Άθληση, διατροφή και υγεία: Μύθοι και αλήθειες στο φως μέσα από την ημερίδα της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο καρδιολόγος, Θεόδωρος Μήτρας, ο γυμναστής, Γιάννης Τζανετάκης και η διαιτολόγος, Ειρήνη Μοδέστου σχεδίασαν τον ιδανικό «χάρτη» ώστε η άσκηση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας χωρίς υπερβολές και... ψυχαναγκασμούς

Άσκηση, διατροφή και υγεία… Θέματα τα οποία απασχολούν σχεδόν κάθε άνθρωπο, σε μια εποχή, μάλιστα, κατά την οποία η άθληση έχει γίνει μόδα. Σ΄αυτό το τρίπτυχο κινήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα την οποία διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου 2019 η Λέσχη Φιλάθλων Καβάλας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», η οποία ήταν και συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης.

Ομιλητές ήταν ο καρδιολόγος, Θεόδωρος Μήτρας, ο γυμναστής, Γιάννης Τζανετάκης και η διαιτολόγος, Ειρήνη Μοδέστου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας, Γιάννης Προμούσας.

Οι ομιλητές είχαν «πάτημα» στο ότι πολλοί φορείς και σύλλογοι της Καβάλας και ειδικά η Λέσχη Φιλάθλων Καβάλας στηρίζουν τον αθλητισμό της πόλης, τις ομάδες και τον κάθε δημότη ξεχωριστά, δίνοντάς του κίνητρα να αθληθεί είτε με δράσεις είτε διατηρώντας αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του αστικού ιστού.

Το μεγαλύτερο, δε, κίνητρο είναι ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία μας, το καρδιαγγειακό και ευρύτερα την ποιότητα ζωής μας, όμως θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο και με τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να γίνει ένας σωστός τρόπος ζωής, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητά μας, χωρίς υπερβολές και… ψυχαναγκασμούς.

Οι ομιλητές απομυθοποίησαν, επίσης, και κάποια λανθασμένα στερεότυπα, τα οποία αφορούν την άσκηση και τη διατροφή, όπως, για παράδειγμα το ότι οι ασκήσεις με βάρη δε σταματάνε την ανάπτυξη των παιδιών, σταματώντας τα να ψηλώνουν ή το ότι η εφίδρωση δεν καίει λίπος, ενώ οι κ. κ. Τζανετάκης και Μήτρας ορθώς επέμεναν ότι πριν από κάθε συστηματική ενασχόληση με άθλημα ή ασκήσεις, ερασιτεχνικά οι επαγγελματικά, ο εκάστοτε εν δυνάμει αθλητής θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλεύεται τον καρδιολόγο του και να κάνε σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος της ημερίδας ήταν ότι το κοινό δεν άφηνε τους ομιλητές να φύγουν, «βομβαρδίζοντάς» τους με δεκάδες ερωτήσεις μετά το πέρας των τοποθετήσεών τους.

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα