Βραδιά… Champions League στην Καβάλα σε «περιγραφή» Χρήστου Σωτηρακόπουλου (φωτογραφίες)

Παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στ’ αστέρια. Η ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών-Champions League» με τους ποδοσφαιρόφιλους που βρέθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη να κουνάνε... σεντόνι στο γήπεδο της Ιστορίας του διασυλλογικού Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιοί… Ίσως αυτός θα ήταν ο ιδανικότερος-αν και τετριμμένος-τίτλος της βραδιάς της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», με τους παρευρισκόμενους να κουνάνε… σεντόνι σε ένα συγγραφικό «γήπεδο» σε περιγραφή του μετρ του είδους, ενός ανθρώπου που για 30 και πλέον χρόνια βρίσκεται στην καρδιά των ποδοσφαιρικών γεγονότων, περιγράφοντας εκατοντάδες αγώνες και δίνοντας το «παρών» σε 27 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών και Champions League.

Ο λόγος για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, τον «μαθητή» του Γιάννη Διακογιάννη και για πλείστους όσους διάδοχό του, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «Ταξίδι στ’ αστέρια. Η ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών-Champions League» το οποίο ήδη τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στα Public Book Awards 2017 στην κατηγορία  «Ευ ζην», έχει γίνει best seller και συνεχίζει να πηγαίνει… τρένο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη παρέμβαση από τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον οποίο συνδέει με τον κ. Σωτηρακόπουλο μια βαθιά φιλία και μια κοινή αγάπη, αυτή για τη Λίβερπουλ, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στους αθλητικογράφους Βασίλη Ιωάννου, Δημήτρη Μπουντά και Τάσο Πατσίδη, οι οποίοι παρουσίασαν το βιβλίο, υπό τον συντονισμό του αντιδημάρχου Αθλητισμού Γιώργου Φιλόσογλου.

«Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Ένας ιδανικός οδηγός για να μάθουν οι νεώτεροι και να διαβάσουν ανέκδοτες ιστορίες οι παλαιότεροι για τον θεσμό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Champions League», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μπουντάς, προσθέτοντας ότι βιβλίο είναι και ένα ιστορικό εγχειρίδιο για την μεγαλύτερη διασυλλογική ποδοσφαιρική γιορτή, ενώ παρέθεσε κλείνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» από το βιβλίο.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ιωάννου αναφέρθηκε στους «10 συν 1 λόγους» που αξίζει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο, όπως είναι το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό πόνημα στο είδος του στην Ελλάδα, έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από τη στιγμή που εκδόθηκε και έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό, μεταφέρει γεγονότα που οι φίλαθλοι θα ήθελαν να ξαναθυμηθούν ή γεγονότα που συνέβησαν πίσω από τις κάμερες, στα αποδυτήρια ή παράλληλες ιστορίες που συνδέθηκαν με ποδοσφαιρικά σημεία αναφοράς και εν τέλει, το εν λόγω βιβλίο αποτελεί έναν ιδανικό και εύληπτο «χάρτη» της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής Ιστορίας.

Ο Τάσος Πατσίδης αναφέρθηκε στο πως συνδέεται η Καβάλα με τον θεσμό του Champions League-πρώην Κυπέλλου Πρωταθλητριών, απαριθμώντας παίκτες και προπονητές που είτε φόρεσαν τη φανέλα του ΑΟΚ είτε κατάγονται από την Καβάλα και «κούνησαν σεντόνι», όπως είναι ο Βασίλης Δανιήλ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Χάρης Παππάς, ο Σάββας Πουρσαϊτίδης, ο Νίκος Κωστένογλου, ο Γιώργος Νασιόπουλος, ο Στέλιος Σφακιανάκης, ο Βασίλης Λάκης, ο Λέσεκ Πις, ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι και φυσικά ο Κώστας Λιόλιος, ο αμυντικός του Ολυμπιακού και της Καβάλας που μεσουράνησε στα ελληνικά γήπεδα τη δεκαετία του 1970 και έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.

Όσον αφορά τον κ. Σωτηρακόπουλο, ο οποίος βρέθηκε ξανά στην Καβάλα μετά από 30 χρόνια, μίλησε για το δικό του ποδόσφαιρο, για το ποδόσφαιρο των στιγμών, των στιγμών λύπης και χαράς, αγωνίας, απογοήτευσης και συγκινήσεων, το ποδόσφαιρο της έντασης, των ανατροπών και τη προσμονής, στιγμών, όμως, που είπε, δεν είναι πιο σημαντικές από την οικογένεια και τα παιδιά, αν και μερικές ποδοσφαιρικές στιγμές θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με την ίδια τη ζωή, όπως εκείνος ο τελικός του Champions League το 1999 μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρωταθλήτρια Γερμανίας να προηγείται 1-0 μέχρι και το 90′, τους Άγγλους να αδειάζουν το Καμπ Νου της Βαρκελώνης και τελικά στις καθυστερήσεις η Μάντσεστερ να ανατρέπει το παιχνίδι και να στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης… Όπως ακριβώς και στη ζωή, όπου έρχονται τα πάνω κάτω εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Ο κ. Σωτηρακόπουλος σχολίασε και το πως εξελίχτηκε ο θεσμός σε μια κλειστή λίγκα, πως έγινε το ποδόσφαιρο πιο εντυπωσιακό, αλλά και πιο… ακριβό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το πως η βία έχει γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής σε πολλά γήπεδα, ειδικά στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη του αγάπη, τη Λίβερπουλ.

Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και με φωτογραφίες του γνωστού δημοσιογράφου με ποδοσφαιρόφιλους, ενώ υπέγραψε και δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου του.

Τις καλύτερες… φάσεις από το βιβλίο και από τον επαγγελματικό βίο του κ. Σωτηρακόπουλου μπορείτε να τις δείτε εδώ.