Σταυρούλα Τσολακίδου: Έδωσε τα… διαπιστευτήρια της και στο Σεντ Λούις

Κατέκτησε την 2η θέση στο τουρνουά Saint Lοuis Norm Gongress, στο οποίο συμμετείχαν σκακιστές απ' όλο τον κόσμο

Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη για την Σταυρούλα Τσολακίδου, που και στο μεγάλο τουρνουά του Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συμμετείχαν 10 επιλεγμένοι σκακιστές και σκακίστριες απ’ όλο τον κόσμο, απέδειξε ότι τις τεράστιες δυνατότητες της καταλαμβάνοντας τελικά την 2η θέση! Έχοντας να αντιμετωπίσει 4 Γκραντ Μετρ (GM), 4 Ιντερνάσιοναλ Μετρ (ΙΜ) και μια Γυναίκα Γκραντ Μετρ (όπως άλλωστε είναι και η ίδια μέχρι στιγμής) κατάφερε με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες να ξεχωρίσει για ακόμα μια φορά!

Το πόσο σπουδαία είναι και η νέα αυτή της επιτυχία μπορεί κανείς να το αντιληφθεί από το γεγονός ότι η Σταυρούλα είχε μόλις το προτελευταίο ΕΛΟ απ’ όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση. Είχε 2412 και ήταν μπροστά μόνο απ’ την Αμπραχαμιάν (2332), ενώ ο νικητής των αγώνων Βοροντσόφ (που είχε 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες) είχε ΕΛΟ 2548!

Οι επιτυχίες της…

Και οι επιτυχίες δεν σταματάνε εδώ… Με την εξαιρετική εμφάνιση της κατέκτησε την πρώτη νόρμα για τον τίτλο του Ιντερνάσιοναλ Μετρ (ΙΜ), ενώ πρόσθεσε ακόμα 18 μονάδες στο ΕΛΟ πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στις 2500 που για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται τεράστια επιτυχία. Επίσης η 2η θέση της εξασφάλισε χρηματικό έπαθλο 1500 δολαρίων, με το νικητή (που στον τελευταία γύρο του αρκούσε ακόμα και η ισοπαλία) να παίρνει 2000 δολάρια!

Η Τσολακίδου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία! Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, με τους διοργανωτές αλλά και τους σχολιαστές του τουρνουά (σ.σ. για την διοργάνωση υπήρχαν ζωντανές εκπομπές στο youtube) να παραδέχονται ότι δεν την γνώριζαν πριν, όμως πλέον άρχισαν να αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται…

Μάλιστα, ακριβώς επειδή δεν τη γνώριζαν, απορούσαν πώς αυτή η σκακίστρια δεν έχει ακόμα κατακτήσει νόρμες για τον τίτλο του ΙΜ, όμως επισήμαναν ότι είναι σίγουροι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατακτήσει και αυτόν τον τίτλο.

Η Πορεία της

Η Καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια ξεκίνησε την πορεία της με δύο νίκες στους δύο πρώτους γύρους κερδίζοντας στον 1ο τον ΙΜ Πατέλ (ΗΠΑ) και στον 2ο τον ΙΜ Χαμρακούλοφ (Ουζμπεκιστάν). Στον 3ο γύρο γνώρισε την πρώτη της ήττα από την ΙΜ Μπαρτόλομιου (ΗΠΑ), ενώ στον 4ο επέστρεψε στα νικηφόρα αποτελέσματα επικρατώντας του GM Μπόρος (Ουγγαρία). Στον 5ο γύρο αναδείχτηκε ισόπαλη με τον GM Τσάντρα (ΗΠΑ) και στον 6ο πήρε ισοπαλία από τον ΙΜ Γκούρτσεβιτς (ΗΠΑ). Στον 7ο γύρο αντιμετώπισε τον μετέπειτα νικητή του τουρνουά Ουκρανό GM Πάβλο Βοροντσόφ και είχε την 2η ήττα της, ενώ στον 8ο  κέρδισε τον GM Παράγκουα (Φιλιππίνες). Τέλος στον 9ο γύρο αναδείχτηκε ισόπαλη με την έτερη γυναίκα της διοργάνωσης WGR Τατέβ Αμπραχαμιάν (ΗΠΑ).