Σταυρούλα Τσολακίδου: Από το Μαυροβούνιο στην Αγία Πετρούπολη…

Το ταξίδι των διακρίσεων και των μεγάλων διεθνών επιτυχιών για την Καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια σκάκι συνεχίζεται... - 3η η Τσιβελεκίδου στο Πανελλήνιο γυναικών - 5η η ομάδα παίδων - κορασίδων

Από μια μεγάλη διοργάνωση στην άλλη συμμετέχει αυτές της ημέρες των Χριστουγέννων η κορυφαία Ελληνική σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου. Η Καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια συμμετείχε μέχρι την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στο μεγάλο κλειστό διεθνές τουρνουά του Μαυροβουνίου με την επωνυμία «Third Saturday», στο οποίο όχι μόνο κατάφερε να ξεχωρίσει και να πάρει την πρώτη θέση με 7/9, κερδίζοντας μάλιστα και 27 βαθμούς στο ΕΛΟ, αλλά πέτυχε έκανε και το πρώτο βήμα (νόρμα) για τον τίτλο του GM (Γκραντ – Μετρ), που αποτελεί και τον κορυφαίο σκακιστικό τίτλο που υπάρχει στον κόσμο!

Η συνέχεια για την νεαρή σκακίστρια, που είναι πλέον και μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο σκακιστικό στερέωμα, θα δοθεί στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου σε αίθουσα δίπλα στον ποταμό Νέβα, αρχίζει ανήμερα των Χριστουγέννων (τελετή έναρξης) θα συμμετέχει σε δύο από τις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιά. Πρόκειται για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράπιντ και Μπλιτς 2018.

Σε συνέχεια μιας τριετούς συμφωνίας που είχε κάνει η διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ΦΙΝΤΕ), η Σαουδική Αραβία θα είναι βασικός χρηματοδότης των αγώνων και δίνει το όνομα του Βασιλιά Σαλμάν στον τίτλο της διοργάνωσης «King Salman World Rapid and Blitz Championships» αλλά μερικές εβδομάδες πριν ανακοινώθηκε πως ο τόπος διεξαγωγής θα είναι η Ρωσία και όχι όπως πέρσι το Ριάντ. Ξεχωρίζει η συμμετοχή του παγκόσμιου πρωταθλητή στο κλασικό σκάκι, του Μάγκνους Κάρλσεν, ενώ θα μετέχει και πληθώρα κορυφαίων σκακιστών. Στους άνδρες: Νακαμούρα, Αρονιάν, Μαμεντιάροβ, Βαγκ Χάο, Καριάκιν κ.ά. – στις γυναίκες: Α. Μούζιτσουκ, Ζου Βενζούν, Λάγκνο, Τζαγκνίτζε κ.ά. Η μοναδική ελληνική συμμετοχή έως τώρα είναι της Σταυρούλας Τσολακίδου στο ράπιντ και το μπλιτς γυναικών.

 

5η η ομάδα παίδων – κορασίδων του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας

Οι επιτυχίες πάντως του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας δεν υπάρχουν μόνο στο ανώτερο επίπεδο, υπάρχουν και στις υποδομές με την ομάδα παίδων – κορασίδων του Ομίλου να συμμετέχει στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Ήταν ένα πρωτάθλημα που ίσως λόγω των συνεχών αγώνων και της πίεσης των παιδιών σημειώθηκαν πολλές εκπλήξεις σε πολλούς αγώνες όλων των ομάδων. Η πέμπτη θέση του ΣΟ Καβάλας εξασφαλίζει την απ’ ευθείας πρόκριση στο επόμενο πρωτάθλημα και ανοίγει τον δρόμο για την πρόκριση ακόμα μιας ομάδας από την ΕΣΣΑΜΘ. Μια πολύ σημαντική διάκριση ήταν η επίδοση του Δημήτρη Στεφάνου που με 5,5/6 έκανε την καλύτερη απόδοση στην 3η σκακιέρα. Πρώτη ήταν η ΕΣ Θεσ/νίκης για πρώτη φορά στην ιστορία της σπάζοντας την επί τριετία κυριαρχία της ΣΑ Χανίων που ήταν δεύτερη, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Φυσιολάτρης Νίκαιας. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον προπονητή Άγγελο Σανδαλάκη.

3η η Ευγενία Τσιβελεκίδου στο Πανελλήνιο γυναικών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης και η Ευγενία Τσιβελεκίδου που αναδείχτηκε 3η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών με 5,5/9. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις 15 χρονών και είχε να συναγωνιστεί σκακίστριες με μεγάλη εμπειρία κάποιες από τις οποίες είναι βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας γυναικών. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο άλλος σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας ΙΜ Γιώργος Κανακάρης που με 5,5/9 κατέλαβε την 4η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των αντρών.