Σταυρούλα Τσολακίδου: «Ματ» στον Ισραηλινό Υπουργό

Ζήτησε να αντιμετωπίσει την Καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια σε 4 παρτίδες Blitz και ηττήθηκε με 2.5-1,5

Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που έγινε στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε στην ΕΣΟ αίτημα της ισραηλινής αντιπροσωπείας να διεξαχθεί, στο πλαίσιο της συνάντησης, ένας σκακιστικός αγώνας. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Natan Sharansky που συμμετείχε ως υπεύθυνος σήμερα όλης της ισραηλινής διασποράς, δήλωσε θαυμαστής της Ελληνίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σταυρούλας Τσολακίδου και ζήτησε να την αντιμετωπίσει σε ένα φιλικό αγώνα. Ο Sharansky υπήρξε ισχυρός σκακιστής έχοντας στο ενεργητικό του κατά το παρελθόν μία σημαντική νίκη, έστω και σε αγώνα σιμουλτανέ, επί του μυθικού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Garry Kasparov.

Οι παρτίδες

Η 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις σχολικές της εξετάσεις και λάβει το απολυτήριο της Β’ Λυκείου με βαθμό άριστα 19 και 6/10, μετέβη από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον 69χρονο Ισραηλινό αξιωματούχο. Ο αγώνας περιλάμβανε 4 παρτίδες Blitz (χρόνος σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη) και διεξήχθη στις 14 Ιουνίου στο ξενοδοχείο MakedoniaPalace, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και αρκετών ακόμη επίσημων μελών των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Ισραήλ καθώς και με την παρουσία πολλών δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων των δύο χωρών. Η έφηβη πρωταθλήτρια από την Καβάλα, εμφανώς αγχωμένη – πριν από την έναρξη – και αμήχανη με τις κάμερες και τους φωτογράφους, έχασε την πρώτη παρτίδα αφού εμφανίστηκε τρακαρισμένη, ενώ ο αντίπαλος της εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες, τα όπλα και τις στρατηγικές του. Στη δεύτερη παρτίδα υπήρξε μια «περίεργη» ισοπαλία. Η Τσολακίδου ανέκτησε την αυτοκυριαρχία της και ουσιαστικά είχε κερδίσει, αφού ο Σαράνσκι έμεινε μόνο με τον βασιλιά του, αλλά η παρτίδα κηρύχθηκε ισόπαλη, αφού είχε λήξει ο χρόνος. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού πάντως είχε χαθεί πια για τον Σαράνσκι, που κατάφερε απλώς να μην χάσει. Η τρίτη και η τέταρτη παρτίδα ανέδειξαν το ανώτερο επίπεδο της Τσολακίδου. Στην τρίτη ο Σαράνσκι έδειξε αδύναμος να προσαρμοστεί μαθαίνοντας τις δυνατότητες της αντιπάλου του και ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στην τελική ισοπαλία, διεκδίκησε με πάθος τη νίκη ζητώντας και τέταρτη παρτίδα, η οποία εξελίχθηκε σε πανωλεθρία γιαυτόν, αφού δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είχε υποστεί ματ. Μάλιστα, έγινε για ένα τέταρτο τεχνική ανάλυση της παρτίδας ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

Η «νέα ελπίδα της Ελλάδος»

Το τελικό σκορ ήταν 2,5-1,5 υπέρ της Τσοκαλίδου και καμία διπλωματική ευγένεια δεν μπορεί να της στερήσει τη νίκη, παρότι γράφτηκε και μεταδόθηκε ότι η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη. «Η Σταυρούλα είχε άψογη τεχνική και στρατηγική στις δύο τελευταίες παρτίδες», σχολίασε ο Γιώργος Κανακάρης, πρώην πρωταθλητής νέων, που απάντησε χαμογελώντας πως «δεν σκέφτομαι καν ότι μπορώ να την αντιμετωπίσω σε παιχνίδι». Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Βασίλης Θεοδωρίδης, εμφανίστηκε περήφανος για την νίκη. «Ήταν πολύ καλός, παίζει πολύ επιθετικά, μου άρεσε το παιχνίδι που κάναμε, αν και προτιμώ τους αγώνες χωρίς χρονόμετρα», τόνισε η νεαρή πρωταθλήτρια. «Τελικά ήρθα για να παίξω σκάκι και όχι για άλλους λόγους», δήλωσε με την σειρά του ο Νατάν Σαράνσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τη Τσολακίδου, «νέα ελπίδα της Ελλάδας».