Τένις με αμαξίδιο: Μεγάλες διακρίσεις για τρεις αθλητές από την Καβάλα

Ο Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος, ο Χριστόδουλος Παπαδόπουλος και ο Παναγιώτης Σαουλίδης, μαζί με τον προπονητή τους Γιάννη Λημνιούδη, παίζουν... μπάλα στη ζωή και σε ένα δύσκολο άθλημα που εσχάτως έχει αρχίσει να διαδίδεται στην Ελλάδα

Η Καβάλα πρωτοπορεί και διαπρέπει στο τένις με αμαξίδιο (weelchair tennis), ένα άθλημα που δεν έχει τραβήξει, όσο του αξίζει, τα φώτα της δημοσιότητας, βγάζοντας τρεις αθλητές που μέσα σε 8 μόλις μήνες έχουν ήδη στο ενεργητικό τους σπουδαίες διακρίσεις.

Μάλιστα, στην Ελλάδα είναι 8 οι αθλητές που διακρίνονται στο εν λόγω άθλημα, με τους 3 να είναι από την Καβάλα.

Ιθύνων νους είναι ο προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Ηρόδικος» και του Ομίλου Αντισφαίρισης Καβάλας «Αλέξανδρος» Γιάννης Λημνιούδης, ο οποίος έχει θέσει τους στόχους του από την αρχή της πλούσιας καριέρας του: Ανάπτυξη weelchair tennis και ανάδειξη των αθλητών σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τη διενέργεια αγώνων προβολής αθλήματος, την αξιοποίηση ευκαιριών και προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, τη διοργάνωση και συμμετοχή σε αγώνες και προπονητικά CAMP, παρουσιάσεις/ομιλίες/συμμετοχή σε ημερίδες weelchair tennis με σκοπό τη διάδοση του αθλήματος.

Παράλληλα, προτάσσει την ανάπτυξη και διάδοση του μαζικού αθλητισμού στον τομέα της Αντισφαίρισης παιδιών και ενηλίκων, την ενίσχυση των ακαδημιών του Ομίλου και τις νέες συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Μάλιστα, έχει γράψει και το βιβλίο «Ο ρόλος του Προπονητή Τένις και Τένις στην τροχοκαρέκλα», (Χριστοδουλίδης, 2004), ένα σημαντικό εγχειρίδιο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το τένις με αμαξίδιο.

Το KAVALAPOST συνάντησε τους τρεις αθλητές, τον Κωνσταντίνο Διαλεκτόπουλο, τον Χριστόδουλο Παπαδόπουλο και τον Παναγιώτη Σαουλίδη, την ώρα που προπονούνταν στα γήπεδα τένις της Καλαμίτσας.

Κρατώντας χαμηλό προφίλ, οι τρεις αθλητές και ο προπονητής τους δεν στέκονται στις αντικειμενικές δυσκολίες του αθλήματος. Άλλωστε αυτές τις ξεπερνάνε με τις ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης. Υπάρχουν, όμως και οι… επίκτητες δυσκολίες, όπως είναι το γεγονός ότι προπονούνται με αμαξίδια που δεν είναι εξειδικευμένα.

Τον επόμενο μήνα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί μια δράση από Συλλόγους της πόλης για την συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αγοραστούν τα κατάλληλα αμαξίδια.

Όσον αφορά τον απώτερο και βασικό στόχο του κ. Λημνιούδη; «Να βγουν από το σπίτι τους τα Άτομα με Αναπηρία και να δουν καινούρια αθλήματα, να συμμετέχουν στον αθλητισμό».

Όμιλος Αντισφαίρισης Καβάλας Αλέξανδρος-Περπατώ-Ηρόδικος: Το χρονικό μιας σπουδαίας και δημιουργικής συνεργασίας

Μάιος 2015… Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Παναγιώτη Σαουλίδη (Γυμναστή και ενεργό αθλητή ΑμεΑ στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο) για το τένις στην τροχοκαρέκλα προς τον ενεργό προπονητή αντισφαίρισης Γιάννη Λημνιούδη και με μεγάλη εμπειρία ως προς το τένις στην τροχοκαρέκλα καθώς έχει εκπαιδευτεί από την παγκόσμια ομοσπονδία ITF ως προπονητής και συγγραφέας του πρώτου ελληνικού βιβλίου-εγχειριδίου για το τένις σε αμαξίδιο.

Στην πρώτη κιόλας εβδομάδα υπήρξαν άλλοι δύο αθλητές… Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος και Χριστόπουλος Παπαδόπουλος.

Έπειτα από μόλις 10 ημέρες γνωριμίας με το άθλημα, τον Μάιο του 2015 έρχεται η πρώτη συμμετοχή σε camp με τη στήριξη του Ηρόδικου το οποίο διοργανώνεται από τη Βουλγαρική ομοσπονδία. Τέσσερις μέρες γεμάτες εμπειρία, τέσσερις μέρες στο να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είναι πολύ κοντά στο να θεωρούν τους εαυτούς τους ΟΜΑΔΑ. Και έπεται η εξίσου επιτυχημένη συνέχεια…

Ιούλιος: Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:

3η θέση Παναγιώτη Σαουλίδη
5η θέση Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος
6η θέση Χριστόδουλος Παπαδόπουλος

Αύγουστος: Συμμετοχή σε διεθνές τουρνουά στην Λάρισα:

3η θέση Παναγιώτη Σαουλίδη
5η θέση Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος,
1η θέση στους αγώνες «παρηγοριάς» (conculation) Χριστόδουλος Παπαδόπουλος
2η θέση στα διπλά Διαλεκτόπουλος-Λαζαρίδης
2η θέση στα διπλά Χριστόδουλος Παπαδόπουλος-Παναγιώτη Σαουλίδης

Σεπτέμβριος: Συμμετοχή σε διεθνές τουρνουά στην Καλαμάτα.

Ειδική μνεία γίνεται στην πολύτιμη προσφορά του κ. Ιγνάτη Πετρόπουλου ενός από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Καλλονή ΑΕ όπου χωρίς την πολύτιμη χορηγία του για την μεταφορά της ομάδας στην Καλαμάτα αεροπορικώς, η συμμετοχή της στο τουρνουά αυτό δε θα ήταν δυνατή.

Απολογισμός αυτής της υπερπροσπάθειας μετά από 8 μήνες:

  • Σαουλίδης Νο329 στην παγκόσμια κατάταξη
  • Διαλεκτόπουλος Κωνσταντίνος Νο329 στην παγκόσμια κατάταξη
  • Παπαδόπουλος Χριστόδουλος Νο583 στην παγκόσμια κατάταξη

Επόμενη πρόκληση: Πανελλήνιο πρωτάθλημα με στόχο την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό.

Επόμενοι στόχοι μέσα στο 2017:

  1. Κάθε αθλητής να έχει το δικό του castom αμαξίδιο
  2. Μέχρι τέλος του έτους οι αθλητές αυτοί να διπλασιαστούν σε αριθμό