Λάμψη κορυφαίων κολυμβητών παγκόσμιας εμβέλειας στην Καβάλα

Η κορυφαία κολυμβήτρια όλων των εποχών «Iron Lady» Κατίνκα Χόζου, ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο Τζέιμς Γκάι καθώς και η αφρόκρεμα της Ελληνικής κολύμβησης στο τουρνουά «Απ. Παύλος»

Λάμψη κορυφαίων κολυμβητών παγκόσμιας εμβέλειας θα έχει η φετινή διοργάνωση του διεθνούς μίτινγκ «Απόστολος Παύλος» στην Καβάλα (8-10 Φεβρουαρίου), που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας, τα ναυταθλητικα σωματεία της πόλης (ΝΟ Καβάλας και ΟΘΑ Καβάλας) και η εταιρεία Humuhumustore, υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Τα μεγάλα ονόματα

Ανάμεσα τους η Κατίνκα Χόζου και ο Τζέιμς Γκάι, ενώ παρόντες θα είναι επίσης οι κορυφαίοι της ελληνικής κολύμβησης (Κριστιάν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Νόρα Δράκου, Κέλυ Αραούζου, Γιάννης Καρπουζλής, Απόστολος Παπαστάμος, Δημήτρης Νέγρης, Γιώργος Αρνιακός κ.λπ). Ο Γκολομέεβ είναι ήταν 2ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 50 μ. ελεύθερο και ο Χρήστου 1ος  στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 100 μ, ύπτιο, ενώ οι υπόλοιποι πρωταθλητές Ελλάδος έχουν με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες.

Ξεπέρασαν τις 500 συμμετοχές…

Τα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης, αναμένεται να έρθουν στην Καβάλα από την Πέμπτη 7/2 (μόνο ο Γκάι θα έρθει το πρωί της Παρασκευής) και θα αναχωρήσουν όλοι μαζί την Δευτέρα 11 του μηνός. Λόγω του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, αποφασίστηκε να μην αγωνιστούν οι «μικρές» κατηγορίες, που συνήθως φέρνουν πολύ περισσότερο κόσμο σε κάθε αγώνα! Ακόμα και έτσι όμως οι δηλωμένες συμμετοχές, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τις 500 (αναμένεται να φτάσουν στις 600) και σε ότι αφορά τους Έλληνες, στην πισίνα της Καβάλας θα πέσουν αθλητές από 45 σωματεία από την Κρήτη έως τον Έβρο!

Ψυχή του μίτινγκ που γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, για το οποίο καθοριστική είναι η συμβολή του παλιού πρωταθλητή κολύμβησης Απόστολου Τσαγκαράκη, είναι ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου, ενώ την ιδέα του έχει αγκαλιάσει με θέρμη η Δήμαρχος της πόλης Δήμητρα Τσανάκα.

Τα κατορθώματα της Κατίνκα Χόζου

Η Κατίνκα Χόζου (1989) έρχεται με τον προπονητή της και 3 ακόμη συμπατριώτες της (Λάζαρ Ζλάτικ, Ντάνιελ Ντούντεζ, Ντέιβιντ Φόλμποργκ), θα πάει κατ’ ευθείαν για προπόνηση μετά την άφιξη της στην Καβάλα. Η «Iron Lady» της παγκόσμιας κολύμβησης, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της 25άρας πισίνας τον περασμένο Δεκέμβρη, ήταν χρυσή στα 100, 200, 400μ Μ. Ατομικής και 200μ πεταλούδα, αργυρή στα 100μ ύπτιο. Το περασμένο καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χρυσή στα 200μ Μ. Ατομικής, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017, χρυσή στα 200, 400μ Μ. Ατομικής, αργυρή στα 200μ ύπτιο και χάλκινη στα 200μ πεταλούδα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, χρυσή στα 200, 400μ Μ. Ατομικής, 100μ ύπτιο και αργυρή στα 200μ ύπτιο.

Οι επιτυχίες του Τζέιμς Γκάι

Ο Βρετανός Τζέιμς Γκάι (1995), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του καλοκαιριού ήταν χρυσός στα 400μ Mixed, 4χ100μ Μ. Ομαδική, 4χ200μ ελεύθερο και χάλκινος στα 100μ πεταλούδα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 χρυσός στα 4χ200μ ελεύθερο, αργυρός στα 4χ100μ Μ. Ομαδική και χάλκινος στα 100μ πεταλούδα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο αργυρός στα 4χ200μ ελεύθερο και 4χ100μ Μ. Ομαδική.

Κλειστή η πισίνα την Πέμπτη, για να προετοιμαστεί το υπερθέαμα

Η διοργάνωση έτσι όπως προετοιμάζεται θα είναι κάτι το μοναδικό σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο και θα είναι εφάμιλλο των διεθνών αγώνων. Θα υπάρχει οπτικοακουστικό θέαμα, όπου ανάμεσα στα άλλα θα τοποθετηθεί οθόνη 24 τετραγωνικών. Απ’ εκεί οι θεατές θα μπορούν να βλέπουν τις κούρσες αλλά και τους αθλητές, οι οποίοι θα παρουσιάζονται ένας – ένας ξεχωριστά με οπτικά και ηχητικά εφέ! Για το λόγο αυτό το κολυμβητήριο της Καβάλας θα κλείσει για το κοινό και τις προπονήσεις των αθλητών από την Πέμπτη (ενδεχομένως και από την Τετάρτη), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και προετοιμασίες, για τους αγώνες που παρόμοιους τους δεν είδε ποτέ στο παρελθόν η Καβάλα, όχι μόνο στην κολύμβηση αλλά και σε άλλα αθλήματα!