Και νέες διοργανώσεις κολύμβησης και στίβου στην Καβάλα!

Τα «Αρηστία» του Άρη στην κολύμβηση και το Πανελλήνιο Παίδων-Κορασίδων στον στίβο

Σαν «βροχή» έρχονται οι ανακοινώσεις των διοργανώσεων μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Καβάλα, η οποία έχει μπει για τα καλά στον χάρτη της φιλοξενίας τουρνουά και πρωταθλημάτων όλων των αθλημάτων, κυρίως λόγω των αθλητικών υποδομών που διαθέτει! Κορωνίδα όλων αυτών είναι φυσικά το κλειστό κολυμβητήριο της πόλης, αλλά πλέον και το «Ανθή Καραγιάννη» μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν (και αυτές που προβλέπεται να γίνουν στο μέλλον), στα οποία θα αγωνιστούν τους επόμενους μήνες χιλιάδες αθλητές κολύμβησης και στίβου απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό! Ενώ λοιπόν για την κολύμβηση γνωρίζαμε ότι εκτός του Πανελλήνιου Βορείου Ελλάδος θα διεξαχθεί εκεί και το διεθνές τουρνουά «Νιόβεια» της ΧΑΝΘ, πλέον είναι πολύ πιθανό να φιλοξενηθεί στην Καβάλα και το αντίστοιχο διεθνές τουρνουά του Άρη Θεσ/νικης με την επωνυμία «Αρηστία», ενώ στον στίβο εκτός από το γκραντ – πρι «Δαβιτζόγλεια», έγινε γνωστό ότι και φέτος η Καβάλα θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων, μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση!

Ιδανικές συνθήκες…

Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου, που έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος απ’ αυτές τις εξελίξεις, προσπαθώντας να… εξηγήσει το φαινόμενο, κυρίως σε ότι αφορά το κολυμβητήριο τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι το κολυμβητήριο της Καβάλας είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα! Κι αυτό όχι μόνο λόγω της υποδομής και της κτηριακής εγκατάστασης, αλλά κυρίως λόγω των συνθηκών λειτουργίας του! Δηλαδή η θερμοκρασία στο νερό των πισινών, η εξωτερική θερμοκρασία, η καθαριότητα, ο εξαερισμός και όλα αυτά τα πράγματα που δίνουν στον αθλητή τις ιδανικές συνθήκες για την προπόνηση και τους αγώνες του είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν».

Το καλύτερο κολυμβητήριο στην Ελλάδα

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν και στο πρόγραμμα των διοργανώσεων του κολυμβητηρίου μπήκε και το διεθνές τουρνουά του Άρη, που όπως και όλων των άλλων συλλόγων της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να γίνει εκεί λόγω του ότι το Ποσειδώνιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα. «Την Κυριακή μου τηλεφώνησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Παπαδόπουλος ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του τμήματος κολύμβησης του Άρη για να ότι κατά την άποψη του το κολυμβητήριο της Καβάλας, από την άποψη των συνθηκών είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό το λόγο λοιπόν και επειδή υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, θέλουν και αυτοί το δικό τους διεθνές τουρνουά τα «Αρηστία» να γίνουν στην Καβάλα. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση και πλέον είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για να κλείσει και αυτός ο αγώνας απ’ τις 6 έως 8 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν 700 περίπου αθλητές», τόνισε ο κ. Φιλόσογλου και συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από λίγο καιρό μίλησα και με την υπεύθυνη του τμήματος κολύμβησης της ΧΑΝΘ, που και αυτή διοργανώνει ένα διεθνές τουρνουά τα «Νιόβεια», με επίσης εκατοντάδες συμμετοχές, και αυτοί θέλουν οι αγώνες να γίνουν στην Καβάλα».

8 χιλ. κόσμου θα έρθουν στην πόλη

Με όλες αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις που θα γίνουν στην Καβάλα, αλλά κι αυτές που έγιναν πρόσφατα, οι προβλέψεις όσον αφορά την επισκεψιμότητα της πόλης στην διάρκεια της αγων. περιόδου 2016-17 είναι άκρως εντυπωσιακές. Αν μη τι άλλο όταν ο αριθμός αυτός φτάνει στις 8 χιλ. αφίξεις, ο καθένας καταλαβαίνει το μέγεθος της επιτυχίας. «Είχαμε τα «Φιλίππεια» που διοργάνωσε ο ΟΘΑΚ, τα «Αλεξάνδρεια» του ΠΑΟΚ, δύο αγώνες του ΝΟΚ και η λίστα μεγαλώνει. Έτσι όπως υπολογίζουμε στην τρέχουσα αγων. περίοδο 2016-17 θα μιλάμε για 5 χιλ. αθλητές που θα έχουν έρθει στην πόλη μας και περίπου 3 χιλ. συνοδούς! Δηλαδή μιλάμε για 8 χιλ. κόσμο, οι οποίοι διανυκτερεύουν το λιγότερο 1 νύχτα και το περισσότερο 3 ο καθένας. Αντιλαμβάνεστε τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν και το γεγονός ότι έρχεται κόσμος που γνωρίζει την πόλη και επανέρχεται» είπε ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, που πρόσθεσε ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο στην κουβέντα, «σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν και τα κολυμβητήρια της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, όμως όλες αυτές οι ομάδες επιλέγουν την Καβάλα. Και η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία! Το 2015 στα «Αλεξάνδρεια» συμμετείχαν 570 αθλητές, ενώ το 2016 που έγιναν στην Καβάλα φτάσαμε στους 700. Δηλαδή είχαμε περισσότερες συμμετοχές απ’ ότι στην πόλη που γίνονται κάθε χρόνο οι αγώνες, κι αυτό λέει πολλά. Οι άνθρωποι της ΚΟΕ δεν πίστευαν αυτό το στοιχείο και αυτό σημαίνει ότι η Καβάλα έλκει ως προορισμός».

Και δικό της διεθνές τουρνουά

Όλοι οι παραπάνω αγώνες όμως, όταν το Ποσειδώνιο αποκτήσει άδεια, θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη. Μήπως και η Καβάλα πλέον θα μπορούσε να διοργανώσει ένα τέτοιο μεγάλο διεθνές τουρνουά! Ο κ. Φιλόσογλου λοιπόν επιβεβαιώνει την είδηση ότι ο στόχος του Δήμου, σε συνεργασία με τους δύο ομίλους της Καβάλας, θα είναι φιλοξενήσει την περίοδο 2017-18 στο κλειστό μια διοργάνωση τόσου μεγάλου βεληνεκούς! «Όλα τα διεθνή μίτινγκ, κατά κανόνα, συνδιοργανώνονται από την ΚΟΕ με τα αθλητικά σωματεία. Η δική μας η πρόταση, που θα συζητηθεί σύντομα και με τους δύο κολυμβητικούς συλλόγους της πόλης (ΝΟΚ – ΟΘΑΚ) θα είναι να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία να διοργανώσουμε ένα διεθνές τουρνουά, που θα στοχεύει να γίνει παράδοση για την Καβάλα και το κολυμβητήριο της. Ο στόχος μας θα είναι να εντάξουμε στο καλεντάρι και της ΚΟΕ αλλά και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA) έναν αγώνα που θα είναι δικό μας. Αυτό μπορεί να γίνει την αγων. περίοδο 2017-18» δήλωσε.

Τα δύο προβλήματα του κολυμβητηρίου

Το κολυμβητήριο μπορεί να είναι ένα στολίδι για την Καβάλα, δεν σημαίνει όμως ότι όλα είναι ρόδινα εκεί. Υπάρχουν προβλήματα, για τα οποία όμως γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν! Γι’ αυτές τις προσπάθειες ο Γιώργος Φιλόσογλου επισήμανε ότι «στο κολυμβητήριο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο προβλήματα! Το ένα είναι η αποκατάσταση της στέγης και το άλλο η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, που να περιορίζει το κόστος λειτουργίας του. Το κόστος της αποκατάστασης της στέγης μπορεί να φτάσει μέχρι τις 150 χιλ. ευρώ, αλλά εμείς εστιάζουμε μια λύση – πακέτο και με την ενεργειακή αναβάθμιση. Το ζήτημα αυτό, όπως και άλλα σοβαρά θέματα τέθηκαν και στον περιφερειάρχη ΑΜΘ στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Καβάλα και η υπόσχεση του είναι ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να συνδράμει στην χρηματοδότηση του έργου».

Και το πανελλήνιο παίδων – κορασίδων

εκτος των «Δαβιτζόγλειων»

Σε ότι αφορά τον στίβο, η είδηση είναι ότι στον ΣΕΓΑΣ είναι τόσο ευχαριστημένοι από το «Ανθή Καραγιάννη» και τα διαπιστευτήρια που δόθηκαν πέρσι, που αποφάσισαν όχι μόνο να δώσουν στην Καβάλα ένα από τα 4 γκραντ – πρι , αλλά να επαναλάβουν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε πέρσι στο ίδιο γήπεδο. «Εκτός από τα «Δαβιτζόγλεια» που έχουν μπει στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ ως το τελευταίο γκραντ – πρι στίβου της χρονιάς στις 19 Ιουλίου, όπου αναμένουμε πάρα πολλές συμμετοχές ανάμεσα στους οποίους και πολλούς πρωταθλητές, μας ενημέρωσαν από την Ομοσπονδία του Στίβου ότι και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων θα διεξαχθεί στην Καβάλα στις 15 και 16 Ιουλίου! Δηλαδή ότι έγινε και πέρσι στο «Ανθή Καραγιάννη» θα γίνει και φέτος! Καταλαβαίνεται δηλαδή ότι εκείνες τις ημέρες, από Παρασκευή 15 έως Τετάρτη 19 Ιουλίου θα είναι μια εβδομάδα του στίβου για την Καβάλα. Σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζουμε ότι θα έρθει στην πόλη περί τους 4 χιλ. κόσμου (αθλητές και συνοδοί)» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Σύντομα εξελίξεις για το νέο κλειστό γυμναστήριο

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Περιγιάλι, λέγοντας ότι «η Δημωφέλεια πλέον έχει στα χέρια της όλο τον φάκελο, δηλαδή τα έγγραφα που ζήτησε από την τεχνική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο πριν την προκήρυξη της μελέτης του έργου. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και αυτό το θέμα»!