Σεμινάριο από τον ΟΘΑΚ για το «Έβερεστ των θαλασσών» (φωτογραφίες και βίντεο)

Ο Θανάσης Μπαξεβάνης παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για τον περίπλου της γης, γνωστό με το όνομα VENDEE GLOBE και για τις ακραίες δοκιμασίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες ιστιοπλόοι

Ο ΟΘΑΚ, συνεπής στα… εκπαιδευτικά ραντεβού του Φεβρουαρίου τα τελευταία 4 χρόνια, πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δωρεάν σεμινάριο ναυτικού θέματος την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ESPERIA.

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο γνωστός ιστιοπλόος και συνεργάτης των σχολών του ΟΘΑΚ Θανάσης Μπαξεβάνης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος παρουσίασε τον διάσημο αγώνα VENDEE GLOBE (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας με μονόγαστρα σκάφη με ένα άτομο ως πλήρωμα. Είναι το «Έβερεστ των θαλασσών», όπως τον αποκαλούν οι ιστιοπλόοι, αφού πρόκειται για τον περίπλου της γης, single-handed, χωρίς στάση και χωρίς εξωτερική βοήθεια!

Ο εμπνευστής του είναι ο Γάλλος Philippe Jeantot, η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1989 και από το 1992 ο αγώνας γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Πρόκειται για έναν αγώνα που φτάνει τον ανθρώπινο οργανισμό στα άκρα, με πολλά εμπόδια, απρόοπτες δυσκολίες, εναλλαγές κρύου και ζέστης, έλλειψη τροφής και ύπνου και ψυχολογική και ψυχική πίεση, ενώ στο παρελθόν έχουν χαθεί ιστιοπλόοι και άλλοι χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη για αρκετούς μήνες μετά το πέρας του αγώνα.

Από την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ συμμετοχές, ενώ κυριαρχούν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι, καθώς γι’ αυτούς η ιστιοπλοΐα στον ανοιχτό ωκεανό είναι κάτι σύνηθες. Ο φετινός αγώνας ολοκληρώθηκε πριν από έναν, περίπου, μήνα, ενώ ακόμα δεν έχουν τερματίσει όλοι οι συμμετέχοντες (αναμένεται ο τερματισμός άλλων 4 από τους συνολικά 15 που συμμετείχαν). Επιτυχία, δε, θεωρείται ακόμα και η ολοκλήρωση του αγώνα και όχι μόνο το πλασάρισμα σε μια καλή θέση.

Νικητής φέτος αναδείχτηκε ο Armel Le Cléac’h’s (το παρακάτω βίντεο δείχνει τον τερματισμό του) και μάλιστα με νέο ρεκόρ, κάνοντας τον περίπλου της γης σε 74 μέρες.

Δεύτερος αναδείχτηκε ο Alex Thomson, (ακολουθεί σχετικό βίντεο), σε μια μάχη boat to boat με τον Armel Le Cléac’h’s.

O Alex Thomson είναι γνωστός από την εντυπωσιακή διαφήμιση της BOSS, το γνωστό Mast Walk με την ανάβασή του στο πανί του σκάφους και την βουτιά στη θάλασσα.

Ο Θανάσης Μπαξεβάνης, ο οποίος διατηρεί σχολή ιστιοπλοΐας στη Θεσσαλονίκη (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ), ευχαρίστησε τον Στάθη Σοφίτση και τη σχολή του (περισσότερες πληροφορίες για τον ΟΘΑΚ και τον Στάθη Σοφίτση μπορείτε να βρείτε εδώ) για την πρόσκληση, πριν περάσει στην παρουσίαση του VENDEE GLOBE στην κατάμεστη αίθουσα από ιστιοπλόους, εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του ΟΘΑΚ.

Ο κ. Μπαξεβάνης, σε δηλώσεις του στο KAVALAPOST, προχώρησε το θέμα ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι αυτός ο αγώνας αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί την τουριστική δυναμική της ιστιοπλοΐας, η οποία είναι απεριόριστη και δεν έχει εκτιμηθεί όσο τις αξίζει.