Σταυρούλα Τσολακίδου: Στον ρυθμό των… ρουά ματ

Εντυπωσιακό ξεκίνημα της Καβαλιώτισσας πρωταθλήτριας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Σκάκι νέων που διεξάγεται στη Χερσόνησο της Κρήτης

Έντονο είναι το Καβαλιώτικο στοιχείο στις Εθνικές ομάδες νέων που συμμετέχουν από το Σάββατο 28 Οκτωβρίου έως την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Σκάκι, που διεξάγεται στη Χερσόνησο της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτά αγωνίζονται 3 σκακίστριες και 2 σκακιστές υψηλότατου επιπέδου. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου (που είναι και η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του αθλήματος γι’ αυτό και τα ΜΜΕ της δίνουν ιδιαίτερη προσοχή), που είναι και πρωταθλήτρια γυναικών στην Ελλάδα συμμετέχει στην 1η Εθνική ομάδα γυναικών (η χώρα μας εκπροσωπείται με 3 ομάδες στους άνδρες και 2 στις γυναίκες) μαζί με την Άννα Μαρία Μπότσαρη και την Νέλλη Σερεφίδου στην μεγάλη αυτή διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν 38 χώρες και αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατομμύρια φίλων του πνευματικού αυτού αθλήματος απ’ όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου!  Στην ανδρική ομάδα συμμετέχουν ο πρωταθλητής Ελλάδος Αντώνης Παυλίδης καθώς και ο Γιάννης Παπαϊωάννου!

Οι αγώνες

Όλοι τους έκαναν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα, με την Τσολακίδου (2340) να είναι αυτή που ξεχωρίζει, μιας στον 1ο αγώνα της σειράς όπου η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ρωσία επικράτησε της Ρωσίδας Βαλεντίνα Γκούνινα, που βάση ΕΛΟ είναι η 6η καλύτερη σκακίστρια της διοργάνωσης (2502) και είναι 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες και 3 φορές πρωταθλήτρια Ρωσίας. Δυστυχώς όμως η Ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να επικρατήσει στη σειρά χάνοντας με 2,5-1,5, μιας και η Μπότσαρη (2287) έχασε  από την ακόμα πιο δυνατή Λάγκνο (2541). Στο 2ο γύρο η πρώτη Ελληνική Εθνική ομάδα γυναικών που εκτός από τις δύο Καβαλιώτισσες έχει στη σύνθεση της και τις Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (2192) και Αναστασία Αβραμίδου (2257), με αναπληρωματική την Κατερίνα Παυλίδου (2198) που είναι από την Καβάλα και αγωνίζεται στην Κύδωνα Χανίων, νίκησε εύκολα την Αγγλία με 3-1, με την Τσολακίδου να κερδίζει την Κιουκσάιτ (2318) και την Μπότσαρη να έρχεται ισοπαλία με την Χούσκα (23-93). Χθες η Ελληνική Εθνική αγωνιζόταν εναντίον της Εθνικής Ρουμανίας.

Η Ρωσία το φαβορί

Η Ρωσία εμφανίζεται ως το φαβορί αλλά ο ανταγωνισμός προβλέπεται πολύ ισχυρός με ακόμα τουλάχιστον επτά εθνικές ομάδες να βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ελληνική εθνική ομάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης (Νο 19 εκ των 39 ομάδων) και θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε 2 ομίλους (όπεν/ανδρών, γυναικών) και θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου μετά από 9 γύρους. Η σύνθεση των ομάδων είναι 4μελής (+1 αναπληρωματικός-ή) και στον όμιλο των αδρών έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 ομάδες ενώ στον όμιλο γυναικών 32 ομάδες.