Football League: Θεωρούν σίγουρα τα λεφτά, θέλουν να ξέρουν τις δόσεις

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Super League 2 πιστεύουν ότι είναι οι ομάδες του πρωταθλήματος σε ότι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Μπορεί στη Super League 2 οι ομάδες να αγωνιούν για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην διαδικασία της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων σε ότι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται η ίδια ανησυχία δεν υπάρχει και στην Football League, εκεί δηλαδή που θα συμμετέχει ο ΑΟΚ. Παρακολουθούν μεν στενά τα τεκταινόμενα με τη νέα κυβέρνηση και την ΕΡΤ, ωστόσο έως ένα βαθμό θεωρούν ότι στη δική τους κατηγορία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πολύ πιο «δεμένα» σε σχέση με την Super League 2. Εκεί η κατάσταση είναι έκρυθμη με τις ομάδες να μην συμφωνούν σε ενδεχόμενη μείωση των εσόδων τους από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα.

Πότε και πόσα;

Στη Football League υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που προορίζονται για την δική τους κατηγορία είναι ήδη δεσμευμένα από την σύμβαση που ήδη «τρέχει» από πέρσι και από την οποία προκύπτει ότι οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα θα πάρουν «καθαρά» από 100 χιλ. ευρώ! Το ποσό που θα πάρουν λοιπόν το θεωρούν σίγουρο, αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι πότε και σε πόσες δόσεις θα το πάρουν! Γι’ αυτό λοιπόν πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να οριστεί (μέσα στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου) πότε ακριβώς θα δουν τα χρήματα στα ταμεία τους. Η απάντηση που ζητούν είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των ομάδων, μιας και θα γνωρίζουν επακριβώς ποια ποσά και πότε θα έχουν στα ταμεία τους για να κανονίσουν κι’ αυτές με την σειρά τους τις πληρωμές τους!

80 χιλ. ευρώ τα μεταφορικά

Τα 100 χιλ. ευρώ είναι μεν ένα σημαντικό ποσό για την λειτουργία των ομάδων, όμως δεν καλύπτει ούτε στο μισό τα πάγια έξοδα της χρονιάς. Ενδεικτικό του «εξοδολογίου» της αγωνιστικής περιόδου, είναι ότι στον ΑΟΚ έχουν υπολογίσει ότι ένα ποσό της τάξης των 80 χιλ. ευρώ θα χρειαστεί να δαπανηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες μετακίνησης της ομάδας (μεταφορές και ξενοδοχεία) σε όλη την Ελλάδα! Το έξοδο αυτό είναι τεράστιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στον 1ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, όπου η ομάδα μετακινούνταν αυθημερόν σε όλους τους προορισμούς της…

3,5 χιλ. ευρώ η ασφάλιση για κάθε παίκτη

Επιπλέον και μόνο το γεγονός ότι ως ΠΑΕ θα υπογράφει επαγγελματικά συμβόλαια με τους παίκτες της, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος για την εφορία, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές καλύψεις των μελών του συλλόγου. Για κάθε έναν (επαγγελματία) ποδοσφαιριστή λοιπόν η ομάδα καλείται να πληρώσει περί τις 3,5 χιλ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι μεν απαραίτητο αλλά από την άλλη είναι και πολύ «βαρύ» για κάθε ομάδα, η οποία όμως είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να το επωμιστεί. Γι’ αυτό και υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια της Football League να αυξηθεί από 5 σε 10 ο αριθμός των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που θα μπορεί να έχει στο ρόστερ κάθε ομάδα του πρωταθλήματος.  Παράλληλα «τρέχει» και η άλλη προσπάθεια που έχει να κάνει με την «απενεργοποίηση» της υποχρέωσης της ύπαρξης και ομάδα Κ19 ή Κ17, που κι αυτή αποτελεί μεγάλο οικονομικό βάρος για τους συλλόγους.