ΕΠΣ Καβάλας: Ενιαία ηλικιακή κατηγοριοποίηση τις υποδομές

Τέλος στην κατά το δοκούν ονομασία των κατηγοριών και των πρωταθλημάτων υποδομών, μπαίνει με την απόφαση της Ένωσης της Καβάλας προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη και ισορροπημένη ανάπτυξη και εκπαίδευση

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας και πρόταση που κατέθεσε στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΟ, αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός καθορισμός ενιαίων ηλικιακών κατηγοριών και ονομασιών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα υποδομής που διοργανώνονται από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανά την Ελλάδα.

Οι ονομασίες των πρωταθλημάτων

Σύμφωνα, με την απόφαση αυτή, οι ονομασίες των πρωταθλημάτων και η κύρια ηλικιακή κατηγοριοποίηση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κ-16, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2003 και νεότεροι
  • Κ-14, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2005 και νεότεροι
  • Κ-12, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2007 και νεότεροι
  • Κ-10, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2009 και νεότεροι
  • Κ-8, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2011 και νεότεροι
  • Κ-6, Παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2013 και νεότεροι

Αναγκαία απόφαση…

Η εν λόγω απόφαση κρίθηκε αναγκαία για την οργανωμένη και ισορροπημένη ανάπτυξη και εκπαίδευση των υποδομών στη χώρα μας και αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αναλυτικές οδηγίες για τη διοργάνωση αγώνων στις νεαρές ηλικίες (π.χ. διαστάσεις γηπέδου, μέγεθος μπάλας, αριθμός παικτών, κατευθύνσεις προπόνησης, ψυχολογικής υποστήριξης, συμπεριφοράς κλπ.).

Επιπλέον, η ενιαία ηλικιακή κατηγοριοποίηση θα είναι σύμφωνη με εκείνη των πρωταθλημάτων προεπιλογής Εθνικών ομάδων (Μεικτών ομάδων), η αναβάθμιση των οποίων τοποθετείται στην κορυφή του νέου αναπτυξιακού πλάνου που έχει αναλάβει να εκπονήσει και να υλοποιήσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Πολλαπλά οφέλη στην διαδικασία εκπαίδευσης

Η κοινή ονομασία σε όλα τα πρωταθλήματα υποδομής ευθύνης των ΕΠΣ θα δώσει τέλος στο κατά πόσο βολεύει την κάθε μία να ονομάζει τις διοργανώσεις της (π.χ. Babini, Παίδες, Έφηβοι, Νέοι κλπ.) και εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη διαδικασία εκπαίδευσης. Στην Ένωση δηλώνουν βέβαιοι ότι στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν αποφασιστικά όλοι οι Καβαλιώτες παράγοντες, προκειμένου να εφαρμόσουμε από κοινού την εν λόγω απόφαση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ώστε ο κρίσιμος τομέας των αναπτυξιακών ηλικιών να αναβαθμιστεί και να αποδώσει καρπούς  προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου.