Νίκος Σιδερίδης: «Πρεσβευτής» της Καβάλας στην Ιταλία

Στον υπερμαραθώνιο του Μιλάνο με την επωνυμία Ultramilano Sanremo, όπου θα είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του να τρέξει 280 χιλ.

Ως πρεσβευτής του Δήμου Καβάλας θα συμμετέχει ο Νίκος Σιδερίδης στον υπερμαραθώνιο που γίνεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο της Ιταλίας με την επωνυμία Ultramilano Sanremo. Ο Καβαλιώτης πρωταθλητής θα έχει την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα καλύψει το μεγάλο κόστος της συμμετοχής, για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για πρώτη φορά (και μάλιστα θα είναι ο πρώτος Έλληνας) που θα τρέξει την διαδρομή των 280 χιλιομέτρων. Η επισημοποίηση της στήριξης του Δήμου έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου βρέθηκε ο ίδιος μαζί με τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν. Για τον αγώνα αυτό και για τι χρειάζεται να έχει κανείς για να τον τρέξει, μίλησε στο Alpha Radio 88.6. Αφού ευχαρίστησε λοιπόν τον Δήμο Καβάλας που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και θα στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια, μιας και το κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο, είπε ότι ότι «είναι ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος της Ευρώπης μήκους 285 χιλ. Η ιδιομορφία του είναι ότι οι σταθμοί τροφοδοσίας και υδροδοσίας είναι σχεδόν ανά 40 χιλ., δηλαδή σχεδόν ανά… μαραθώνιο! Για να μπορέσεις λοιπόν να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του αγώνα θα πρέπει να έχεις ένα πλήρωμα υποστήριξης. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης διαδρομής, θα πρέπει να είναι αρκετά άτομα, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος. Εμείς θα είμαστε 6 άτομα για τα οποία χρειάζονται εισιτήρια και έξοδα διαμονής. Επίσης μόνο για το αυτοκίνητο υποστήριξης που θα πρέπει να υπάρχει (ένα 9θεσιο για να χωράει την αποστολή και τον απαραίτητο εξοπλισμό) κοστίζει περίπου 1000 ευρώ, ενώ και η συμμετοχή στον αγώνα είναι 300 ευρώ. Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι το «πακέτο» είναι πολύ υψηλό και μόνος μου δεν θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω».

Πρώτη φορά – Πρώτος Έλληνας

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον αγώνα ο πρωταθλητής τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σ’ αυτόν τον αγώνα και θα είμαι και ο πρώτος Έλληνας. Φέτος θα είναι η 5η χρονιά που διοργανώνεται αυτού του είδους η διοργάνωση, μιας και παλαιότερα γινόταν με αυτοκίνητα και στη συνέχεια με ποδήλατα. Σ’ αυτόν συμμετέχουν αθλητές απ’ όλο τον κόσμο που όμως θα πρέπει να εκπληρώνουν κάποια κριτήρια και προδιαγραφές, μιας και δεν μπορεί εκεί να τρέξει ο οποιοσδήποτε. Για εμένα ο αγώνας αυτός είναι ακόμα ένας υπερμαραθώνιος μετά το Σπάρταθλον. Ο αγώνας ξεκινάει το Σάββατο 28 Απριλίου και έχεις το περιθώριο να τερματίσεις μέσα σε 48 ώρες. Θέλω να πιστεύω ότι αν όλα πάνε καλά, σε περίπου 30 ώρες θα έχω ολοκληρώσει την διαδρομή».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Εκτός από την προπόνηση χρειάζεται και ψυχή»

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να τρέξει ασταμάτητα όλες αυτές τις ώρες επισήμανε ότι «για να τα καταφέρεις δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μόνο καλά προπονημένος. Εξαρτάται από τι ψυχή έχει ο καθένας και πόσο πολύ θέλει να πετύχει αυτό που έχει βάλει στο μυαλό του. Αν κάποιος το βάλει στο μυαλό του και προετοιμαστεί γι’ αυτό, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει. Σε τέτοιου είδους αγώνες αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει ματαιοδοξία. Δεν υπάρχει πρώτος και τελευταίος. Όλοι οι αθλητές κάνουν την δική τους προσπάθεια και στόχος είναι μόνο ο τερματισμός».

Η Προετοιμασία

Μιλώντας για την πορεία της προετοιμασίας του και πόσα χιλιόμετρα κάνει, ξεκαθάρισε ότι «το σωστό δεν είναι να λέμε πόσα χιλιόμετρα, αλλά πόση ώρα τρέξαμε! Χρειάζεται λοιπόν 15 με 20 ώρες την εβδομάδα, ή σε χιλιόμετρα 150 με 200 το ίδιο χρονικό διάστημα. Βέβαια αυτά αυξάνονται σταδιακά και δεν μπορείς να αρχίζεις την προετοιμασία σου με τέτοιο φόρτο. Ξεκινάς σιγά – σιγά για να μπορέσεις να προετοιμάσεις το σώμα σου να δεχτεί όλη αυτή την μεγάλη επιβάρυνση». Τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για την βασική στήριξη που έχει κάνοντας αυτούς τους αγώνες, η οποία έρχεται από την ίδια του την οικογένεια. «Προσωπικά είμαι ευλογημένος που έχω την ψυχολογική ηρεμία και την παρότρυνση που χρειάζεται για να κάνω αυτό που θέλω από την οικογένεια μου. Όταν έρχονται κάποιες δύσκολες ημέρες, η γυναίκα μου ή ακόμα ο γιος μου ο Αβραάμ που λέει «μπαμπά δεν θα πας να τρέξεις»; Άμα δεν υπάρχει αυτή η ηρεμία δεν μπορείς να κάνει πολλά πράγματα…» κατέληξε!