1η Μαθητιάδα: Πλήθος δράσεων και αθλημάτων στην Καβάλα

Πλήθος κόσμου και μικρών μαθητών παρακολούθησαν και συμμετείχαν στους «μικρούς Ολυμπιακούς αγώνες» της 1ης Μαθητιάδας

Με την αφή της φλόγας στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017 οι εκδηλώσεις στην πόλη στο πλαίσιο της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2017, μια διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο των Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον δήμο Κομοτηνής και τον δήμο Καβάλας.

Η πρώτη μέρα της μεγάλης γιορτής Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Νομό Καβάλας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κομοτηνή στην οποία φιλοξενήθηκε το πρώτο μέρος των αγώνων, ξεκίνησε με την λαμπαδηδρομία μαθητών σε κεντρικούς δρόμους της Καβάλας και κορυφώθηκε με την αφή της φλόγας στο Δημοτικό Κήπο. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των διοργανωτικών φορέων και ολοκληρώθηκε με χορούς από τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας και από τους μαθητές του 4ου και του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Κωστάλας.

«Χωρίς τον φόβο της αποτυχίας

και το άγχος της νίκης»

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Απόστολος Βαγενάς εξήρε την προσπάθεια όλων όσοι συνέδραμαν στο να φιλοξενηθεί αυτή η δράση στην Καβάλα, εμπλουτίζοντας το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι η ΠΑΜ-Θ δε θα μπορούσε να είναι απούσα από μια τέτοια εκδήλωση που προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι» και συνεχάρη με τη σειρά του και εκείνος τους διοργανωτές, ενώ η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε τη χαρά της που μια τέτοια εκδήλωση φιλοξενείται στην πόλη που ωθεί τους μικρούς αθλητές να συμμετάσχουν σε αγωνίσματα χωρίς τον «φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης». Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώργος Ντάφλος σημείωσε ότι ο χαρακτήρας της Μαθητιάδας είναι πρωτίστως παιδαγωγικός, χωρίς να απεμπολεί τη διασκέδαση και τη χαρά του αθλητικού παιχνιδιού, ενώ σε δεύτερο επίπεδο στόχο έχει να παρακινήσει τους μαθητές να είναι συμμέτοχοι και όχι θεατές. «Είναι μια πρόβα για την πραγματική ζωή, με όραμα ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες», όπως είπε ο ίδιος.

Οι σκοποί της Μαθητιάδας

Σημειώνεται ότι η διοργάνωση σκοπό έχει να «παιδευτούν» οι συμμετέχοντες μαθητές στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες δράσεις. Η Μαθητιάδα συνεχίστηκε το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου στην Καλαμίτσα με αθλητικές δράσεις που αφορούν το υγρό στοιχείο και στην πλειονοτητα τους φιλοξενήθηκαν στην παραλία της Καλαμίτσας. Η όμορφη διοργάνωση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής με την τελετή λήξης στην πλατεία Ελευθερίας, συμπίπτοντας χρονικά με τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας.