταθέσει συμπληρωματικά κάποια νέα στοιχεία και εμείς θα προσφέρουμε μάρτυρες στη δικογραφία»

Για το ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία, τόνισε: «Καταλαβαίνετε ότι σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε πολλές λεπτομέρειες, όμως υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το ποιες ήταν πραγματικά οι συνθήκες του όλου συμβάντος. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να δούμε που θα προχωρήσει», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι και μάρτυρες οι οποίοι έχουν καταθέσει συμπληρωματικά κάποια νέα στοιχεία και εμείς θα προσφέρουμε μάρτυρες στη δικογραφία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος».

«Θα ζητήσω ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη»

Για το αν θα ζητήσουν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για τον δράστη, υπογράμμισε: «Θα ζητήσω ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, αυτήν την πληροφορία μπορώ να σας τη δώσω και ο λόγος είναι ότι και εγώ προσωπικά αξιολογώ το ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι η κοινωνική απαξία και η ποινική απαξία της πράξης είναι πολύ σοβαρή, το έχουμε ξαναπεί, αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν πραγματικά υφίσταται -αν διαπιστωθεί ότι υφίσταται- μία ψυχιατρική ασθένεια, πρέπει να διαπιστωθεί».

«Είναι σε απόλυτη σύγχυση»

Για το αν ο δράστης έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει, εξήγησε πως: «Είναι σε απόλυτη σύγχυση», ενώ για το αν είχε ψυχιατρικό ιστορικό ή ζούσε σε συνθήκες που μπορούσαν να τον οδηγήσουν στα άκρα, τόνισε: «Δεν μπορώ να σας δώσω τέτοια πληροφορία, γιατί και εγώ ο ίδιος ακόμα δεν έχω συλλέξει αρκετές πληροφορίες, δεν είναι ασφαλές να πω κάτι παραπάνω».

«Έχει δηλώσει ότι το έχει μετανιώσει, αλλά είναι τρομακτικά μπερδεμένος σοκαρισμένος»

Για το αν έχει μετανιώσει για την πράξη του, ο κ. Τικόπουλος επεσήμανε: «Είναι πολύ συγκεχυμένα τα πράγματα, ναι έχει δηλώσει ότι το έχει μετανιώσει, αλλά πραγματικά είναι τρομακτικά μπερδεμένος και είναι και σοκαρισμένος. Είναι φυσιολογικό αυτό».

Φόβοι για βεντέτα!

Σύμφωνα με τον κ. Τικόπουλο, ο δράστης έχει ήδη συναντηθεί με τον αδερφό του, ενώ με τη μητέρα του όχι, συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ σοβαρή η διαδικασία, καθώς πέραν του συμβάντος, υπάρχουν φόβοι για… άλλα αδικήματα. Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά όταν είναι μικρές, συγκλονίζονται από τέτοια περιστατικά, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουμε δει στην ποινική ζωή της χώρας που είχαμε βεντέτες, όποτε θέλει προσοχή. Καταλαβαίνουμε και εγώ σας το λέω και το έχω πει πάρα πολλές φορές, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι χάθηκαν άδικα δύο ανθρώπινες ψυχές. Αυτό είναι το δεδομένο καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί εντάσεις, δημιουργεί σύγχυση, είναι πάρα πολύ φρέσκο και πρέπει όλοι να προσέξουν για να μην έχουμε οποιοδήποτε άλλο συμβάν».

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι η μητέρα και ο αδελφός του δε μένουν στο σπίτι που έγινε το φονικό, εξηγώντας ότι δεν τους επιτρέπεται να μείνουν εκεί, υπό τον φόβο των Αρχών για ενδεχόμενη βεντέτα, σημειώνοντας, πάντως, ότι προς ώρας δεν έχουν καταγγείλει απειλές προς το πρόσωπο τους.

Μανώλης Βονικάκης: «Η οικογένεια των θυμάτων δεν θα μιλήσει εάν πρώτα δεν έχουμε πρόσβαση στη δικογραφική ύλη»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας των δύο θυμάτων Μανώλης Βονικάκης υπογράμμισε: «Η οικογένεια των θυμάτων την οποία εκπροσωπώ θα προβεί σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης ενώπιον του κ. ανακριτή Καβάλας για τη διπλή στυγερή δολοφονία που έλαβε χώρα την 22α Αυγούστου. Η οικογένεια είναι η μόνη η οποία δεν έχει μιλήσει και δεν θα μιλήσει, διότι παρά το πένθος, το θρήνο μέσα στο οποίο ζουν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και μολονότι ακούνε όλα αυτά τα ανέρειστα, δεν βγήκαν να δηλώσουν το παραμικρό, ευθυγραμμιζόμενοι με τη δική μου θέση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία δήλωση, εάν πρώτα δεν έχουμε πρόσβαση στη δικογραφική ύλη. Επειδή έχουν πολλά ακουστεί για βρασμό ψυχικής ορμής, για συμπλοκή, για διάφορα θέματα, θα πάρετε τις απαντήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής οι οποίες θα στηρίζονται στην δικογραφία».

«Υπάρχουν κόκκοι προμελέτης…»

Για «κόκκους» προμελέτης έκανε λόγο ο κ. Βονικάκης, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Ήδη έχουν προκύψει αυτό το διάστημα σοβαρά στοιχεία που πρέπει η πολιτική αγωγή να σχολιάσει. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα», δήλωσε ο κ. Βονικάκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν και “κόκκοι” προμελέτης. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω αυτήν τη στιγμή. Δεν λέμε ότι ήταν προσχεδιασμένο, όμως λέμε ότι τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Έχουμε στοιχεία που διαλύουν οποιαδήποτε έννοια βρασμού και τα οποία σήμερα δεν μπορώ να σας τα πω. Δύο συγκλονιστικά στοιχεία ανατρέπουν όλη τη συλλογιστική περί βρασμού ψυχικής ορμής», υπογράμμισε.

Τί ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής

Τα όσα αναφέρει ο ιατροδικαστής Νίκος Κιφνίδης που εξέτασε τις δυο σορούς, δείχνουν την αγριότητα της πράξης. Ο 42χρονος φέρεται να σκότωσε τον συνομήλικο γείτονά του, αλλά και τη μητέρα του, γιατί εκνευρίστηκε με τον τρόπο που είχε παρκάρει το θύμα το φορτηγό του, κοντά στο σπίτι του θύτη. Ο ιατροδικαστής Νίκος Κιφνίδης τόνισε, μιλώντας στο newsit.gr, πως ο δράστης χρησιμοποίησε βλήμα για αγριογούρουνο για να αφαιρέσει τη ζωή του γιου.

«Η γυναίκα χτυπήθηκε από απόσταση περίπου τριών μέτρων από κάλυκα με σκάγια. Υπήρξε διασπορά από τα σκάγια τα οποία βρήκαν τη γυναίκα στον θώρακα, στην τραχηλική χώρα, στην αορτή και στους πνεύμονες. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος. Όσον αφορά στον άνδρα, χτυπήθηκε στην κλείδα από βλήμα που χρησιμοποιείται για το κυνήγι αγριογούρουνου. Το χτύπημα ήταν εξ επαφής και σε μικρότερη απόσταση του ενός μέτρου. Και ο άνδρας πέθανε ακαριαία».