Γ’ Εθνική: Οι νέοι κανόνες προβιβασμού και υποβιβασμού

Αναρτήθηκε στη σελίδα της ΕΠΟ η συμπληρωματική προκήρυξη της Γ’ Εθνικής

Δόθηκε στην δημοσιότητα από την ΕΠΟ η συμπληρωματική προκήρυξη της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που έγινε στις 25 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Σ’ αυτήν αναφέρονται οι κανόνες προβιβασμού, υποβιβασμού και παραμονής στην Γ’ Εθνική κατηγορία καθώς και πόσες ομάδες θα προβιβάζονται από τα τοπικά πρωταθλήματα (ΕΠΣ) στην Εθνική κατηγορία. Επιβεβαιώνεται και επίσημα ότι θα «ανεβαίνουν» οι 8 πρωταθλητές των ομίλων καθώς και 4 δευτεραθλητές μετά από αγώνες μπαράζ που θα δοθούν! Η συμπληρωματική προκήρυξη έχει ως εξής:

Προβιβασμός στην Football League

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα προβιβαστούν στη Football League οι πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο 8 σε σύνολο και οι 4 δευτεραθλήτριες ομάδες από τις 8, δηλαδή οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν από διπλούς αγώνες μετά από κλήρωση. Συνολικά θα προβιβαστούν 12 ομάδες. Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην Football League παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν αδειοδότηση από την ΕΠΟ, εφόσον υπάγεται σε αδειοδότηση η κατηγορία αυτή και εφόσον έχει οριστεί ως ποινή για την μη λήψη άδειας, η ανικανότητα συμμετοχής της μη αδειοδοτηθείσης ομάδας στο πρωτάθλημα της  Football League της επόμενης περιόδου ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Γ’ Εθνική στην Football  League δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ εφόσον τούτο απαιτείται για τον προβιβασμό τους, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι 4 ομάδες που δεν θα έχουν προβιβασθεί από τους διπλούς αγώνες προβιβασμού με την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 16 του ΚΑΠ στους ομίλους που συμμετείχαν με τα δεδομένα που είχαν στην τελική βαθμολογική τους κατάταξη.

Παραμονή στη Γ’ Εθνική / Υποβιβασμός στις ΕΠΣ

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα υποβιβαστούν σε κάθε όμιλο οι ομάδες που θα καταλάβουν από την 9η θέση και κάτω, εκτός των ομίλων που έχουν δεκατέσσερις 14 ομάδες στους οποίους θα υποβιβαστούν από την 10η θέση και κάτω. Για τους 3ο, 5ο, 6ο και 7ο ομίλους από την 2η θέση έως και την 8η θέση, οι ομάδες θα παραμείνουν στην Γ’ Εθνική για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 με εξαίρεση τις 4 δευτεραθλήτριες που τυχόν προβιβαστούν στην Football  League με την διαδικασία των αγώνων προβιβασμού, ενώ από την 9η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της οικείας ΕΠΣ. Για τους 1ο, 2ο, 4ο και 8ο ομίλους από την 2η θέση έως και την 9η θέση οι ομάδες θα παραμείνουν στην Γ’ Εθνική για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 με εξαίρεση τις 4 δευτεραθλήτριες που τυχόν προβιβαστούν στην Football League με την διαδικασία των αγώνων προβιβασμού, ενώ από την 10η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της οικείας ΕΠΣ.

Προβιβασμός από ΕΠΣ

Οι 53 πρωταθλήτριες ομάδες των ΕΠΣ και οι 3 δευτεραθλήτριες ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά 56 ομάδες, προβιβάζονται στη Γ’ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2019 – 2020. Σε περίπτωση που μία πρωταθλήτρια Α’ κατηγορίας τοπικού πρωταθλήματος ΕΠΣ (ή δευτεραθλήτρια προκειμένου περί των τριών ιδρυτριών Ενώσεων) δικαιούμενη να προβιβαστεί δεν δηλώσει συμμετοχή για οποιοδήποτε λόγο στο ως άνω πρωτάθλημα, τότε αντικαθίσταται από την δευτεραθλήτρια και αν αυτή επίσης δεν μπορεί ή δεν δηλώσει συμμετοχή, από την τριταθλήτρια. Αν υπάρξουν δικαιούχες ομάδες που δεν δηλώσουν συμμετοχή και δεν υπάρξει η δυνατότητα να αντικατασταθούν με τον εδώ προβλεπόμενο τρόπο, τότε δεν συμπληρώνονται με άλλο τρόπο και το πρωτάθλημα διεξάγεται με λιγότερες ομάδες.

Αγώνες δευτεραθλητών για τον προβιβασμό στη Football League

Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα διεξαχθούν αγώνες για τον προβιβασμό των 4 από τις 8 δευτεραθλήτριες ομάδες στη Football  League για την περίοδο 2019  –  2020, με τους εξής όρους: Α) θα πάρουν μέρος σε αυτό οι δεύτερες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος 8 ομάδες. Β) θα σχηματιστούν με κλήρωση 4 ζευγάρια τα οποία θα προκύψουν ως εξής: Τα 2 ζευγάρια θα απαρτίζονται από τις δεύτερες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ομίλων και τα άλλα 2 ζευγάρια αντίστοιχα από τις δεύτερες ομάδες των 5ου, 6ου , 7ου και 8ου  ομίλων. Γ) Οι αγώνες που θα διεξαχθούν για κάθε ζευγάρι θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας) και ο νικητής θα έχει δικαίωμα προβιβασμού. Συνολικά θα διεξαχθούν 8 αγώνες. Δ) Στους εν λόγω αγώνες ισχύουν οι γενικοί κανόνες της  FIFA  UEFA που αφορούν τους διπλούς αγώνες πρόκρισης  – αποκλεισμού. Δηλαδή υπερισχύει το εκτός έδρας τέρμα και σε περίπτωση ομοίων αποτελεσμάτων ακολουθεί ημίωρη παράταση και πέναλτι. Ε) Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες θα προβιβαστούν στη Football   League. Συνολικά θα προβιβαστούν 4 ομάδες. ΣΤ) Οι ηττημένες ομάδες θα παραμείνουν στη Γ’ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2019 – 2020. Ζ) Σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρωθούν οι ομάδες της Football  League από τις υπόλοιπες 4 ομάδες που δεν προβιβάστηκαν, θα γίνει εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 16 του ΚΑΠ στους ομίλους που συμμετείχαν με τα δεδομένα που είχαν στην τελική βαθμολογική τους κατάταξη.