ΓΣ ΕΠΣ Καβάλας: Από δύο ομίλους σε Β’ – Γ’ και «νέο» κύπελλο

Οι αλλαγές στα πρωταθλήματα και στο κύπελλο καθώς και η «γνωστή» κουβέντα για το πόσοι «μικροί» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στις 11αδες απασχόλησε την συνέλευση στο Ενωσιακό των Αμισιανών

Με τη γνωστή κουβέντα που γίνεται κάθε χρόνο και έχει να κάνει με το πόσοι «μικροί» ποδοσφαιριστές θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στις ενδεκάδες των ομάδων, αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων μετά την περσινή μεταβατική περίοδο, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (30/6) η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Καβάλας στο Ενωσιακό γήπεδο των Αμισιανών!

Η διοίκηση της ΕΠΣΚ υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν ήδη από την ΓΣ της περασμένης χρονιάς, στον ίδιο χώρο, ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούνται 3 «μικροί» παίκτες και στην Β’ 2. Η μόνη αλλαγή που έγινε ήταν να επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως «μικροί» κι αυτοί που ανήκουν φέτος στην κατηγορία Κ-21!

Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε καθόλου σε εκπροσώπους ορισμένων σωματείων όπως για παράδειγμα του Άρη Πηγών και του Κεραυνού Ελευθερών, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλές ομάδες χωριών που δεν έχουν νέα παιδιά αυτής της ηλικίας με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν «μεταγραφές» που μάλιστα κοστίζουν σημαντικά! Η απάντηση που ήρθε τόσο από το προεδρείο, όσο και από αρκετούς εκπροσώπους συλλόγων είναι ότι η «ρίζα» του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλές ομάδες, που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό ή μια αξιόλογη πορεία δίνουν πολλά χρήματα για να αποκτήσουν.

Η νέα δομή των πρωταθλημάτων

Σε ότι αφορά την δομή των πρωταθλημάτων, στην Α’ κατηγορία θα συμμετέχουν 14 ομάδες, απ’ όπου η πρωταθλήτρια θα προβιβάζεται στην Γ’ Εθνική και θα υποβιβάζονται 3 (ο αριθμός θα αυξάνει ανάλογα και με τον αριθμό των ομάδων της ΕΠΣΚ που θα υποβιβαστούν από την Γ’ Εθνική). Στην Β’ κατηγορία θα δημιουργηθούν 2 όμιλοι (με γεωγραφικά κριτήρια) των 10 ομάδων που στην 1η φάση θα παίξουν 18 παιχνίδια. Απ’ αυτήν ο 1ος προβιβάζεται στην Α κατηγορία και ο 10ος υποβιβάζεται απ’ ευθείας στην Γ’. Στην 2η φάση της διοργάνωσης θα συμμετέχουν στα πλέι οφς για την κατάληψη της 2ης θέσης οι ομάδες που τερμάτισαν από την 2η έως την 5η θέση, ενώ στα πλέι άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού οι ομάδες από την 6η έως την 9ης θέση. Σ’ αυτή τη 2η φάση οι ομάδες θα μεταφέρουν την βαθμολογία που είχαν στην 1η. Τέλος στην Γ’ κατηγορία θα δημιουργηθούν επίσης 2 όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια με όσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή. Με το τέλος της 1ης φάσης θα αποκλειστούν οι τελευταίοι των βαθμολογιών, ενώ στην 2η φάση θα συμμετέχουν οι 5 ή 6 ομάδες (μεταφέροντας την βαθμολογία τους από την κανονική διάρκεια) και στο τέλος ο 1ος προβιβάζεται στην Β’ κατηγορία και ο 2ος (κάθε ομίλου) θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον προτελευταίο της Β’ κατηγορίας.

Αλλαγές στο κύπελλο

Αλλαγές θα σημειωθούν στο κύπελλο της ΕΠΣΚ, το οποίο στην ουσία συγχωνεύεται με το κύπελλο κατηγοριών, το οποίο κατά γενική ομολογία σ’ αυτή την πρώτη χρονιά της διεξαγωγής του ήταν επιτυχημένο. Στην ουσία οι δύο θεσμοί θα γίνουν ένας με τις ομάδες των ίδιων κατηγοριών ή ομίλων να παίζουν μεταξύ τους στην 1η φάση του θεσμού. Δηλαδή οι ομάδες της Α’ ΕΠΣΚ θα παίζουν μεταξύ τους στο κύπελλο μέχρι να αναδειχτεί μια. Το ίδιο θα συμβεί και με τους δύο ομίλους της Β’ και της Γ’(η συμμετοχή των ομάδων της Γ’ θα είναι πλέον υποχρεωτική και όχι προαιρετική όπως τα προηγούμενα χρόνια). Θα προκύψουν δηλαδή, στην πορεία της διοργάνωσης 5 ομάδες, που θα περάσουν στην 2η θέση. Εκεί θα προστεθούν οι 4 ομάδες της Καβάλας που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική (Νέστος, Αετός Ορφανού, Πέρνη και Θεολόγος), που θα κληρωθούν μεταξύ τους σε αγώνες νοκ – άουτ για να προκύψει το ζευγάρι του τελικού. Σ’ αυτό το σημείο τονίζεται ότι οι ομάδες της Γ’ ΕΠΣΚ, ως οι πιο αδύναμες, θα έχουν πάντα το πλεονέκτημα της έδρας.

Τέλη Αυγούστου το κύπελλο – 6/7 Σεπτεμβρίου το πρωτάθλημα

Η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 για την ΕΠΣΚ θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου, οπότε και θα διεξαχθεί ο αγώνας Super Cup «Βασίλης Ραφτόπουλος» ανάμεσα στον πρωταθλητή της Α’ Εθνικής Δόξα Θεολόγου – Ποτού και τον κυπελλούχο της ΕΠΣΚ Αετό Ορφανού. Το επόμενο Σαββατοκύριακο 31 Αυγούστου / 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το κύπελλο, με τους αγώνες της Α’ κατηγορίας και των 2 ομίλων της Β’, ενώ η σέντρα στα πρωταθλήματα θα δοθεί το Σαββατοκύριακο 7/8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αλλαγή στη θέση του ταμία της ΕΠΣΚ

Σε  ότι αφορά τα οικονομικά, ο ταμίας της ΕΠΣΚ Γιώργος Πριονίδης, ο οποίος αντικατέστησε τον Τάσο Στεφανίδη που παραιτήθηκε, αλλά παραμένει στο προεδρείο της Ένωσης, αναφέρθηκε στον απολογισμό της χρονιάς και τον προϋπολογισμό της επόμενης. Σύμφωνα μ’ αυτόν η ΕΠΣΚ για το 2018 είχε έσοδα 117.856 ευρώ + 18.506 μεταφορά από το 2017 (σύνολο 136.361) και έξοδα 117.345 ευρώ. Άρα υπόλοιπο ταμείου 19.016. Ο προϋπολογισμός των εξόδων για το 2020 είναι της τάξης των 106 χιλ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό προϋπολογίζεται ότι θα είναι και τα έσοδα της Ένωσης.

Πιο αναλυτικά τα περισσότερα έσοδα της ΕΠΣΚ για το 2018 προήλθαν από τα γραμμάτια είσπραξης (48134), από την επιχορήγηση της ΕΠΟ (32655) και από τις μεταβολές των δελτίων (19795). Τα περισσότερα έξοδα προήλθαν από τη μισθοδοσία υπαλλήλων (25677) , ασφαλιστικές εισφορές (14428), λειτουργία μικτών (11469), ενώ δόθηκε και το ποσό των 4 χιλ. ευρώ στην εταιρία Αφοι Λαλένη για την γνωστή υπόθεση του κόμβου στην είσοδο του Ενωσιακού γηπέδου της ΕΠΣΚ στα Αμισιανά.