ΕΟΣ Καβάλας: Στα… βήματα του «Μαγικού Αέρα» στο Φαλακρό [Φωτογραφίες]

Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Βασίλη Κυριλλίδη οι «πρωταγωνιστές» επέστρεψαν στον τόπο όπου διαδραματίστηκε η φανταστική πλοκή της ιστορίας που περιγράφεται 17 χρόνια μετά…

Ο Μαγικός Αέρας, του Βασίλη Κυριλλίδη, ένα μυθιστόρημα φαντασίας και υπαρξιακής αναζήτησης με κεντρικό θέμα την ορειβασία, πρωτοκυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Άγκυρα. Έναυσμα της μυθοπλασίας αποτέλεσαν τα περιστατικά τα οποία συνέβησαν σε μια διάσχιση του όρους Φαλακρού, που ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2001, και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, αν και φανταστικοί, ήταν βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα που συμμετείχαν σ’ αυτήν.

Το βιβλίο ήταν εξαντλημένο και επανακυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018, από τις εκδόσεις Διάπλαση. Με την ευκαιρία αυτής της επανέκδοσης, ο ΕΟΣ Καβάλας, 17 χρόνια μετά, επιχείρησε στις 26 -27 Μαΐου, την ίδια ακριβώς πορεία, όπως αυτή περιγράφεται στο μυθιστόρημα.

Στην πορεία συμμετείχαν ορειβάτες του τότε, αλλά και του τώρα. Το Σάββατο, 9 συνολικά άτομα ανέβηκαν από το Φαράγγι του Φαλακρού και διανυκτέρευσαν στην τοποθεσία Σύτνα (υψ. 1239μ). Την επομένη το πρωί ξεκίνησε μια πολύωρη ανηφορική πορεία που έφερε την ομάδα στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 2232 μέτρων, όπου συναντήθηκαν με άλλα 3 μέλη του συλλόγου, τα οποία ανέβηκαν αυθημερόν από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι την κορυφή.  Από εκεί η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το χωριό των Πύργων, όπου και η αφετηρία, διαγράφοντας έτσι ένα κύκλο που απαίτησε συνολικά 12 ώρες πορείας.

Ο καλός καιρός και η καλή διάθεση συντέλεσαν ώστε η ανάβαση αυτή να καταγραφεί ως μια από τις ωραιότερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ο σύλλογος, και να προσθέσει μια πληθώρα εξαιρετικών φωτογραφιών στη συλλογή του. Αξιοσημείωτη σύμπτωση το ότι και ο επιμελητής του βιβλίου, Αλέξανδρος Πανούσης, αποδείχτηκε δεινός ορειβάτης και ταξίδεψε από την Αθήνα για να συμμετέχει κι αυτός στη διαδρομή την οποία το βιβλίο που επιμελήθηκε περιγράφει.