Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε όσους προσπαθούν να σας εξαπατήσουν μέσω τηλεφώνου

Οι απατεώνες είναι κυρίως Βαλκάνιοι-Πάνω από 50 οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών στον Νομό Καβάλας το τελευταίο διάστημα-Στο στόχαστρο κυρίως ηλικιωμένοι-Οι δράστες δρουν σε ομάδες, ενώ έχουν γίνει και συλλήψεις

Σε έξαρση είναι το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, παριστάνοντας στα υποψήφια θύματα συγγενικό πρόσωπο το οποίο ενεπλάκη σε ατύχημα, ζητώντας χρήματα για να «ξεμπλέξουν», με τα περιστατικά στον Νομό Καβάλας να ξεπερνούν τα 50 τις τελευταίες μέρες.

Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, ταξίαρχος Γιάννης Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020, οι δράστες επιλέγουν τυχαία τα υποψήφια θύματα, μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου και παίρνοντας τηλέφωνο σε σταθερά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγγελίες πολιτών, κάποιες εκ των οποίων κατέληξαν και σε συλλήψεις, όπως έγινε με έναν 59χρονο αλλοδαπό ο οποίος συνελήφθη για προσπάθεια απόσπασης χρημάτων μέσω τηλεφωνικής εξαπάτησης, οι δράστες είναι κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι, οι οποίοι «αλιεύουν» τα υποψήφια θύματα μέσω τηλεφώνου και στη συνέχεια στέλνουν τους «εισπράκτορες» να αποσπάσουν τα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονται από μικρά έως περίπου 1.000 ευρώ.

«Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και προφασιζόμενοι ότι στενό συγγενικό πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό και ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποιήση χειρουργικής επέμβασης. Προσοχή, είναι απατεώνες», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν πέσουν θύματα των απατεώνων

Ο αστυνομικός διευθυντής τόνισε ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν την πρακτική οι υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή δημόσιους χώρους και να ζητούν από τους πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή για την παράλειψη νόμιμων ενεργειών.

«Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού σας προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνό του, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ανάγκη. Ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι. Τέλος, ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δράστες διαλέγουν συνήθως υπερήλικα άτομα ως υποψήφια θύματα, ενώ όταν είναι νεαρό το άτομο στο τηλέφωνο, το κλείνουν απευθείας.

Το τηλεφωνικό νούμερο μπορεί να είναι κυρίως βουλγάρικο ή ρουμάνικο και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί, ενώ οι δράστες δεν έχουν μια «κεφαλή», αλλά δρουν σε ομάδες.

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις από την Αστυνομία

«Τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα περιστατικά τηλεφωνικής απάτης έφτασαν τα 50 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαπατήθηκαν και οι 50, αλλά μόνον δυο. Έχουν γίνει συλλήψεις σε διάφορες περιοχές και μέχρι στιγμής οι δράστες είναι μόνο από τα Βαλκάνια. Γενικότερα προκαλούν πανικό στους ηλικιωμένους και τους ζητούν να κρατήσουν ανοιχτό το τηλέφωνο και να μην επικοινωνήσουν με άλλους και βάζουν άλλο άτομο που λέει για παράδειγμα “μητέρα χτύπησα, στείλε μου χρήματα”. Το θέμα είναι να το αντιληφθούν οι πολίτες. Έχουμε κάνει ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ σε Νέστο, Παγγαίο και Καβάλα. Έχουμε σκοπό να κάνουμε και άλλες ενημερωτικές δράσεις, όπως σε ιερούς ναούς, στη λαϊκή και αλλού. Τις προσεχείς ημέρες θα κάνουμε δράσεις, γιατί ενώ είχε καταλαγιάσει το θέμα για αρκετό διάστημα, πλέον υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιστατικών», σημείωσε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας.