ΕΠΣ Καβάλας: Εξετάζεται το μέτρο της προσωρινής αποβολής (sin – bin)

Στα πρωταθλήματα μικρών ηλικιών της τοπικής Ένωσης ποδοσφαίρου που δοκιμάζεται από συνομοσπονδίες σε τουρνουά αναπτυξιακού χαρακτήρα, κατ’ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της FIFA

Στη συνάντηση των αντιπροσώπων της ΕΠΣ Καβάλας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κ. Βαγγέλη Γραμμένο, στην εκδήλωση της ΕΠΣ Κιλκίς, προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΠΣ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και η πειραματική εφαρμογή της προσωρινής αποβολής (sin – bin) , της κανονιστικής καινοτομίας που δοκιμάζεται από συνομοσπονδίες σε τουρνουά αναπτυξιακού χαρακτήρα, κατ’ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της FIFA. Το νέο αυτό μέτρο συζητήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλημάτων Υποδομής, Δημήτρη Ρουμελιώτη, ο οποίος, αφού το συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής του και προπονητές, θα προσπαθήσει με τη σειρά του να εφαρμόσει πειραματικά σε αγώνες με ποδοσφαιριστές μικρών ηλικιών.

Τι είναι η προσωρινή αποβολή (sin bin)

Το sin bin ενθαρρύνει τη σωστή συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και διασφαλίζει ότι αυτή θα βασίζεται στους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι. Η προσωρινή αποβολή «αντικαθιστά» τις κίτρινες κάρτες για συγκεκριμένες παραβάσεις. Ποιες είναι αυτές: Προσπάθεια εξαπάτησης του διαιτητή («θέατρο»). Ηθελημένη καθυστέρηση της επανέναρξης του αγώνα (από ελεύθερο, πλάγιο κλπ.). Έντονες διαμαρτυρίες ή απρεπείς χειρονομίες (εκτός αν η συμπεριφορά επισύρει κόκκινη κάρτα). Διακοπή υποσχόμενης επίθεσης με τράβηγμα ή σπρώξιμο αντιπάλου ή κράτημα ή παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Αντικανονική προσποίηση κατά την εκτέλεση πέναλτι.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για το sin bin

Αν ο παίκτης υποπέσει σε παράπτωμα που επισύρει την προσωρινή αποβολή, ο διαιτητής θα την υποδείξει σηκώνοντας και τα δύο του χέρια κάθετα. Δεν δίνεται κάρτα στον παίκτη. Ο εκφωνητής του σταδίου θα κάνει ανακοίνωση σχετικά με το πείραμα της UEFA που αφορά στην προσωρινή αποβολή. Ο 4ος διαιτητής ελέγχει τον χρόνο της αποβολής.  Ο χρόνος της προσωρινής αποβολής καθορίζεται στα 8 λεπτά και αρχίζει μαζί με την επανέναρξη του αγώνα. Μετά το πέρας των 8 λεπτών, ο παίκτης επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο από την πλάγια γραμμή, όταν ο διαιτητής δώσει την άδεια. Ο παίκτης που έχει αποβληθεί προσωρινά δικαιούται να επιστρέψει στην τεχνική περιοχή της ομάδας του ή να κάνει ασκήσεις πίσω από τον πρώτο βοηθό. Σε αυτή την περίπτωση, ο παίκτης πρέπει να φορά διακριτικό διαφορετικού χρώματος από τους άλλους αναπληρωματικούς. Για τον τερματοφύλακα ισχύουν τα ίδια, αν έχει αποβληθεί προσωρινά. Ένας παίκτης που έχει αποβληθεί προσωρινά δεν μπορεί να αντικατασταθεί όσο διαρκούν τα 8 λεπτά της αποβολής του. Ένας παίκτης που έχει αποβληθεί προσωρινά για δεύτερη φορά στον ίδιο αγώνα, αποβάλλεται εκ νέου για 8 λεπτά και στο τέλος των 8 λεπτών πρέπει να αντικατασταθεί και δεν μπορεί να εισέλθει ξανά στον αγώνα.

Προσωρινές αποβολές

και κίτρινες κάρτες δεν συνδυάζονται

Αν ένας παίκτης που έχει αποβληθεί προσωρινά, δεχθεί στη συνέχεια κίτρινη κάρτα, δεν αποβάλλεται. Αν ένας παίκτης που έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα, αποβληθεί προσωρινά, δεν αποβάλλεται. Συμπέρασμα: η χρήση κόκκινων και κίτρινων καρτών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο για τους αξιωματούχους του αγώνα, τους παίκτες και τους προπονητές. Στο πείραμα της προσωρινής αποβολής, ο χρόνος της διαφέρει ανάλογα με το χρόνο διάρκειας ενός αγώνα και φτάνει το 10-15%. Στην περίπτωση του αναπτυξιακού τουρνουά, τα 8 λεπτά ισοδυναμούν με το 10% της συνολικής διάρκειας των αγώνων (80’).