Προφυλακιστέος κρίθηκε ο δράστης του διπλού φονικού στη Χρυσούπολη

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών-Τι δήλωσε ο αδερφός του δράστη-Πού κολλάει το αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη-Σε παραλήρημα ο δράστης ισχυρίζεται ότι... έπαιζε στη Μάντσεστερ Σίτυ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019 προφυλακιστέος ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη Χρυσούπολη, μετά από μια πολύωρη απολογία.

O δράστης θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, όπως ζήτησε ο συνήγορός του και θα ακολουθήσει η πραγματογνωμοσύνη, η οποία αν τον κρίνει ψυχιατρικά νοσούντα, θα αξιοποιηθεί ανάλογα στην υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο νομικός παραστάτης του. Στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας ήταν και ο αδελφός του δράστη, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους ζήτησε συγγνώμη.

Μιχάλης Τικόπουλος «Ένα μεγάλο συγνώμη προς την οικογένεια, ήταν μία πολύ άσχημη στιγμή»

Ο δικηγόρος του δράστη Μιχάλης Τικόπουλος, εξερχόμενος της αίθουσας της κ. εισαγγελέως, δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου είναι οι ίδιοι αυτοί που ήταν ευθύς εξ αρχής. Αυτό που θέλει ο Περικλής Νικολαΐδης να μεταφέρω και είναι το πιο σημαντικό για εμένα τη δεδομένη στιγμή είναι ένα μεγάλο “συγνώμη” προς την οικογένεια, ήταν μία πολύ άσχημη στιγμή, θεωρώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όπως έχω ξαναπεί, έχουν χαθεί δύο άνθρωποι άδικα, παρόλα αυτά λυπάται ο ίδιος έτσι όπως εξελίχθηκε το όλο συμβάν και προσεύχεται να μην είχε συμβεί ποτέ».




Για το αν έχει γίνει αποδεκτό από την εισαγγελία το αίτημα για ψυχιατρική γνωμάτευση εξήγησε: «Όχι δεν έχουμε ακόμη την τελική απόφαση, περιμένουμε τη γνώμη της κ. εισαγγελέως και αναμένουμε το αποτέλεσμα της αίτησής μας».

Μανώλης Βονικάκης: «Ο ισχυρισμός περί μειωμένου καταλογισμού με τη συνδρομή κάποιας ψυχιατρικής νόσου δεν ευσταθεί»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας των δύο θυμάτων Μανώλης Βονικάκης δήλωσε: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζητήσουν -και ορθώς πράττουν- τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Και εγώ στη θέση τους το ίδιο μπορεί να έκανα. Ωστόσο, δεν θα κρίνω την τακτική την οποία θα ακολουθήσουν. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε ιατρικού ιστορικού του δράστη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα όσα καταθέτει στην αστυνομία λίγες ώρες μετά το συμβάν, αλλά και σήμερα στην απολογία του, δείχνουν απόλυτη έρμα, δηλαδή απόλυτη λογική αλληλουχία και συνοχή σε αυτά που λέει. Θεωρώ λοιπόν ότι ο οψιγενής ισχυρισμός περί μειωμένου καταλογισμού με τη συνδρομή κάποιας ψυχιατρικής νόσου, δεν ευσταθεί».

«Οι 5 μάρτυρες θα σκιαγραφήσουν την αλήθεια, το πόσο ερειστικός ή επιθετικός ήταν με όλους στη γειτονιά»

Ο κ. Βονικάκης ωστόσο επέμενε στο αν η πράξη έγινε εν βρασμώ: «Από την άλλη, εκεί που θα ήθελα να επικεντρώσουμε και εκεί θα κινηθεί η υπό κρίση υπόθεση, όταν γίνει η δίκη, είναι ο βρασμός. Αυτό που θα ιχνηλατήσει το δικαστήριο είναι ο βρασμός και από την πρώτη στιγμή μιλάω για την ανυπαρξία του βρασμού και για αυτό ακριβώς σήμερα η πολιτική αγωγή πρότεινε 5 ουσιώδεις μάρτυρες, όλοι τους γείτονες, οι οποίοι θα σκιαγραφήσουν την αλήθεια, το πορτρέτο αυτού του ανθρώπου, το πόσο ερειστικός ή επιθετικός ήταν με όλους τους στη γειτονιά, για να δούμε αν όντως υπήρξε βρασμός ή δεν υπήρξε, αλλά και αν υπήρξε ή δεν υπήρξε προμελέτη, αυτά τα στοιχεία θα τα εισφέρουν οι νέοι μάρτυρες οι οποίοι έχουν προταθεί».

«Όταν υπάρχει ψυχική νόσος, δεν χορηγείται άδεια οπλοκατοχής. Ο δράστης είχε νομίμως 3 κυνηγετικά όπλα»

Για το αν είχε άδεια οπλοκατοχής ο δράστης και αν αυτό σημαίνει κάτι, είπε: «Το γεγονός ότι έχει άδεια οπλοκατοχής νόμιμης, αναιρεί τον ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού με την τυχόν ύπαρξη ψυχικής ασθένειας, διότι έτσι δεν θα μπορούσε να χορηγηθεί όπλο. Και στον στρατό, όταν έχουμε Ι5, μας αφαιρείται το όπλο, αυτό το ξέρουν όλοι. Όταν υπάρχει ψυχική νόσος, δεν χορηγείται άδεια οπλοκατοχής. Ο δράστης είχε νομίμως 3 κυνηγετικά όπλα στην κατοχή του».

Αδερφός δράστη: «Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο “συγγνώμη”, ο αδερφός μου έχει μετανιώσει πολύ»

O αδερφός του δράστη δήλωσε: «Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο “συγγνώμη” και συλλυπητήρια στις οικογένειες», ενώ ερωτώμενος για το φονικό, πρόσθεσε: «Δεν ήμουν μπροστά και δεν ξέρω τι έγινε. Ο αδερφός μου είναι χάλια, η μάνα μου είναι χάλια. Ο αδερφός μου έχει μετανιώσει πολύ για αυτό που έγινε, ήταν η κακιά στιγμή».

«Έπαιζε στην Μάνστεστερ Σίτυ και ήταν μέλος της Λεγεώνας των Ξένων…!»

«Βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιεί το μέγεθος της πράξης του και καταρρέει», δήλωσε στο ethnos.gr ο δικηγόρος του Μιχάλης Τικόπουλος.

Αρκετές φορές ωστόσο ο δράστης βρίσκεται σε παραληρηματική κατάσταση και υποστηρίζει άλλοτε ότι ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με καριέρα στον Παναθηναϊκό και στην Μάντσεστερ Σίτυ, άλλοτε ότι πολέμησε στην Καμπότζη και άλλοτε ότι ήταν μέλος της Λεγεώνας των Ξένων.

Για το μοιραίο βράδυ του φονικού είπε ότι είχε προειδοποιήσει τα θύματα να μην πλησιάσουν στο σπίτι του και έχασε τον αυτοέλεγχό του όταν τους είδε να εισβάλουν σε αυτό και να χτυπούν την μητέρα του. Η οικογένειά του έχει φύγει από την Ποντιάδα, φοβούμενοι τυχόν βεντέτα και φιλοξενούνται σε συγγενικό τους σπίτι σε άλλη περιοχή.