Τι συνέβη φέτος στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ;

Ομολογουμένως, η φετινή ΑΕΚ δεν μοιάζει με την ομάδα που πέρσι κατέκτησε το Πρωτάθλημα, διεκδίκησε το Κύπελλο και προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 13 χρόνια...

ΗΈνωση, σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, έχει διανύσει μέχρι στιγμής μια όχι και τόσο καλή χρονιά. Παρότι η είσοδός της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΚ, η κακή παρουσία της στη συνέχεια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από την επόμενη φάση και της έξοδό της από την Ευρώπη. Αλλά και εντός συνόρων, η ΑΕΚ είναι αυτή τη στιγμή εκτός διεκδίκησης  του φετινού τίτλου της Σούπερ Λιγκ, αφού όπως όλα δείχνουν ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που θα στεφθεί πρωταθλητής της σεζόν 2018/19.

Ωστόσο, η Ένωση δεν έχει αποτύχει πλήρως στην επίτευξη των φετινών της στόχων, αφού αυτά που μπορεί ακόμα να διεκδικήσει είναι το Κύπελλο – στο οποίο έκανε ένα «βήμα… ψυχολογίας» κατά τη bwin για τον αγώνα Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Κισσαμικό στα Χανιά – και η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, η οποία αντιστοιχεί στο δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ποιοι ήταν, όμως, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην εικόνα που παρουσίασε μέχρι τώρα η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα;

Αναμφισβήτητα, η αποχώρηση του Βράνιες, του Αραούχο, του Κονέ και του Γιόχανσον από την ομάδα, ο τραυματισμός του Μπογέ στην αρχή του πρωταθλήματος, η απουσία των Λιβάγια και Λόπες από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ λόγω τιμωρίας και ο μετέπειτα σοβαρός τραυματισμός του Λόπες ήταν κάποιοι από τους λόγους που αποσυντόνισαν την ομάδα. Παράλληλα, η άφιξη των Άλεφ, Οικονόμου και του Πόνσε ως άμεσων αντικαταστατών των Βράνιες, Γιόχανσον και Αραούχο αντίστοιχα, δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ομάδα που «έπεσε στα βαθιά» χωρίς να έχει προλάβει να «δέσει».

Από εδώ και πέρα, όμως, η Ένωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιους παίκτες θέλει να έχει στο ρόστερ της για την επόμενη σεζόν, αφού όπως είναι γνωστό, το καλοκαίρι πρόκειται να αποχωρήσουν Μπογέ, Πόνσε και Άλεφ, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και για τους Γκάλο, Λαμπρόπουλο και Μπακασέτα.

Ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει στην ΑΕΚ, η οποία κατάφερε να παραμείνει αήττητη στα πέντε τελευταία παιχνίδια της για το πρωτάθλημα. Μάλιστα, η νίκη της με 3-0 επί του Ατρόμητου για τη 17η αγωνιστική, ήταν εκείνη που την ανέβασε στην τρίτη θέση της Σούπερ Λιγκ με 30 βαθμούς, πίσω από τον Ολυμπιακό που επικράτησε στα Γιάννινα με 1-2 και έφτασε 36 βαθμούς. Νίκη εντός έδρας με σκορ 3-0 σημείωσε και ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου στις 19 Ιανουαρίου. Έτσι, οι τρεις βαθμοί που πήρε φεύγοντας από την Τούμπα προστέθηκαν στους 41 που είχε μέχρι και τη 16η αγωνιστική, διατηρώντας τη διαφορά οκτώ βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό και δεκατεσσάρων από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Προς το παρόν, η Ένωση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον νεοφερμένο Κρίστιτσιστς πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες, ενώ η άφιξη του Ανέλ Σαμπάνοβιτς το καλοκαίρι, αναμένεται να ενισχύσει την αμυντική της γραμμή ενόψει της επόμενης σεζόν.

Άλλωστε, για τον προπονητή της ΑΕΚ η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε. Ξέρουμε τι ψάχνουμε. Αν το βρούμε αυτό που θέλουμε, θα κινηθούμε. Τώρα είμαστε καλά. Έχουμε και ενίσχυση στη μεσαία γραμμή. Αυτή την στιγμή έχουμε την επιστροφή του Τάσου, που είναι σημαντική, έχουμε δύο από τα καλύτερα «οκταροδεκάρια» στην Ελλάδα. Και με την παρουσία του Νέναντ, έχουμε τρία. Θα δούμε αν θα αλλάξουμε κάτι στη μεσαία γραμμή. Αν πάντως βρεθεί κάτι καλό στις μεταγραφές, καλώς να έρθει».