Λουκάς Τερμετζής: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα…»

Ο προπονητής της ομάδας των προσφύγων της Δομής της Καβάλας μιλάει για την προσπαθεια που έχει ξεκινήσει και έχει ως στόχο να δοθεί το πρώτο φιλικό παιχνίδι στο τέλος Νοεμβρίου

Για την εμπειρία του στην τεχνική ηγεσία της ποδοσφαιρικής ομάδας των προσφύγων που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και ήδη έχει ξεκινήσει τις προπονήσεις, με την βοήθεια και στήριξη της ΕΠΣ Καβάλας, μίλησε ο Ενωσιακός προπονητής Λουκάς Τερμεντζής που δέχτηκε την πρόταση να στηρίξει κι αυτός την προσπάθεια. Ο νεαρός αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται, στους παίκτες που έχει στην διάθεση του, στην φιλοσοφία του εγχειρήματος και απαντάει και σ’ αυτούς που δεν το… καλοβλέπουν! Οι περισσότεροι όμως το αντιμετωπίζουν θετικά και περιμένουν την πρώτη εμφάνιση της ομάδας που προγραμματίζεται για το τέλος Νοεμβρίου σε φιλικό αγώνα.

«Δέχτηκα με μεγάλη χαρά»

«Μ’ αυτήν την ομάδα έχουμε κάνει ελάχιστες προπονήσεις. Θα τις συνεχίσουμε όμως μέχρι να είμαστε έτοιμοι στο τέλος του μήνα οπότε και προγραμματίζουμε να παίξουμε ένα φιλικό παιχνίδι, που βεβαίως δεν θα έχει ως στόχο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά την χαρά του παιχνιδιού και του ευ αγωνίζεσθε. Προσωπικά πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει έχει να κάνει με το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών στην ισότητα και στην χαρά της συμμετοχής στον αθλητισμό. Αυτό που θέλουν είναι να μπορέσουν να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα τους. Εφ’ όσον το ποδόσφαιρο μπορεί να δώσει αυτή την διέξοδο και η ΕΠΣΚ μου πρότεινε να αναλάβω προπονητής σ’ αυτήν την ομάδα, δέχτηκα και μάλιστα με πολύ μεγάλη χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διεθνής η γλώσα του ποδοσφαίρου…

Στην πρώτη προπόνηση που έγινε στις εγκαταστάσεις του Απόλλωνα Καβάλας του Σίμου Ανθουλάκη που πρόσφερε δωρεάν την χρήση τους, έδωσαν παρόν 16 άτομα και στην επόμενη 17. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς κατάγονται από την Συρία και κάποιοι ήταν μέλη σε ομάδες σε τοπικές κατηγορίες. Η συνομιλία μαζί τους γίνεται είτε στα Αγγλικά, είτε μέσω διερμηνέα (στα Αγγλικά και μετά στα Αραβικά), ωστόσο όπως τόνισε ο Λ. Τερμεντζής «η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι διεθνής οπότε δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα»!

«Περιμένουν πως και πως

να έρθει η ώρα της προπόνησης»

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι ενθουσιασμένοι με την συμμετοχή τους στην ομάδα και μ’ αυτή την διέξοδο που τους δίνεται και μάλιστα όπως τονίζουν στον προπονητή τους «περιμένουν πως και πώς να έρθει η ώρα της προπόνηση», που είναι μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Παρουσιάζονται στο γήπεδο με μεγάλη διάθεση και χαμόγελο και προσπαθούν να ακολουθούν επακριβώς τις οδηγίες του που τους δίνονται. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 33 ετών και ο μικρότερος 15, όμως οι περισσότεροι είναι έως 23 ετών!

«Στον αθλητισμό δεν θα πρέπει

να υπάρχουν θρησκείες, χώρες, γλώσσες»

Σε ότι αφορά την αρνητική κριτική που γίνεται από μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας, ο προπονητής της ομάδας τόνισε ότι «ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο σκέψης, όμως όπως είπα αυτό που γίνεται δεν είναι προνόμιο των παιδιών αλλά δικαίωμα τους στην ισότητα και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας λόγος να το κρίνει άσχημα. Θα μαζευτούμε, θα παίξουμε ποδόσφαιρο, θα αθληθούμε και δεν νομίζω ότι στον αθλητισμό θα πρέπει να υπάρχουν θρησκείες, χώρες, γλώσσες κα».

Το πρώτο φιλικό

Σε ότι αφορά τον αντίπαλο κόντρα στον οποίο θα δοθεί το πρώτο φιλικό παιχνίδι, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. «Ο στόχος μας είναι να παίξουμε ένα παιχνίδι που θα είναι γιορτή, που θα την ευχαριστηθούμε και τίποτα παραπάνω» αναφέρει ο προπονητής και επισημαίνει ότι «η μια σκέψη είναι ο αντίπαλος από τοπική κατηγορία και η άλλη μια επίλεκτη ομάδα παλαιμάχων με εν ενεργεία  ποδοσφαιριστές. Όπως και να έχει όμως μέχρι το τέλος του μήνα (Νοέμβριος) αυτό το φιλικό θα πραγματοποιηθεί»!