ΑΟ Καβάλας: Προπονήσεις με… GPS

Με τεχνολογία που διαθέτουν μόνο λίγες ομάδες της Super League διεξάγει την προετοιμασία της η Καβάλα, με την οποία καταγράφονται σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που βοηθούν να εντοπιστούν οι αδυναμίες κάθε ποδοσφαιριστή και να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στο πρόγραμμα εκγύμνασης τους

Μια ιδιαίτερη ανακοίνωση εξέδωσε τα ξημερώματα (όπως συνηθίζει) της Τετάρτης η διοίκηση του ΑΟΚ. Το περιεχόμενο της δεν ήταν η επισημοποίηση κάποιας μεταγραφικής κίνησης, αλλά η χρησιμότητα της λειτουργίας του λογισμικού GPS που έχει φέρει στην ομάδα ο βοηθός προπονητή Γιώργος Γουνελάς και απ’ την οποία βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με την φυσική κατάσταση κάθε ενός ξεχωριστά των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Έτσι η τεχνική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά που ακριβώς πρέπει να δουλέψει και αν πρέπει να χαμηλώσει ρυθμούς για να μειωθεί ο κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού.

Μόνο σε λίγες ομάδες της Super League…

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Δύο εβδομάδες προετοιμασία έχει ήδη συμπληρώσει η ποδοσφαιρική μας ομάδα με τα GPS του Γιώργου Γουνελά τα οποία “φορούν” οι ποδοσφαιριστές μας, να έχουν καταγράψει ήδη πολλά χιλιόμετρα και σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που σίγουρα κάνουν ακόμα πιο ολοκληρωμένη την συνολική εικόνα των παικτών μας, βοηθώντας το προπονητικό μας επιτελείο να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Τα συγκεκριμένα GPS και το λογισμικό τους δοκιμάστηκαν πρώτα και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα τους μετά από 900 αγώνες της Serie A (Ιταλία), καταγράφουν έως 50 δεδομένα το δευτερόλεπτο και παρέχουν για κάθε ποδοσφαιριστή μας χρήσιμη πληροφόρηση για τα χιλιόμετρα που διένυσε, την ένταση του παιχνιδιού, επιτάχυνση, επιβράδυνση, ταχύτητα, χρόνο παύσης, έντονες ενέργειες αλλά και την κατανάλωση ενέργειας στάσης και την μεταβολική ισχύ.

Αυτός ο εξοπλισμός συνήθως είναι διαθέσιμος μόνο σε μερικές εκ των ομάδων της Super League  ενώ όπως δήλωσε ο Γιώργος Γουνελάς είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να εντοπίσουν και τις αδυναμίες κάθε ποδοσφαιριστή και να προσαρμόσουν ανάλογα το πρόγραμμα εκγύμνασης αλλά και να προλάβουν μυϊκούς τραυματισμούς. Συνολικά ως τώρα στις 2 πρώτες εβδομάδες προετοιμασίας, οι ποδοσφαιριστές μας έχουν διανύσει περίπου 85 με 90 χιλιόμετρα ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του φιλικού αγώνα της Κυριακής».