Γιαννούσια 2017: Πολύς κόσμος και φέτος στους αγώνες δρόμου στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση

Απόλυτα επιτυχής η δράση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου «Η Πρόοδος» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Παγγαίου στην Τοπική Κοινότητα Ποδοχωρίου

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 οι λαϊκοί αγώνες δρόμου «Γιαννούσια 2017» που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποδοχωρίου «Η Πρόοδος» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Παγγαίου στην Τοπική Κοινότητα Ποδοχωρίου.

Λίγα λόγια για τους αγώνες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Ραχώνα» διοργανώνει για πρώτη φορά Λαϊκούς Αγώνες Δρόμου το 1982. Οι αγώνες γίνονται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και έχουν αφετηρία και τερματισμό την πλατεία «Κυπαρίσσι».

Το 1985 ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου «Η Πρόοδος» και αναλαμβάνει την διοργάνωση των αγώνων, τους οποίους το 2003 μετονομάζει σε «Γιαννούσια» στην μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση.

Στη συνέχεια οι αγώνες αλλάζουν ημερομηνία τέλεσης-σε εργάσιμη για τα σχολεία ημέρα-και διευρύνονται με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Ποδοχωρίου.

Ο Ιωάννης Γιαννούσης, γεννημένος το 1929 στο Ποδοχώρι, υπήρξε δραστήριος νέος στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το 1954 ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα «Ελπίς» Ποδοχωρίου και διοργανώνει Λαϊκούς Αγώνες Δρόμου, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία χορωδίας. Διοργάνωνε επίσης τουρνουά ποδοσφαίρου και χοροεσπερίδες, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οργανωμένα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Δυστυχώς όμως έφυγε από τη ζωή το 1960, σε ηλικία μόλις 31 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού για το Ποδοχώρι. Η μετονομασία των Λαϊκών Αγώνων σε «Γιαννούσια» είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει στη μνήμη του.