Με 14 ομάδες ο 1ος όμιλος της Γ’ Εθνικής

Ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι των ομάδων της Καβάλας στην τελευταία Εθνική κατηγορία – Πόσοι υποβιβάζονται και πως θα γίνει η διαδικασία προβιβασμού στην Football League

Με 14 ομάδες από συνολικά 7 Ενώσεις θα συγκροτείται τελικά ο 1ος; όμιλος της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020! Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και παρασκήνιο, κυρίως σε ότι είχε να κάνει με τους ομίλους του Νότου, η ΕΠΟ έδωσε στην δημοσιότητα τις αποφάσεις της για τον καταρτισμό των συνολικά 8 ομίλων του πρωταθλήματος, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό η κλήρωση του οποίου θα διεξαχθεί την θα ξεκινήσει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η πιθανή ημερομηνία της έναρξης του είναι 22/9.

Ο 1ος όμιλος, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι ομάδες της ΕΠΣ Καβάλας, θα εκτείνεται από τον Έβρο μέχρι και το Κιλκίς (δηλαδή θα συμπεριλαμβάνει τις Ενώσεις: Έβρου, Θράκης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών  και Κιλκίς) και θα αποτελείται από 14 ομάδες. Αναλυτικά οι ομάδες που θα απαρτίζουν τον 1ο όμιλο είναι οι εξής:

ΕΠΣ Έβρου: Ένωση Άνθειας/Αριστείνου
ΕΠΣ Θράκης: Μέγας Αλεξέανδρος Ιάσμου
ΕΠΣ Ξάνθης: Ηρακλής Νέου Ζυγού, Ορφέας Ξάνθης, Άρης Αβάτου
ΕΠΣ Καβάλας: Νέστος Χρυσούπολης, Δόξα Θεολόγου, Κεραυνός Πέρνης, Αετός Ορφανού
ΕΠΣ Δράμας: Πανδραμαϊκός
ΕΠΣ Σερρών: Δόξα Κάτω Καμήλας, Απόλλων Παραλιμνίου, Πανσερραϊκός
ΕΠΣ Κιλκίς: Κιλκισιακός

Προβιβασμοί – Υποβιβασμοί

Οι πρώτοι των ομίλων θα συγκροτήσουν δύο νέους ομίλους μπαράζ χωρίς γεωγραφικά κριτήρια (δηλαδή ο πρωταθλητής του 1ου ομίλου μπορεί να κληρωθεί με τον πρωταθλητή του 8ου) μετά από κλήρωση και θα αποτελούνται από τέσσερις ομάδες ο κάθε όμιλος. Οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου θα προβιβαστούν στην Football League. Συνεπώς δεν υπάρχει απευθείας άνοδος και προβιβάζονται συνολικά τέσσερις ομάδες.

Σε ότι αφορά τον υποβιβασμό από τον 1ο όμιλο θα «πέφτουν» στις τοπικές κατηγορίες οι 6 τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα.

Με τον ΑΦΜ του Άρη Παλαιοχωρίου ο Ηρακλής

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Εθνικών κατηγοριών δεν περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα το όνομα του Ηρακλή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε συμμετοχή στην διοργάνωση και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι όποτε και αν επιστρέψει αυτό θα γίνει με την εξαγορά κάποιου ΑΦΜ από άλλο σύλλογο. Αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Άρης Παλαιοχωρίου (Χαλκιδικής) που δήλωσε συμμετοχή στην κατηγορία την τελευταία στιγμή (όπως επιβεβαίωναν από τα γραφεία της ΕΠΟ), αλλά ως γνωστόν δεν προτίθεται να «κατέβει». Αν συμβεί αυτό θα συμμετέχει στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι τελικά οι ομάδες της Κρήτης θα συγκροτήσουν μόνες τους έναν όμιλο (τον 8ο) στον οποίο θα συμμετέχουν 9 ομάδες και θα υποβιβάζεται μόνο μια!