Καβάλα: Επιτήδειοι έχουν «ξαφρίσει» δεκάδες πολίτες με τηλεφωνήματα-απάτη

Στο στόχαστρο συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, αλλά και πολίτες-Οι δράστες αλιεύουν πληροφορίες για τα υποψήφια θύματά τους για να γίνονται πειστικοί-Επιστρατεύουν μέχρι και το Facebook-Δεκάδες τα θύματα, χιλιάδες ευρώ η λεία τους

Τις τελευταίες μέρες η Ασφάλεια της Καβάλας δεν προλαβαίνει να δέχεται καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, όμως είναι πολύ μεγαλύτερη η συχνότητά του από ό,τι άλλες φορές και κυρίως, οι απατεώνες είναι πολύ «διαβασμένοι» για τα θύματά τους, ξέροντας πολλές λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να γίνονται πειστικοί και να πετυχαίνουν τον στόχο τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίκληση της επιστροφής της ρήτρας αναπροσαρμογής: Επιτήδειος προσπάθησε να πείσει το υποψήφιο θύμα ότι ήταν από το λογιστή του και ζήτησε να μάθει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του. Όταν όμως ο πολίτης του ζήτησε να πάρει από σταθερό τηλέφωνο, αμέσως έκλεισε το τηλέφωνο.

Σε άλλη περίπτωση, όμως, τα θύματα δεν ήταν τόσο τυχερά. Αυτήν τη φορά στόχος ήταν λογιστής, με τη δράστιδα να προσποιείται την πελάτισσα και μάλιστα γνωστή του θύματος, παραθέτοντας σε άπταιστα ελληνικά ακριβείς λεπτομέρειες για το υποψήφιο θύμα, προκειμένου να πείσει για την «αξιοπιστία» της.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποσπάσει ένα μεγάλο ποσό, επικαλούμενη επείγουσα ανάγκη, ενώ ο λογαριασμός του θύματος άδειασε σε χρόνο… ρεκόρ, τη στιγμή που για μια νόμιμη μεταφορά χρημάτων χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος.

Το πώς καταφέρνουν και αλιεύουν οι δράστες τέτοιες λεπτομέρειες για τα υποψήφια θύματά τους δεν είναι γνωστό, αλλά δεν είναι και δύσκολο. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, αρκετοί είναι οι πολίτες που «παραπονιούνται» για ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, μια μέθοδος που προσφέρεται για να αλιεύσει κάποιος πληροφορίες από το περιβάλλον του υποψήφιου θύματος.

Το τελευταίο διάστημα μπορεί να είναι στο στόχαστρο λογιστές, όμως δε λείπουν και οι μεμονωμένοι πολίτες-θύματα, με τα περιστατικά να έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.