Σοβαρό περιστατικό με βασανισμό και ξυλοδαρμό κρατουμένου από αστυνομικούς κατά τη μεταφορά του στην Καβάλα

Συνελήφθησαν 4 αστυνομικοί-Το περιστατικό στην Ασφάλεια Καβάλας-Έχει κινητοποιηθεί η Αλβανική Πρεσβεία, ενώ το συμβάν απασχόλησε και τα Αλβανικά ΜΜΕ-Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ένας αξιωματικός, δύο αστυφύλακες και ένας ειδικός φρουρός συνελήφθησαν από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ και κατηγορούνται για τα βασανιστήρια και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός κρατουμένου, μπροστά στους γονείς του, όταν τον μετέφεραν στην Καβάλα για εκδίκαση της υπόθεσής του. «Το μόνο που είπε “μάνα σώσε με γιατί με σκοτώνουν”», είπε η αδελφή του 33χρονου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 33χρονος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών μαζί με άλλους 10 κρατούμενους, μεταφέρθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά κατηγορούνται ότι του είχαν φορέσει κράνος, τον χτυπούσαν και δεν του έδιναν νερό παρά τις εκκλήσεις του.

Όταν έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού, συνεχίστηκαν τα βίαια χτυπήματα και σωφρονιστικός υπάλληλος έσπευσε να τον προστατεύσει.

Η αδερφή του, μίλησε στo Mega και υποστηρίζει ότι αστυνομικοί χτύπησαν τον αδερφό της μπροστά στους γονείς τους και όταν τον μετέφεραν στην Καβάλα για εκδίκαση της υπόθεσής του.

«Του είχαν βάλει κράνος στο κεφάλι, στο αυτοκίνητο του το έβγαλαν και τον ξυλοκοπούσαν και εκεί πριν τον παραδώσουν, τον έδειραν ξανά. Τον χτυπήσανε», ανέφερε η αδερφή του κρατουμένου.

«Ήταν χτυπημένος ήδη από την Ασφάλεια Καβάλας. Χτυπήθηκε μπροστά στους γονείς του που είχαν πάει για επισκεπτήριο και είπαν στον πατέρα του “θα πάρετε το παιδί σας στην κάσα”», είπε η δικηγόρος του, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου.

Τον ξυλοδαρμό του 33χρονου φέρεται να επιβεβαιώνουν και άλλοι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 33χρονος εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ήδη έχει κινητοποιηθεί η Αλβανική Πρεσβεία, καθώς η υπόθεση φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, ενώ έχει γίνει θέμα και σε Αλβανικά ΜΜΕ.

Η προϊστορία στην Ασφάλεια Καβάλας και οι φθορές σε περιπολικό

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Σ. Πρέλας, μιλώντας στο documentonews.gr, όλα ξεκίνησαν στο Α.Τ. Καβάλας όπου είχε μεταφερθεί προκειμένου να παραστεί σε δικαστήριο που ήταν κατηγορούμενος, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Στις 16 Νοεμβρίου είχα δικαστήριο στην Καβάλα. Η μεταγωγή έγινε κανονικά και υπήρξε ένα περιστατικό με τον αξιωματικό υπηρεσίας που μπήκε στα κρατητήρια και με χτύπησε. Κάναμε μήνυση ο ένας στον άλλον. Εγώ ήμουν χτυπημένος, αυτός δεν είχε τίποτα, η δική μου μήνυση μπήκε στο αρχείο, η δική του είχε αποτέλεσμα να καταδικαστώ σε πέντε μήνες χωρίς αναστολή».

Όπως επισημαίνει η συνήγορός του, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, μιλώντας στο documentonews.gr, το εν λόγω περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη στον τένοντα του χεριού του.

Δεν τον πήγαν στο δικαστήριο και δικάστηκε ερήμην

Όπως αναφέρει ο κρατούμενος, τέσσερις μήνες μετά, η συμπεριφορά του ίδιου αξιωματικού συνέχισε να δημιουργεί πρόβλημα. Ο 33χρονος μετήχθη στην Καβάλα για να δικαστεί για δύο πλημμελήματα. Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δικαστήριο, καθώς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καβάλας τον μετέφεραν στα δικαστήρια στις 3 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί ερήμην για δυο υποθέσεις στις 2 Μαρτίου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τη συνήγορό του συνέβη εν είδει βεντέτας, σε συνέχεια του περιστατικού που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος, «εσκεμμένα δε με πήγαν στο δικαστήριο την ημέρα που έπρεπε και δικάστηκα ερήμην. Με πήγαν την επόμενη ημέρα και δεν είχε νόημα. Εγώ ζητούσα τα ρέστα και τότε ξεκίνησε ένας εκβιασμός από μέρους των αστυνομικών».

Σύμφωνα, επίσης, με αστυνομικές πηγές, ο κρατούμενος αντέδρασε κατά τη μεταγωγή του, προκαλώντας φθορές σε περιπολικό μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, ενώ υπήρξε και συμπλοκή με αστυνομικούς, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο κρατούμενος παρουσίαζε επιθετική συμπεριφορά και στο κρατητήριο της Καβάλας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το περιστατικό

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούμενοι για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αστυνομικοί (Αξιωματικός, Αστυφύλακες και Ειδικός Φρουρός) έχοντας την ευθύνη φύλαξης και μεταγωγής κρατουμένων σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, προέβησαν σε πράξεις ξυλοδαρμού και βασανισμού σε βάρος αλλοδαπού κρατούμενου.

Κατασχέθηκε ρουχισμός που φορούσε ο κρατούμενος, ενώ επιπλέον εξετάσθηκε από Ιατροδικαστή.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.