Καβάλα: Δήθεν «κοινωνικό πανεπιστήμιο» εξαπατούσε επί 9 χρόνια ισχυριζόμενο ότι συνεργαζόταν με το ΠΑΜΑΚ

Χρησιμοποιούσαν παρανόμως εκπαιδευτικούς όρους για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός αναβαθμισμένου φορέα - Ποινική δίωξη σε βάρος 58χρονης - Πώς «ξεσκεπάστηκε» η υπόθεση

Για περίπου δέκα χρόνια φαίνεται πως εξαπατούσε πολίτες ένας υποτιθέμενος εκπαιδευτικός φορέας με επιμορφωτικά σεμινάρια με έδρα την Καβάλα. Με έτος ίδρυσης το 2013 ο σύλλογος διατεινόταν πως επιμόρφωνε τα μέλη του σε διάφορους τομείς, ενώ ανακοίνωνε ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο συνεργασίας με πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδής συνεργασία που επικαλείτο ήταν με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος 58χρονης ημεδαπής για απάτη και παραβάσεις των Νόμων που αφορούν τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και την ίδρυση και λειτουργία κολεγίων. Για την υπόθεση  διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση  κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Τα πιστοποιητικά και οι δήθεν συνεργασίες με πανεπιστήμιο

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, τον Σεπτέμβριο του 2013 με φερόμενη έδρα την Καβάλα ιδρύθηκε Σύλλογος ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εκπαιδευτικός φορέας με σκοπό την επιμόρφωση των μελών του σε διάφορους τομείς -όπως ψυχολογίας, αρχαιογνωσίας, ιατρικής, κοινωνιολογίας- με οικονομικό αντάλλαγμα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον πολιτιστικό Σύλλογο «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών», ενώ η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2022 (λειτουργούσε από τον Σεπτέμβριο του 2013).

Για την εγγραφή και παρακολούθηση των μαθημάτων τα μέλη κατέβαλαν ετησίως το χρηματικό ποσό τουλάχιστον των 120 ευρώ έναντι των 15 ευρώ, που όριζε το καταστατικό.

Προκειμένου να προσελκύσουν πολίτες, χρησιμοποιούσαν παρανόμως εκπαιδευτικούς όρους για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός αναβαθμισμένου φορέα. Επιπλέον, ανακοίνωναν ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, ενώ χορηγούσαν και σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης αυτών των προγραμμάτων χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας.

Το προανακριτικό υλικό σε βάρος της 58χρονης που είχε την ιδιότητα της ταμία και είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του συλλόγου, ενώ στις εκδηλώσεις εμφανιζόταν ως επικεφαλής και υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελέα, η οποία άσκησε ποινική δίωξη.

Πηγή: voria.gr