Ληστεία στον Αμυγδαλεώνα: Σκηνοθετημένο το «κόλπο της χρονιάς»; Νέα στοιχεία από τις έρευνες της Αστυνομίας

Ξετυλίχθηκε σχεδόν όλο το κουβάρι της υπόθεσης-Τί βρήκε η Αστυνομία στο συνεργείο αυτοκινήτων στα Αμισιανά, τί ψάχνει και ποιοι εμπλέκονται-Τα λάθη των δραστών και τα κενά της υπόθεσης της ληστείας στον Αμυγδαλεώνα

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της οδηγείται η Αστυνομική Διεύθυνση της Καβάλας, καθώς φαίνεται ότι ολοκληρώνονται οι έρευνες για τη «ληστεία της χρονιάς» σε εταιρεία security στον Αμυγδαλεώνα τον Ιανουάριο του 2019 από όπου οι δράστες απέσπασαν 4,2 εκ. ευρώ (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), με τους αστυνομικούς να φτάνουν στην κορυφή του παγόβουνου μετά τις έρευνες τις οποίες διεξήγαγαν σε συνεργείο αυτοκινήτων στα Αμισιανά το πρωί της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου 2019 (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), ως επισφράγισμα πολύμηνων ερευνών.

Στην πρώτη αιφνιδιαστική έφοδο στο συνεργείο αυτοκινήτων οι αστυνομικοί βρήκαν περίπου 500.000 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κρυμμένα σε ζαντολάστιχα-, ενώ προχώρησαν και σε δυο συλλήψεις, τους ιδιοκτήτη του συνεργείου και ενός ακόμα ατόμου, οι οποίοι φαίνεται ότι υπέδειξαν στους αστυνομικούς και το σημείο στο οποίο ήταν κρυμμένα τα λεφτά.




Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 οι αστυνομικοί συνέχισαν τις έρευνες οι οποίες απέδωσαν περισσότερους καρπούς, καθώς βρέθηκε σχεδόν όλο το ποσό σε μια αποθήκη στον χώρο του συνεργείου (βλ. παρακάτω φωτογραφίες), σε καταπακτή στην είσοδο του συνεργείου, καθώς και σε ένα σπίτι.

Η αποθήκη στην οποία βρέθηκε ένα μεγάλο μέρος των κλεμμένων χρημάτων
Οι αστυνομικοί «επιστράτευσαν» και εκσκαφέα για να ερευνήσουν τον χώρο

Μετά από τις ανακρίσεις των πρώτων συλληφθέντων, οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε μια ακόμη σύλληψη, του πρώην διευθυντή της εταιρίας security και κουμπάρου με τον ιδιοκτήτη του συνεργείου, με όλα τα στοιχεία, πλέον, να οδηγούν βήμα βήμα τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι η ληστεία στον Αμυγδαλεώνα ήταν «σκηνοθετημένη».

Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων ήταν έτοιμοι να φύγουν εξωτερικό, γι’ αυτό και η Αστυνομία επιχείρησε την εν λόγω χρονική στιγμή να ξεκινήσει το «ξετύλιγμα» του νήματος της υπόθεσης.

Πάντως οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, με την Αστυνομία να ψάχνει -σύμφωνα με πληροφορίες- και άλλα  πρόσωπα τα οποία πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως και το αν οι συλληφθέντες εμπλέκονται και σε άλλες παράνομες υποθέσεις, ενώ αναζητάει και τα όπλα με τα οποία διαπράχθηκε η ληστεία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στον ανακριτή, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Αστυνομία το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019.

Τα «σενάρια» για τις κατηγορίες

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις κατηγορίες των συλληφθέντων, καθώς σε «πρώτο πλάνο» είναι η υπεξαίρεση χρημάτων, ωστόσο το γεγονός ότι δεν ξόδεψαν το ποσό και το ότι βρέθηκαν σχεδόν όλα τα χρήματα «ελαφρύνει» την -ούτως ή άλλως- κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία. Υπάρχει, όμως και το σενάριο της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ωστόσο όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα.

Τα κενά της ληστείας στον Αμυγδαλεώνα και η άκρη του νήματος

Η υπόθεση της ληστείας μετ’ «απαγωγής» στην εταιρία security στον Αμυγδαλεώνα από την αρχή παρουσίαζε αρκετά κενά, τα οποία «συμπληρώθηκαν» όταν η Αστυνομία διαπίστωσε ότι ο πρώην διευθυντής της εταιρείας security επισκέπτονταν πολύ συχνά το συνεργείο αυτοκινήτων στα Αμισιανά, με τον ιδιοκτήτη του οποίου είναι και κουμπάροι, με τις υποψίες να οδηγούν στην υπόνοια ότι η ληστεία ήταν σκηνοθετημένη, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα ισχύει.

Τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν ήδη από την πρώτη στιγμή της ληστείας κίνησαν τις υποψίες τόσο της Αστυνομίας όσο και των ασφαλιστικών εταιριών οι οποίες είχαν ασφαλίσει τα χρήματα, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν στενά όλους τους υπόπτους -και νυν συλληφθέντες-, μια διαδικασία η οποία κράτησε για μήνες, κάτω από άκρα μυστικότητα.

  • Τα στοιχεία τα οποία κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών ήταν τα εξής:Ο πρώην διευθυντής της εταιρείας δεν αποκάλυψε εξ’ αρχής στους αστυνομικούς πόσοι ήταν οι δράστες και έπεφτε σε αντιφάσεις
  • Πολλά κενά όσον αφορά το τηλεφώνημα της απαγωγής της κόρης του, με τους δράστες να «επιστρατεύουν» -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα και κλάμα μωρού, το οποίο δεν ήταν της κόρης του
  • Οι δράστες παράτησαν το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν από τη ληστεία σε εμφανές σημείο στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης χωρίς να «σβήσουν» τα ίχνη τους
  • Γνώριζαν λεπτομέρειες για το ποσό το οποίο βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο της εταιρίας security (ποια μέρα υπήρχαν τα λεφτά μέσα στην εταιρία, ότι το ποσό ήταν πολύ μεγάλο κτλ), κάτι το οποίο κίνησε τις υποψίες ότι η δουλειά έγινε «από μέσα»