Σταυρούλα Τσολακίδου: Θα ζήσει το Αμερικάνικο όνειρο

Σπουδές με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις των ΗΠΑ, για την Καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια του σκάκι, έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις από την παρουσία της πέρσι στο μεγάλο τουρνουά της πόλης

Η εξαιρετική παρουσία της στο μεγάλο τουρνουά σκάκι του Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον Φεβρουάριο του 2018, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Σταυρούλα Τσολακίδου να δείξει δείγματα των τεράστιων δυνατοτήτων της, σε μια διοργάνωση που (κάθε χρόνο) συμμετέχουν 10 επιλεγμένοι σκακιστές και σκακίστριες απ’ όλο τον κόσμο.




Η Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει στην σπουδαία αυτή διοργάνωση, κατακτώντας την 2η θέση (έχοντας το προτελευταίο ΕΛΟ, αντιμετωπίζοντας 4 Γκραντ Μετρ, 4 Ιντερνάσιοναλ Μετρ και μια Γυναίκα Γκραντ Μετρ), αλλά και παίρνοντας στην ουσία το «διαβατήριο» για σπουδές στις ΗΠΑ.

Δεν τη γνώριζαν αλλά πλέον τη θέλουν κοντά τους…

Όπως παραδέχτηκαν μετά τους αγώνες οι διοργανωτές, δεν γνώριζαν ποια ήταν η Τσολακίδου και εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία της. Την είδαν για πρώτη φορά να αγωνίζεται και από τότε έλεγαν ότι δεν είναι η τελευταία… Έτσι λοιπόν ο μεγάλος χορηγός των αγώνων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ως στόχο να καταστήσει το Σεντ Λούις σκακιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρόσφερε πλήρη υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε ήταν μεγάλη και η Τσολακίδου, που είχε περάσει χωρίς εξετάσεις (λόγω των συνεχόμενων μεγάλων επιτυχιών που είχε) στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πέρσι, αποφάσισε να κάνει αυτό το μεγάλο άλμα, συνδυάζοντας τις σπουδές της (στην ψυχολογία) με την παρουσία της σε μια σκακιστική ομάδα υψηλότατου επιπέδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την εξέλιξη της στο πνευματικό αυτό άθλημα, όσο και για την αναγνωρισιμότητα της!

Σεντ Λούις – Νέο Δελχί – Μπατούμι…

Το ταξίδι της ξεκινάει άμεσα, συνοδεία του ανθρώπου με τον οποίο πήγε πέρσι στο Σεντ Λούις, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ξεκινήσει τις σπουδές της στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα της θα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο το επόμενο διάστημα, μιας τον Οκτώβριο (από 14 έως 26/10) θα βρεθεί στο Νέο Δελχί της Ινδίας προκειμένου να συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών.

Στόχος της να κατακτήσει τον τίτλο και να πετύχει κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές στην ιστορία του αθλήματος, να πάρει δηλαδή όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα στις ηλιακές κατηγορίες όπου συμμετείχε. Αν το δεν πετύχει φέτος, θα έχει ακόμα μια ευκαιρία και του χρόνου, μιας και είναι 19 ετών!

Ακολούθως θα ταξιδέψει στο Μπατούμι της Γεωργίας για να αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, θα έχει ξεκινήσει από τις 23 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου.